Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
arius
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 08:35
Załączniki
Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Postautor: arius » niedziela, 7 kwie 2019, 19:36

Trzy dni temu zatarłem słód jęczmienny, niestety nie zmierzyłem poziomu cukru, ale zacier charakteryzował się silnym słodkim smakiem, Przy temperaturze 27C dodałem drożdzy Safspirit M-1, po 2 dniach smak zacieru stał się lekko goryczkawy i kwaskowy(nie skwaśniały), a drożdże jakby przestały pracować. Poziom cukru 6 blg. Ponieważ zacieram zboże po raz pierwszy, sytuacja zaczyna mnie niepokoić. Proszę doświadczonych w temacie o pomoc i opinię.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 kwie 2019, 15:09 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
1650
Posty: 1699
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło ine tak

Postautor: Doody » niedziela, 7 kwie 2019, 19:49

Fermentujesz z młótem czy samą brzeczkę?
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
arius
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 08:35
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło ine tak

Postautor: arius » niedziela, 7 kwie 2019, 20:00

Z młótem - "na maksymalnego lenia"

Awatar użytkownika

Doody
1650
Posty: 1699
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło ine tak

Postautor: Doody » niedziela, 7 kwie 2019, 20:08

Fermentacja twa dopóki młóto utrzymuje się na powierzchni. Jeżeli już opadło A Blg jest takie jak napisałeś, możesz dodać enzymu scukrzającego jak msz, tak 1/3 zalecanej dawki. Jeśli nie masz puszczaj na rurki to co masz
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
arius
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 08:35
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło ine tak

Postautor: arius » niedziela, 7 kwie 2019, 20:15

Dziękuję za odpowiedź. Młóto na powierzchni tworzy dosyć grubą warstwę , ale na oko nie widać znamion fermentacji , możliwe , że przebiega w zwolnionym tempie w stosunku do pierwszych 24h. Mój brak doświadczenia powoduje niepewność.

Awatar użytkownika

Doody
1650
Posty: 1699
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło ine tak

Postautor: Doody » niedziela, 7 kwie 2019, 20:46

Jeżeli jest kożuch na powierzchni fermentacja trwa dalej.
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
arius
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 08:35
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło ine tak

Postautor: arius » niedziela, 7 kwie 2019, 20:53

Zatem czekamy


kwik44
700
Posty: 703
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło ine tak

Postautor: kwik44 » środa, 10 kwie 2019, 06:14

Czym mierzysz BLG? Ile wody dałeś na 1kg słodu? W jakiej temperaturze zacierałeś? Ile dałeś drożdży na V zacieru?
Ostatnio zmieniony środa, 10 kwie 2019, 06:15 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
arius
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 08:35
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło ine tak

Postautor: arius » piątek, 12 kwie 2019, 08:11

BLG mierzę szklanym aerometrem, na kilogram słodu 3,8 l wody , zacieranie - kocioł z wodą rozgrzany do 70 C , drożdży safspirit m-1 ok 100 g na 100l zacieru.
Czas na finał.
Za radą kolegi Doody poczekałem aż kożuch opadnie , co nastąpiło po ok 48h, cukromierz wskazał 2 BLG, a alkoholomierz 0, natomiast wszystko mocno pachniało i smakowało alkoholem. Ponieważ nie było czasu wszystko postało do dnia wczorajszgo i wieczorem przeprowadziłem proces. Wynik nie zaimponował: przedgony ok 1l , serce 7,5l 80% , pogony 1,3l .
W przyszłym tygodniu, z większym spokojem, zacieram kolejną partię 25kg słodu.
Dziękuję Kolegom za pomoc !
Ostatnio zmieniony piątek, 12 kwie 2019, 11:04 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 382
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło ine tak

Postautor: klepa » piątek, 12 kwie 2019, 11:28

Wbrew Doody'emu, fermentacja trwa również po opadnięciu kożucha. Nie tyle jednak o ten dodatkowy procent chodzi, jak o te kongnery, co to ich drożdże mają Ci naprodukować. Jeśli więc możesz opanować drżenie rąk, to poczekaj z destylacją tydzień, a nawet dwa, bo inaczej to szkoda słodu i drożdży. Trochę szkoda.


Autor tematu
arius
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 08:35
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło ine tak

Postautor: arius » piątek, 12 kwie 2019, 11:57

Niestety stało się , nie dopisałem , że produkt zdaniemtym kilku smakoszy bardzo dobrze rokuje na przyszłość. Za kilka dni 2 zacieranie poparte nabytym doświadczeniem i nową kadzią zacierną. Obiecuję opisać wyniki :)


kwik44
700
Posty: 703
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Postautor: kwik44 » piątek, 12 kwie 2019, 19:03

100g drożdży to się daje na 200l zacieru. Nie pomyliłeś się? Ja dawałem ~20g/70l i beczka skakała tak żarły. I klepa dobrze pisze - nie spiesz się. To że drożdże zjadły cukier nie oznacza, że inne przydatne nam stworzenia nie pracują. Pracują i to sprawnie produkując różne kwasy co daje w rezultacie ciekawe estry. Wydajność powinna być w okolicy 80% co najmniej. Przelicz sobie, powinno wyjść 30-40l spirytusu czystego z 100kg słodu. Zależy jak się zatarło. Destylarnie mają w okolicy 40l spirytusu netto na 100kg słodu. Ale odzyskują spirytus z przedgonu i pogonu.

Awatar użytkownika

Doody
1650
Posty: 1699
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Postautor: Doody » piątek, 12 kwie 2019, 21:07

@klepa oj tam oj tam :)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 382
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Postautor: klepa » piątek, 12 kwie 2019, 22:33

Doo... ;)
Dobijacie mnie od zawsze tą wydajnością! Ja na radiusowym saksofonie ze 100 kg wysmoktam średnie widełki 22-24 l. 72-74/100 sercucha + 3-4 l. pogonów. A u Was?! Blg - 135 i 2 wiadra spirytusu! I od razu czuć torf i wanilię! :D

Awatar użytkownika

Doody
1650
Posty: 1699
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Postautor: Doody » sobota, 13 kwie 2019, 13:08

Ja ze 30kg zboża (Tak zacieram na 1 raz w 120l beczce) wyciągnę że słodu na półkowej (odpęd + destylacja) około 8 - 8,5 litra 62% destylatu. Jakbym nie filtrował i gotował gęste pewnie poszedłbym do 9l.
Pozdrawiam
Darek


kwik44
700
Posty: 703
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Postautor: kwik44 » sobota, 13 kwie 2019, 15:15

Ja przy wysładzaniu 3 wody mam średnio 80% wydajności. Ale z piwem już tak różowo nie jest. Być może kwestia tego, że coś robię źle. Przy łysej jestem w stanie zatrzeć tylko 50kg słudu na dzień. Więc szału nie ma. Za długo mi schodzi na gotowaniu wody do wysładzania. Ale uparłem się bez młóta.


Autor tematu
arius
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 08:35
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Postautor: arius » środa, 24 kwie 2019, 14:56

Powrót do tematu 4 dni temu zatarłem ponownie 25kg słodu jeczmiennego. Blg 20 bezpośrednio po procesie, próba jodowa negatywna i wszystko byłoby ok, gdyby dzisiaj, nad kołderką ze śruty nie dało się wyczuć wyraźnego zapachu powiedzmy to otwarcie rzygowin. Temperatura zacieru 18,7 C - może troszkę za niska. Zacier stoi sobie na zewnątrz, fermentor okryty pianką i dogrzewany grzałką akwarystyczną. Drożdże słabowicie pracują. Pytanie do kolegów bardziej doswiadczonych: Czy zacier w procesie fermentacji należy mieszać i zatapiać kołderkę, czy pozostawić w spokoju i co z nieprzyjemną wonią ? Dziękuję za wskazówki.
Poprzedni destylat, choć niedługo leżakuje w beczce robi furrorę.

Awatar użytkownika

Doody
1650
Posty: 1699
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Postautor: Doody » środa, 24 kwie 2019, 15:00

Rzygi oznaczają, że będzie dobrze :D Czasami zacier, zwłaszcza z ziarna niesłodowanego tak "pachnie". Jedna z metod radzenia sobie z tym jest zakwaszanie zacieru. Ale na razie się nie przejmuj, Ja zatapiam kożuch przez pierwsze dwa dni (2 x dziennie). Potem odpuszczam i czekam aż sam opadnie na dno.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 245
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Postautor: Mafiej » środa, 24 kwie 2019, 16:53

Ja jak zatarłem kukurydzę z domieszką słodu pilzneńskiego i jeczmiennnego wędzonego, to w drugim dniu fermentacji zaczęło tak walić że masakra. Ku mojemu zdziwieniu teraz pod koniec fermentacji wszystko ładnie pachnie....


kwik44
700
Posty: 703
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Postautor: kwik44 » czwartek, 25 kwie 2019, 13:40

Zakwaszajcie zacier to nie będzie zapachu rzygowin. Ale dziwne to jest - nigdy nie miałem rzygowin przy słodzie jęczmiennym. Żytni tak, po godzinie :( Musiałeś zakazić czymś...


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości