Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak
Jak studzisz zacier? W otwartym czy zamkniętym zbiorniku? Bo te 20h to jakaś masakra czasowa.. Mi wystudzenie do 30' bez chłodnicy na balkonie w otwartym zbiorniku 30L zajmuje ok 6h
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
online
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak
Ja zawsze zacieram w beczce 120l. Otwieram beczkę i stygnie około 12-15 godzin. Nie czekam jednak na 30 stopni tylko dodaje drożdży w temp. 34-35 stopni a i 38 się zdarzyło jak nie miałem czasu. Safspirity zawsze ruszały bez problemu i się nie gotowały.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak
Zacieram i fermentuję w kegu 100l z wyciętą górną płaszczyzną, z której zrobiłem pokrywę . U dołu kega wspawany jest zawór 2" . Temperatura spada dosyć szybko, ale tylko na początku, im niższa temp w zbiorniku , tym wolniej spada temperatura zacieru. Pomimo ,że w pomieszczeniu mam tylko 13*C . Co do chłodzenia, na początek nie będę komplikował sprawy i zamroże 3 butle o objętości 5l wody. Aby nie ulało się górą zleję ok 20l zacieru do innego naczynia , do kega wrzucę zamrożone zbiorniki i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeżeli ten scenariusz nie zadowoli autora, to zastosuję spiralę z rurki miedzianej, którą zanurzę w zbiorniku . Ten pierwszy sposób wydaje się być bardziej praktyczny i prosty.