Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Uralm68
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 2 lip 2018, 15:37
Załączniki
Siarkowanie wina

Postautor: Uralm68 » poniedziałek, 2 lip 2018, 16:31

Witam, mam pytanie dlaczego gdy zasiarkuje wino to od razu kolor w dużym stopniu się rozjaśnia i wytrąca się jakiś osad i czasem wino smakuje tak jakby było rozwodnione.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
Uralm68
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 2 lip 2018, 15:37
Załączniki
Re: Siarkowanie wina

Postautor: Uralm68 » wtorek, 3 lip 2018, 12:12

Naprawde nikt nie wie czemu po siarkowaniu wino zrzuca kolor.

Awatar użytkownika

inblue
250
Posty: 256
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: Siarkowanie wina

Postautor: inblue » wtorek, 3 lip 2018, 21:13

Przy siarkowaniu tworzy się kwas siarkowy (IV), który rozjaśnia wino. Zasada jest analogiczna jak podczas dodania cytryny do herbaty.
Wytrącający się osad to zazwyczaj drożdże, które poniosły śmierć na wskutek tej czynności i osiadły na dnie. Dodatkowo wytrącają się kompleksy białkowo-taninowe, które powodują stabilizację barwnika.
Jeśli wino smakuje jakby było rozwodnione to oznacza to, że przepis był wadliwy - dodano za dużo wody, lub owoc pochodzący z tego rocznika miał jej za wiele.
Uralm68 pisze:czemu po siarkowaniu wino zrzuca kolor.

Powyżej wyjaśniłem przyczynę. Pytasz o konkretny owoc, czy ogólnikowo?
Niektóre wina np. z czarnej jagody (czernicy) lub jeżyny zrzucają kolor bez względu czy się je siarkuje czy nie.
Jedyną metodą, żeby zapobiec strącaniu barwnika w winie z czarnej jagody jest całkowite zastąpienie wody sokiem jabłkowym.
Prawdziwi twardziele piją naftę.


Autor tematu
Uralm68
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 2 lip 2018, 15:37
Załączniki
Re: Siarkowanie wina

Postautor: Uralm68 » środa, 4 lip 2018, 18:38

Pytam ogólnie. I jeszcze mam jedno pytanie czy trzeba wino siarkować czy wręcz odwrotnie należy tego unikać?

Awatar użytkownika

inblue
250
Posty: 256
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: Siarkowanie wina

Postautor: inblue » środa, 11 lip 2018, 18:41

Najpierw przeczytaj to - KLIK.

Jak już przyswoisz sobie wiedzę z tego linku przeczytaj to co napisałem poniżej.

W jednych winach będzie to wada, w innych zaleta.
Lubisz wina w stylu Bordeaux z nutką siarki - siarkuj.
Lubisz wina owocowe, świeże - siarkuj.
Lubisz wina słodkie, ciężkie w stylu starych tokajów, lub sherry - nie siarkuj.
Witaj na drugim levelu :)
Prawdziwi twardziele piją naftę.


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość