Skrobia ziemniaczana nie startuje

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: Tomik 2006 »

Witam
Wczoraj zacierałem kolejny już raz niewiem już który skrobie wg.kol.Skir.Zawsze wszystko ok aż do (feralnego) zacieru o którym piszę a mianowicie mija już ponad doba a on stoi jak wryty grzybki jak zawsze Professional Whisky warunki temperaturowe bez zmian skrobia ta sama pojawiła się delikatna pianka ale to już wczoraj.Co robić czekać czy próbować reanimować.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Skrobia ziemniaczana nie startuje

Post autor: Doody »

Jakie Blg zacieru? Temperatury podania enzymów? Dałeś pożywkę? Temperatura dodania drożdży?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Skrobia ziemniaczana nie startuje

Post autor: Tomik 2006 »

Temperatura podania grzybków jak zawsze 30 stopni BLG 23 w poprzednich 21 .Enzymy uplyniajacy 85 cukier i lepkość 60 stopni.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 lut 2022, 19:51 przez Tomik 2006, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Skrobia ziemniaczana nie startuje

Post autor: Doody »

Wszystko powinno być OK. Ja szczerze mówiąc do skrobi daję drożdże turbo (jak do cukrówki , bo i tak później rektyfikuję). Jak Ci te Twoje nie ruszą to spróbuj turbo.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Tomik 2006
100
Posty: 114
Rejestracja: środa, 24 lut 2021, 14:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Skrobia ziemniaczana nie startuje

Post autor: Tomik 2006 »

Rano pierwsze kroki do garażu i co banan na twarzy zacierek ruszył i to nawet żwawo aby tylko dojechał do mety. Próbowałem na turbo ale finalny produkt smakuje mi lepiej na tych Professional Whisky już sam proces fermentacij jest w zapachu i smaku przyjemniejszy.
Dzięki Doody za poradę nie wiedziałem w którym kierunku iść jak się zdarzy taki zawias skłonny byłem użyć bayanusow, restartu o turbo też myślałem . Jestem optymistą i myślę że dociagnie do końca bez dodatkowych zabiegów.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”