Nurtuje mnie nieustannie temat wina (nie samą psotą żyje człowiek - choć ,,lepsza od chleba...'', ale. . .
Chciałbym zasięgnąć opinii w temacie odmian winorośli polecanych na wina zarówno czerwone jak i białe.

Wiele informacji znalazłem na stronie Winnicy Golesz, ( http://www.winnica.golesz.pl/ ),
ale Opinia Osób posiadających doświadczenie w tej materii będzie dla mnie bezcenna.
Chciałbym zacząć od niewielkiego nasadzenia (kilkanaście sadzonek), ale bardzo możliwe, że kiedyś areał się powiększy.
Mam czas, cierpliwość więc...
... czekam na odpowiedź

Pozdrawiam Piotrek
edit
Witam !
Z racji istnego zatrzęsienia odpowiedziami na moje pytanie i sugerowanymi odmianami
Po przeczytaniu wielu eksperckich opinii zdecydowałem się na dwie odmiany po kilka sadzonek na początek:
1. Marechal Foch
- wyhodowana we Francji odmiana typowo przerobowa, o drobnych, ciemnogranatowych owocach i barwiącym moszczu. Pora dojrzewania owoców średnio wczesna (zazwyczaj przełom września i października). Wzrost krzewów bardzo silny ze skłonnością do zagęszczania. Owoce drobne, czarnofioletowe, dojrzewają w trzeciej dekadzie września. Plenność krzewów wysoka. Odmiana wykazuje wysoką odporność na choroby grzybowe i zazwyczaj nie wymaga ochrony chemicznej. Krzewy znoszą mrozy -30°C. Wino o średniej zawartości czerwonego barwnika, pełniejsze w smaku od Leon Millot i wyższej zawartości kwasów organicznych, o aromacie wiśni, czarnego bzu i tytoniu. Wino z Marechal Foch zazwyczaj kupażuje się z Leon Millot. Ze względu na silny wzrost i wysoką mrozowytrzymałość odmiana może być uprawiana również w wysokich, przestrzennych formach.
2. Leon Millot
- owoce osiągają dojrzałość zbiorczą zazwyczaj pod koniec września, przy zawartości cukru 20-22%. Plenność krzewów dobra, szczególnie, gdy są uprawiane w wyższych formach. W sprzyjających warunkach ochrona chemiczna nie jest konieczna, chociaż krzewy są dość podatne na mączniaka rzekomego. Mrozowytrzymałość w granicach -28°C. Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wino stołowe dobrej jakości, o nieco zbyt niskiej kwasowości i aromacie wiśni, bzu i tytoniu Jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. "frankoamerykanów". Ze względu na silny wzrost i wysoką odporność na przemarzanie Leon Millot może być uprawiany także w wysokich i przestrzennych formach.
<źródło: http://www.winnica.golesz.pl/odmiany-wi ... #marechalf >
Wiem, że jeszcze niewiele wiem...
Pepe