(Rzekomo) przedwczesny finish drożdzy.

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków

Post autor: wisnia101 »

Witam kolegów psotników, tak jak w temacie, mój nastaw na wino ryżowe dosłownie w ciągu kilku godzin przestał pracować. Niby nic dziwnego ale 3 dni temu wieczorem winko pracowało bardzo intensywnie a rano całkowicie ustało i do dziś nie dało żadnych znaków.
Winko nastawione jakieś 10 dni temu w plastikowym wiadrze 20 L. Cztery dni temu dostałem w końcu uszczelkę i rurkę fermentacyjną (wcześniej miałem zawinięty wężyk) i dokonałem szybkiej wymiany.
Przychodzą mi do głowy 2 rzeczy, albo skończył się cukier w nastawie (niestety nie mam cukromierza) albo nadmiar powietrza popsuł nastaw.

Smakowo nie czuć żeby robił się ocet, normalne winko lekko gorzkawe.

Jakieś pomysły??
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5378
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Przedwczesny finish drożczy.

Post autor: Zygmunt »

Bez cukromierza nie stwierdzisz, czy to koniec cukru, czy co innego.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Przedwczesny finish drożczy.

Post autor: wisnia101 »

Ale fermentacja tak szybko się zakończyć??
Awatar użytkownika

Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: Przedwczesny finish drożczy.

Post autor: Qwet »

Posmakuj zacier, bo pewnie nie ma już cukru. Jeśli nie jest słodki to dolej 2kg rozpuszczone w 2 litrach wody.
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5378
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Przedwczesny finish drożczy.

Post autor: Zygmunt »

Wybacz, mojej szklanej kuli skończyły się baterie- a Ty nie byłeś łaskaw dopisać co to za drożdże, jakie jest BLG, jakie są dokładne proporcje...

Ale fermentacja tak szybko się zakończyć??

Po 3 dniach można mieć już nawet sklarowany nastaw gotowy do gotowania, więc nie rozumiem Twojego zdziwienia. Pomijam styl napisania Twojego pytania.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Przedwczesny finish drożczy.

Post autor: wisnia101 »

Chodziło mi o to czy fermentacja może się tak gwałtownie się zakończyć??

Co do drożdży to :
P1020198.JPG


Proporcje:
1,5 kg ryżu
0,5 kg rodzynek
4kg cukru
ok 14 litrów wody


Wczoraj dolałem syropu cukrowego i do dziś nastaw nie przemówił, wiec może stężenie alkoholu wykończyło drożdże.
Fermentacja przebiegała bardzo dobrze, przez cały czas tem. nastawu wynosiła 25 - 28 stopni, przez ok 10 dni.

Co wy na to ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Magister_123
30
Posty: 38
Rejestracja: niedziela, 21 cze 2009, 23:02
Re: Przedwczesny finish drożczy.

Post autor: Magister_123 »

Jak ma ruszyć jak drożdże są martwe?! Musisz nową matkę drożdżową zrobić, ewentualnie jak już nie masz oryginalnych drożdży to możesz dodać babcine drożdżaki.
Próbowałeś nastaw przed dodaniem kolejnej porcji cukru?

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Przedwczesny finish drożczy.

Post autor: wisnia101 »

wisnia101 pisze:
Smakowo nie czuć żeby robił się ocet, normalne winko lekko gorzkawe.

Coś mi się wydaje ze dziś pójdzie turbo klar a jutro gotujemy:)
Zobaczymy co z tego wyjdzie:)
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Przedwczesny finish drożczy.

Post autor: Kucyk »

Wiśnia, a czy możesz jasno odpowiedzieć, czy wczoraj (przed dodaniem syropu) płyn w smaku był choć trochę słodki, czy raczej wytrawnością gębę wykręcał?

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Przedwczesny finish drożczy.

Post autor: wisnia101 »

Tak wykręcał gębę, jedyne co mnie zdziwiło to to ze było gorzkawe.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Przedwczesny finish drożczy.

Post autor: Kucyk »

Bo tam przeca cukru nie było, więc stąd ten gorzki posmak. :D

Pytałeś, czy to możliwe aby tak szybko fermentacja przebiegła? Ja miałem przypadki, że nastaw owocowy o zawartości cukru 100g/l w trzy dni kończył działalność i zaczynał się klarować. Nastawy o dużej zawartości cukru (>200g/l) pracują zdecydowanie dłużej, gdyż z początku drożdże wpieprzają cukier jak się patrzy, ale obcując bezpośrednio z uwalnianym alkoholem stopniowo mają coraz większego kaca i robić im się przestaje chcieć.
Na koniec albo giną z głodu (brak cukru) albo ten alkohol je zabija.

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Przedwczesny finish drożczy.

Post autor: wisnia101 »

Nastaw miał około 220g/L cukru a ze nie użyłem żadnych drożdży turbo wiec dziwiłem się że tak gwałtownie może się to wszystko zakończyć.
Nastaw zlałem znad ryżu dolałem turbo klaru i jutro nieplanowany debiut.

Nie spróbujesz nie będziesz wiedział.

Pozdrawiam
Wisniowy
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Przedwczesny finish drożczy.

Post autor: kwachu »

wisnia101 pisze:Tak wykręcał gębę, jedyne co mnie zdziwiło to to ze było gorzkawe.
Czyli drożdże zrobiły swoje . Za każdym razem kiedy próbujemy coś z ryżem musimy liczyć się z przyspieszoną robotą.Tak zbawiennie na drożdże działają substancje wymyte z ryżu. Ryż nawet ten surowy ale odpowiednio przygotowany stanowi wspaniałe źródło minerałów a przede wszystkim fosforu i aminokwasów. A to już samo z siebie wybitnie podnosi jakość i szybkość fermentacji, bez dodawania pożywek.
POZDRAWIAM kwachu !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”