Sacharoza laktoza i inne

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy

Post autor: Doody »

Laktozą dosładza sie piwo właśnie dlatego aby nabrało "treści" czyli z wysokiego Blg otrzymuje się niezbyt mocne piwo ale tzw. piwo pełne. Np. zacier o Blg 16, odfermentowuje tylko do 5% pozostawiając niefermentowalną słodycz.
Pozdrawiam
Darek
koncentraty wina

wienio45
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 15 mar 2013, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny calvados
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: wienio45 »

Przy produkcji piwa nigdy nie udało mi się uzyskać z zacierania i wysładzania więcej niż 12 blg przeważnie to 10
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Przy zacieraniu słodu pale ale z wodą w stosunku 1:3, udało mi się maksymalnie osiągnąć 21Blg i to przy zacieraniu "na lenia".
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Czołem eksperymentatorzy :)
Odświeżę trochę temat, bo dzisiaj byłem ze szwagrem u p. Łysonia (pszczelarze wiedzą o kogo chodzi a ci co nie wiedzą to sobie wygooglują ;) ) i zobaczyłem takie "cuś" w cenie 29 zeta za 13 kg (przecena)
apikand (1).jpg
Tutaj skład tego syropu
apikand1_1.jpg
Skusiłem się na próbę i jutro zrobię z tego nastaw. Zobaczymy co wyjdzie, może jakieś fajne "brandy" :mrgreen:
Przy okazji kilka fotek ze sklepu :ok:
sklep_2.jpg
sklep1_1.jpg
pszczolka_1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Skład fajny, choć trochę przypomina Apifood. Wspomniałeś mi kiedyś, że testowałeś tą karmę i ciężko to odfermentować do końca. Ciekawy jestem tego specyfiku.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Testowałem Apifortunę, ale ona ma inny skład;
25% fruktozy
33,5% glukozy
20,5% maltozy
21% maltotriozy
Nie było jednak większych problemów z fermentacją. Opisuję to na początku tego tematu.
W tym syropie jest więcej fruktozy i glukozy więc także nie powinno być żadnych problemów :ok: Już za kilka dni wszystko się okaże ;)
Na razie sprawdziłem, że po rozpuszczeniu w wodzie (bezproblemowo) w stosunku objętościowym 1:4, blg roztworu wynosi 23.
Muszę jeszcze sprawdzić jaka jest gęstość syropu, bo nawet nie wiem ile litrów jest w tej bańce :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Będę śledził temat. Życzę powodzenia i kibicuję. Jakby się to udało i było zacne to po cukier juź nie pójdę ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Relacji ciąg dalszy...
Zmierzyłem gęstość syropu. Wynik - 1,4 kg/litr, więc w bańce było ok. 9,3 litra.
Rozpuściłem go bez problemu w 36 litrach wody o temp. 25°C, blg po rozpuszczeniu wyniosło 23. Do tego poszły drożdże Prestige Turbo Pure 48 w ilości 115 gramów, więc o połowę mniej niż zalecana dawka przez producenta ;)
Po godzinie było już widać oznaki pracy grzybków a po dwóch pracowały w najlepsze.
No, to teraz czekam na efekt końcowy ich pracy... 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Informuj na bieżąco ;)
Można takie "cuś" zdobyć metodą wysyłkową?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Doody, nie spiesz się tak z zakupem :scratch:
Dzisiaj, jak rano zajrzałem do beczki, okazało się, że wczoraj to był falstart drożdzaków. W beczce jest drożdżowej piany na 3 palce, ale fermentacji nie widać i nie słychać :( Dodałem jeszcze dwie łyżki KOJI i zobaczymy co będzie dalej...

Edit;
Po ponownym natlenieniu nastawu, grzybki pojęły pracę :ok: Nie wiem tylko czy to po tej operacji, czy po dodaniu KOJI :scratch:
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 maja 2020, 11:16 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Ja bym to przefermentował na tradycyjnych Safspiritach M-1. Powinny sobie poradzić. Chociaż jak są cukry niefermentowalne w specyfiku to nic nie pomoże.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Relacji ciąg dalszy...
Grzybki się rozhulały aż miło i po 48 godzinach blg nastawu wynosi 10. Zauważyłem, a właściwie poczułem, że zapach nastawu baaardzo przypomina zapach fermentującej melasy. Dokładnie ten :mrgreen: ;
przypomniałem sobie opis fermentacji rumu gdzieś na anglojęzycznej stronie i poszukałem tego opisu. Cytuję:
"Fermentować w temperaturze 22-28°C przez 3-10 dni. Czas fermentacji zależy od ilości użytego cukru oraz temperatury powietrza. Zacier jest gotowy do destylacji gdy osiągnie poziom gęstości na areometrze 990. Będzie zawierać ok. 16% alkoholu i mieć zapach jak dupa szczurów"
Żona przechodząc obok beczki z nastawem, zaciska nos spinką do bielizny :D, mi on nie przeszkadza zwłaszcza, że taki zapach jest odczuwalny w pewnej odległości od beczki a wkładając nos bezpośredni do niej, czuję tylko szampana :ok:
Czekam na koniec fermentacji i... na rurę :pije:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Szkoda tylko, że dodałeś Koji, bo teraz nie wiadomo czy drożdże sobie poradzą czy też fermentacja ruszyła w związku z enzymami zawartymi w tych grzybkach.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Kòpôcz »

A na co miały by te enzymy wpłynąć? W składzie 3 monosacharydy (nie da się ich już rozłożyć na cukry jeszcze bardziej proste) i jeden disacharyd, ale fermentowalny...
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: .Gacek »

Radius koszulka wzorowa :D
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Doody pisze:nie wiadomo czy drożdże sobie poradzą czy też fermentacja ruszyła w związku z enzymami zawartymi w tych grzybkach.
Na 96% fermentacja ruszyła po dobrym natlenieniu nastawu :ok: Na początku tylko wlałem wodę do syropu i zamieszałem aby się rozpuścił.
@.Gacek, no nie mogłem zaprezentować się inaczej :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Kòpôcz pisze:A na co miały by te enzymy wpłynąć? W składzie 3 monosacharydy (nie da się ich już rozłożyć na cukry jeszcze bardziej proste) i jeden disacharyd, ale fermentowalny...
Już wcześniej były próby fermentacji pokarmu dla pszczół o nazwie Apifood. Skład wydawał się optymalny ale fermentacja stawala na poziomie 10Blg .
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Kòpôcz »

Ale także w Apifood wszystkie cukry są jak najbardziej fermentowalne, żaden ze składników nie jest złożonym, jeśli nastaw był w granicach tolerancji alkoholowej saccharomyces powinny sobie poradzić. Nie w składzie szukałbym przyczyny.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Szlumf »

Ze sprawdzonych pokarmów niemiecki Kelman fermentuje do -4blg. Francuska Apifortuna staje na 10 góra 7 blg. Nie wiem co jest przyczyną ale podejrzewam jakiś dodatek nie wymieniony w składzie a szkodliwy dla drożdży.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

@szlumf, Doody, na forum nie znalazłem informacji o odfermentowaniu Apifortuny czy Apifood do poziomu 10 blg. Mój nastaw na Apifortunie przefermentował do -3 blg, więc skąd macie takie informacje :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

Ja kiedyś zaproponowałem fermentację Apifood'u i ktoś mi odradził mówiąc, że próbował i nastaw stanął na 10 Blg. Odpuściłem więc próby. Przysiągłbym, że tą osobą byłeś Ty radiusie ;)
Ale z wiekiem coraz częściej wydaje mi się że jestem czegoś pewien a tak nie jest. Więc może to nie byłeś Ty :)
Ostatnio zmieniony sobota, 23 maja 2020, 10:30 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

@Doody, to na pewno nie byłem ja :lol:
A tak przy okazji, mój nastaw na godz. 11.00 "zszedł" już do poziomu 6 blg :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Szlumf »

radius pisze:.................Mój nastaw na Apifortunie przefermentował do -3 blg, więc skąd macie takie informacje :scratch:
Apifortunę syn stosował ze 3 sezony. Fermentowałem resztki z podkarmiaczek i zlewki z wiader i było kiepsko. Pisałem kiedyś o tym na forum i pewnie to zapamiętał Doody. Może Twoja Apifortuna była z innego źródła bo ta syna była rozlewana z mauzerów do wiaderek w Polsce i być może sprzedawca coś dodawał "na wszelki wypadek".
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: Doody »

A więc jednak nie jestem opętany :punk:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Minęły 4 dni od nastawienia syropu. Aktualnie nastaw osiągnął poziom -1 i grzybki w dalszym ciągu żrą słodycz i srają alkoholem :ok:
Zapach zmienił się na jabłkowo winny i żona nie zaciska już nosa "żabką" do bielizny :mrgreen:
Przypuszczam, że wcześniejszy aromat, był efektem dodatków ziołowych w syropie ;)
Kolejna relacja, już po zakończeniu fermentacji i odparowaniu głównego składnika płynu odkażającego :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Aktualizacja.
Fermentacja syropu APIKAND, zakończyła się definitywnie po 6 dniach, wynikiem -3 blg :ok:
Klarowanie bentonitem (koci żwirek), przebiegło idealnie i po 48 godzinach tak wygląda
api (1).jpg
Jutro idzie do odzysku płynu odkażającego :D Wynik opiszę :czytaj:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: robert4you »

No, piękny sukces,
.....chyba.
************************************************************************
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne

Post autor: radius »

Nie "chyba", tylko na pewno :ok:
W wyniku oddzielania "tego co sie poli, od tego co sie nie poli" (https://www.youtube.com/watch?v=5RwEwZorvdQ) uzyskałem ok.
- 300 ml przedgonów
- 4700 ml serca
- oraz 800 ml pogonów
W kanał poszło ok. 2 litry płynnej gęstwy drożdżowo bentonitowej. Proces, z wrodzonego lenistwa, zakończyłem gdy w zbiorniku temperatura wynosiła ok. 99°C :roll:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”