Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
arius
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 08:35
Podziękował: 9 razy

Post autor: arius »

Ok, ale czy ten kwaśny posmak powinien być octowy? On moim zdaniem był taki jakby "sztuczny" . Ten smak nie pasował do całości .To oczywiście bardzo subiektywne i możliwe, że niepotrzebnie się przejmowałem. Poza tym posmak pojawił się przed dodaniem drożdży, podczas stygnięcia substancji.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Post autor: dynio »

Jak studzisz zacier? W otwartym czy zamkniętym zbiorniku? Bo te 20h to jakaś masakra czasowa.. Mi wystudzenie do 30' bez chłodnicy na balkonie w otwartym zbiorniku 30L zajmuje ok 6h

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Post autor: Doody »

Ja zawsze zacieram w beczce 120l. Otwieram beczkę i stygnie około 12-15 godzin. Nie czekam jednak na 30 stopni tylko dodaje drożdży w temp. 34-35 stopni a i 38 się zdarzyło jak nie miałem czasu. Safspirity zawsze ruszały bez problemu i się nie gotowały.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
arius
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 08:35
Podziękował: 9 razy
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Post autor: arius »

Zacieram i fermentuję w kegu 100l z wyciętą górną płaszczyzną, z której zrobiłem pokrywę . U dołu kega wspawany jest zawór 2" . Temperatura spada dosyć szybko, ale tylko na początku, im niższa temp w zbiorniku , tym wolniej spada temperatura zacieru. Pomimo ,że w pomieszczeniu mam tylko 13*C . Co do chłodzenia, na początek nie będę komplikował sprawy i zamroże 3 butle o objętości 5l wody. Aby nie ulało się górą zleję ok 20l zacieru do innego naczynia , do kega wrzucę zamrożone zbiorniki i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeżeli ten scenariusz nie zadowoli autora, to zastosuję spiralę z rurki miedzianej, którą zanurzę w zbiorniku . Ten pierwszy sposób wydaje się być bardziej praktyczny i prosty.

wer1
50
Posty: 61
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 12:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Pigwówka
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Post autor: wer1 »

A butelki te 5l się nie roztopią w takiej temperaturze????

Autor tematu
arius
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 08:35
Podziękował: 9 razy
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Post autor: arius »

Zamrożone - wewnątrz bryła lodu. Empiryczne sprawdzę, ale temp topnienia tworzywa z tego co podpowiada Wujek Google powyżej 200*C (wtrysk 285*C). Najbliższa przyszłość pokaże czy metoda zadziała.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Single malt zacier ze słodu jęczmiennego coś poszło nie tak

Post autor: Doody »

Swojego czasu też studziłem butelkami z lodem, ale jak stwierdziłem, że nic się nie dzieje przy studzeniu naturalnym, to zrezygnowałem.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”