Skąd słód wędzony ?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy

Post autor: seneka »

Ktoś miał okazję skorzystać z konkretnie tego słodu?
https://marxam.pl/wedzone-slod-whisky-3 ... 83,pl.html
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Skąd słód wędzony ?

Post autor: kiwitom23 »

"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Autor tematu
seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Skąd słód wędzony ?

Post autor: seneka »

Klikam w link i coś się otwiera ale nie oferta słodów, Ale znalazłem dziękuję za podpowiedź znalazłem nawet 50 ppm.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 paź 2021, 21:00 przez seneka, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Skąd słód wędzony ?

Post autor: kiwitom23 »

U mnie się otwiera. Zobacz tu: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/
po lewej masz słody, albo wbij w wyszukiwarkę słowo "whisky".

Zamawiam zawsze u nich i jestem bardzo zadowolony.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 paź 2021, 21:01 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: RE: Skąd słód wędzony ?

Post autor: dynio »

seneka pisze:Ktoś miał okazję skorzystać z konkretnie tego słodu?
https://marxam.pl/wedzone-slod-whisky-3 ... 83,pl.html
Kilka razy już brałem tego Castle Malting od marxam i potwierdzam że jest ok.
"Torfowość" na przyzwoitym poziomie.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Twonk
20
Posty: 20
Rejestracja: piątek, 3 mar 2017, 21:11
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Skąd słód wędzony ?

Post autor: Twonk »

Cześć, Castle Malting 35 ppm używam często. Dla mnie jest jak najbardziej OK. Torfowość i nuty wędzone sa wyczuwalne. Po przeczytaniu info parę postów wyżej, przerobiłem też 50 kg Crisp Heavily Peated. W zacierze (zarówno przed jak i po fermentacji) wyczułem więcej nut torfowych. Po destylacji ... sam nie wiem. Może trochę więcej torfu niż w Castle Malting? Niestety nie miałem jak porównać bezposrednio (poprzednie destylacje są w beczce a nie zostawiłem sobie próbek). Na pewno nie było gorzej niż CM.
Awatar użytkownika

Autor tematu
seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Skąd słód wędzony ?

Post autor: seneka »

W przyszłości będę destyllował z obu bo mam ich parę kg. Zrobię wtedy porównanie. Ale to jeszcze chwilę bo na razie inne tematy na tapecie :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Skąd słód wędzony ?

Post autor: dynio »

Na białym forum co jakiś czas @98 robi akcje na słód 50-100ppm. Mam dwa worki i są bez porównania mega torfowe przy tym kupnym CM

Do tego Magas organizuje torfowy słód bezpośrednio ze Szkocji, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 lis 2021, 21:43 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Skąd słód wędzony ?

Post autor: Doody »

dynio pisze:Na białym forum co jakiś czas @98 robi akcje na słód 50-100ppm. Mam dwa worki i są bez porównania mega torfowe przy tym kupnym CM
Zgadzam się co do intensywności odczuć torfowych. Ale być może zaskoczę kolegę tym, że słodownia (chyba czeska), która organizuje wędzenie, podaje że ten torf ma "tylko" 35 do 40 ppm fenoli. Ktoś tu zatem kłamie :D
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Skąd słód wędzony ?

Post autor: seneka »

dynio pisze:Do tego Magas organizuje torfowy słód bezpośrednio ze Szkocji, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość
Wiem że organizuję ale z tego co kojarzę to ma słód ma być szkocki ale nie torfowy. Oczywiście mogę się mylić.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Skąd słód wędzony ?

Post autor: Doody »

Masz rację to słód nietorfowy.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Skąd słód wędzony ?

Post autor: dynio »

Cholera przeoczyłem ten opis Magasa, sorry za wprowadzenie w błąd

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”