Serce przy destylacji smakówek

Co i kiedy paruje z destylowanego zacieru. Jak oddzielać od siebie poszczególne frakcje tak, aby produkt był najwyższej klasy.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy

Post autor: Góral bagienny »

U mnie stoją tydzień max 2 tygodnie.
Przedgony sobie odpuszczam do układania, ja to ustrojstwo wszędzie wyczuje ;)
Destylat odbieram przeważnie do 50% ale ja lubię nuty pogonów :D
Od 50% w dół idzie do kolejnej pierwszej destylacji.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Serce przy destylacji smakówek

Post autor: kiwitom23 »

Czyli od 50% odbierasz do buteleczek, czy już wcześniej?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Serce przy destylacji smakówek

Post autor: Góral bagienny »

Od około 53% idzie do buteleczek odbieram z 5 szt reszta pogon.
Przeważnie 3 szt dolewam po tygodniu do serca.
Pisze tutaj o destylacji na alembiku lub pot-stillu :D
Półkowa to inny rozdział :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Serce przy destylacji smakówek

Post autor: kwik44 »

Ja pogonem się nie przejmuję. Odbieram destylat dopóki mi smakuje. I nie mówię że jest idealny. Jest jeszcze „akceptowalny”. Czasem gorzkawy, czasem ma inny smak, ale jest akceptowalny. Przedgon - dla mnie wyznacznikiem jest zapach rozpuszczalnika. Ja nie dopuszczam, żeby się pojawił. Jak pisałem, kiedyś z pół tony śliwek miałem sumarycznie 400ml przedgonu. Tak, to nie jest błąd. Czasem jak mi taki przedgon w buteleczce zostanie nagle po kilku miesiącach okazuje się, że te pół buteleczki co nie wyparowało jest już dobre. Nie ma reguły. Najważniejsze to zapomnieć o podejściu spirytusowym. Moja złota reguła to usunąć to czego nie znoszę czyli zapach zmywacza. Reszta pięknie dojrzeje w m-kamionce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dzielenie frakcji podczas destylacji”