Single malt Nikka
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Po długiej przerwie znów miałem ochotę zapełnić 50 litrową beczkę single maltem. Szukałem różnych słodów i trafił mi się zakup słodu na zamówienie Japończyków na ich produkt. Udało mi się kupić 225 kg słodu na spólkę z kumplem. Na dzień dzisiejszy nie mogę zdradzić sprzedającego. Ziarno bardzo suche poszło na gniotownik. Po scukrzeniu 25 kg i jednokrotnej destylacji mam 15 l urobku 45%. BLG początkowe po wysłodzeniu 12-12.5 drożdże Alcotek whisky, po 22 godzinach koniec pracy -2 BLg i na rurki. CDN
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Single malt Nikka
To słód przeznaczony na rynek Japoński do whisky Nikka , słód do destylacji
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 cze 2020, 15:55 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1814
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 201 razy
Re: Single malt Nikka
Zamawiam 15-30 l destylatu do mojej beczki.zor-ro1970 pisze:Po długiej przerwie znów miałem ochotę zapełnić 50 litrową beczkę single maltem. Szukałem różnych słodów i trafił mi się zakup słodu na zamówienie Japończyków na ich produkt. Udało mi się kupić 225 kg słodu na spólkę z kumplem. Na dzień dzisiejszy nie mogę zdradzić sprzedającego. Ziarno bardzo suche poszło na gniotownik. Po scukrzeniu 25 kg i jednokrotnej destylacji mam 15 l urobku 45%. BLG początkowe po wysłodzeniu 12-12.5 drożdże Alcotek whisky, po 22 godzinach koniec pracy -2 BLg i na rurki. CDN
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 464
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Single malt Nikka
Na jakim sprzęcie gotujesz ten japoński specyfik? Czym wyróżnia się ten egzotyczny słód w porównaniu do powszechnie dostępnych dla polskich bimbrowników? Idzie mi o to, czy daje wyraźnie inne smaki i aromaty od pilzneńskiego, czy pale ale. Choćby takich z Malteurop, lub Strzegomia.
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Single malt Nikka
Ten słód przeznaczony jest tylko pod zamówienie rynku Japońskiego, a że zostało troszkę bo nie da się obliczyć z dokładnością do kg ( wilgotność etc) Nigdzie nie sprzedawany oficjalnie. Czym się wyróżnia nie wiem, innością, japońska whisky w Polsce w domu. Czas pokaże swoje. To tzw. Distilled Malt . NIczym nie przypomina słodów piwowarskich to słód na whisky. Sprzęt oj za dużo wymieniać. Napisze tak to co potrzebne. Od Cu do KO jeśłi potrzeba.
Scalone
Z 25 kg wychodzi ok 7 litrów 96% z przedgonami pogonami. 150 kg na zapełnienie 50 litrowej beczki 63%.
Scalone
Z 25 kg wychodzi ok 7 litrów 96% z przedgonami pogonami. 150 kg na zapełnienie 50 litrowej beczki 63%.
Ostatnio zmieniony środa, 24 cze 2020, 22:30 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 100
- Rejestracja: środa, 6 sty 2016, 19:09
- Krótko o sobie: Staram się być fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Single malt Nikka
Witam. Kamal, może to Ci coś podpowie. Informacje ze strony " Świat Whisky" Japonia jest drugim na świecie producentem whisky. Pierwsze wzmianki o japońskiej whisky można spotkać na przełomie XIX i XX wieku, kiedy to rynek japoński otworzył się na rynek amerykański, zaczęto do Kraju Kwitnącej Wiśni przywozić duże ilości amerykańskie whiskey. W 1923 roku powstała pierwsza japońska destylarnia whisky - Yamazaki Distillery, założona przez Shinjiro Tori, uważanego za ojca japońskiej whisky - jako młody chłopak rozpoczął pracę u swego wuja, produkującego napoje alkoholowe, w tym piwo. Z uwagi na stale rosnące zapotrzebowanie na whisky w 1973 roku wybudowano Destylarnię Hakushu. Założona przez Shinjiro Torii firma od 1963 roku nosi nazwę Suntory, która poza Japonią jest właścicielem takich szkockich marek whisky jak Bowmore, Auchentoshan, Glen Garioch.
Drugim prekursorem japońskich whisky jest Masataka Taketsuru, który po powrocie ze Szkocji gdzie skwapliwie pobierał nauki w tamtejszych gorzelniach założył destylarnie Yoichi i Miyagikyo. Obecnie firma działa pod nazwą Nikka Whisky Distilling i podobnie jak Yamazaki również jest właścicielem jednej ze szkockich destylarni - w tym przypadku Ben Nevis.
Wzorem w zakresie jakości i metody produkcji dla japońskich whisky jest Szkocja i tamtejsze destylarnie. Również podobnie wygląda sprawa klasyfikacji. W większości produkowane są whisky mieszane blended, ale również produkuje się doskonałe whisky typu single malt. Aby trunek mógł nosić miano single malt, musi zostać wyprodukowany w jednej destylarni z wody, jęczmienia i drożdży. Destylat musi leżakować minimum 3 lata, ale najlepsze edycje leżakują 12, 15, 18 lat i więcej.
Miałem okazję degustować whisky z kilku destylarni japońskich i na mój gust, ich whisky w porównaniu z amerykańskimi i szkockimi jest bardziej łagodna w smaku. Ale gust jest jak dziura w , każdy ma swój. Ostatnie co z japońców piłem to Nikka Days . Tu masz ich opis tego trunku:
Aromat: lekki, łagodny, zbożowy, płatki śniadaniowe, skórka cytrynowa, jabłka, gruszki,biała czekolada, ślady siana i dębowych wiórów.
Smak: słodkie płatki zbożowe, toffi, wanilia, prażone orzeszki arachidowe, skórka cytrynowa, biały pieprz, listek mięty i dąb.
Finisz: niezbyt długi, z nutami płatków zbożowych, wanilii, brązowego cukru, gotowanych jabłek i dębu.
Trochę mi to przypomina ich poezję, też tak brzmi. Pięć strofek na temat np. kropli wody, czy innego kamyka. Z nalepką ostała się tylko ta, reszta została rozebrana do rosołu i służy do przechowywania moich trunków
Drugim prekursorem japońskich whisky jest Masataka Taketsuru, który po powrocie ze Szkocji gdzie skwapliwie pobierał nauki w tamtejszych gorzelniach założył destylarnie Yoichi i Miyagikyo. Obecnie firma działa pod nazwą Nikka Whisky Distilling i podobnie jak Yamazaki również jest właścicielem jednej ze szkockich destylarni - w tym przypadku Ben Nevis.
Wzorem w zakresie jakości i metody produkcji dla japońskich whisky jest Szkocja i tamtejsze destylarnie. Również podobnie wygląda sprawa klasyfikacji. W większości produkowane są whisky mieszane blended, ale również produkuje się doskonałe whisky typu single malt. Aby trunek mógł nosić miano single malt, musi zostać wyprodukowany w jednej destylarni z wody, jęczmienia i drożdży. Destylat musi leżakować minimum 3 lata, ale najlepsze edycje leżakują 12, 15, 18 lat i więcej.
Miałem okazję degustować whisky z kilku destylarni japońskich i na mój gust, ich whisky w porównaniu z amerykańskimi i szkockimi jest bardziej łagodna w smaku. Ale gust jest jak dziura w , każdy ma swój. Ostatnie co z japońców piłem to Nikka Days . Tu masz ich opis tego trunku:
Aromat: lekki, łagodny, zbożowy, płatki śniadaniowe, skórka cytrynowa, jabłka, gruszki,biała czekolada, ślady siana i dębowych wiórów.
Smak: słodkie płatki zbożowe, toffi, wanilia, prażone orzeszki arachidowe, skórka cytrynowa, biały pieprz, listek mięty i dąb.
Finisz: niezbyt długi, z nutami płatków zbożowych, wanilii, brązowego cukru, gotowanych jabłek i dębu.
Trochę mi to przypomina ich poezję, też tak brzmi. Pięć strofek na temat np. kropli wody, czy innego kamyka. Z nalepką ostała się tylko ta, reszta została rozebrana do rosołu i służy do przechowywania moich trunków
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Teoria nie poparta praktyką zakrawa na abstrakcję
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 2355
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Single malt Nikka
Każdy słód warto sprawdzić jako White dog (chyba wiesz co oznacza?). Ponieważ z kiepskiego alkoholu, beczka Ci nie zrobi ambrozji .
K.
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 sie 2020, 15:31 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy