To takie absolutne minimum czyli 120 cm sprężynek KO i 10 cm Cu miałem ja na CM i wyniki są jakie są:
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-otrzymac-spirytus-luksusowy-neutralny-na-zimnych-palcach-zp-cm-poradnik-t10969.html
Sens kilkukrotnej rektyfikacji
-
- Posty: 107
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2012, 17:32
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Sens kilkukrotnej rektyfikacji
Ale oprócz tego są dwa ważne aspekty:
1.Samopoczucie krótko po wypiciu większej ilości(500-600 ml 40% alkoholu).
2.Samopoczucie na drugi dzień.
Ale czy takie małe ilości niepożądanych substancji wpływają na samopoczucie, tego nie wiem.
Pozytywne wrażenia smakowo-węchowe są bardzo ważne, sprawiają dużą satysfakcję, szczególnie jak się częstuje innych uczestników biesiady swoim wyrobem.lesgo58 pisze:Pewnie były by jakieś tam różnice, ale prawdopodobnie w zakresie "niedostrzegalnym" dla naszych sensorów smakowo-węchowych.
Ale oprócz tego są dwa ważne aspekty:
1.Samopoczucie krótko po wypiciu większej ilości(500-600 ml 40% alkoholu).
2.Samopoczucie na drugi dzień.
Ale czy takie małe ilości niepożądanych substancji wpływają na samopoczucie, tego nie wiem.
Czyli rozumiem, że wystarczy tyle wypełnienia? Wyniki wyszły bardzo dobre, tym bardziej, że próbka była pobrana z końca procesu. Ciekawe właśnie jakie by wyszły na takiej wysokości wypełnienia, gdyby był to początek, lub środek procesu.aronia pisze:To takie absolutne minimum czyli 120 cm sprężynek KO i 10 cm Cu miałem ja na CM i wyniki są jakie są:
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-ot ... 10969.html
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Sens kilkukrotnej rektyfikacji
Próbki z samego początku mogłyby zawierać więcej aldehydów, estrów i metanolu, a mniej fuzli(zależy jeszcze od dokładności oddzielenia przedgonu).
Składu próbek ze środka procesu szukałbym w średniej wartości próbek lesgo58.
Próbka z końca, ale z pilnowanie temperatury w dole kolumny kolumny powinna być jeszcze lepsza.
Jak nadarzy się okazja to może uda się przeprowadzić takie analizy.
Składu próbek ze środka procesu szukałbym w średniej wartości próbek lesgo58.
Próbka z końca, ale z pilnowanie temperatury w dole kolumny kolumny powinna być jeszcze lepsza.
Jak nadarzy się okazja to może uda się przeprowadzić takie analizy.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Sens kilkukrotnej rektyfikacji
Jak proces będzie prowadzony prawidłowo z wykorzystaniem obecnej wiedzy o destylacji/rektyfikacji i sprzęt będzie zbudowany prawidłowo(termometry itp) to system nie ma znaczenia. I to miało też udowodnić to badanie, że system nie ma znaczenia.
Ewentualnie przy OVM próbki z początku mogą być mniej zanieczyszczone przedgonami, bo będą izolowane przez bufor na nim, ale to mniej to i tak będą części setne albo jeszcze mniejsze.
Ewentualnie przy OVM próbki z początku mogą być mniej zanieczyszczone przedgonami, bo będą izolowane przez bufor na nim, ale to mniej to i tak będą części setne albo jeszcze mniejsze.