(Rzekomo) przedwczesny finish drożdzy.
-
Autor tematu - Posty: 42
- Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Witam kolegów psotników, tak jak w temacie, mój nastaw na wino ryżowe dosłownie w ciągu kilku godzin przestał pracować. Niby nic dziwnego ale 3 dni temu wieczorem winko pracowało bardzo intensywnie a rano całkowicie ustało i do dziś nie dało żadnych znaków.
Winko nastawione jakieś 10 dni temu w plastikowym wiadrze 20 L. Cztery dni temu dostałem w końcu uszczelkę i rurkę fermentacyjną (wcześniej miałem zawinięty wężyk) i dokonałem szybkiej wymiany.
Przychodzą mi do głowy 2 rzeczy, albo skończył się cukier w nastawie (niestety nie mam cukromierza) albo nadmiar powietrza popsuł nastaw.
Smakowo nie czuć żeby robił się ocet, normalne winko lekko gorzkawe.
Jakieś pomysły??
Winko nastawione jakieś 10 dni temu w plastikowym wiadrze 20 L. Cztery dni temu dostałem w końcu uszczelkę i rurkę fermentacyjną (wcześniej miałem zawinięty wężyk) i dokonałem szybkiej wymiany.
Przychodzą mi do głowy 2 rzeczy, albo skończył się cukier w nastawie (niestety nie mam cukromierza) albo nadmiar powietrza popsuł nastaw.
Smakowo nie czuć żeby robił się ocet, normalne winko lekko gorzkawe.
Jakieś pomysły??
-
- Posty: 5378
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Przedwczesny finish drożczy.
Bez cukromierza nie stwierdzisz, czy to koniec cukru, czy co innego.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5378
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Przedwczesny finish drożczy.
Wybacz, mojej szklanej kuli skończyły się baterie- a Ty nie byłeś łaskaw dopisać co to za drożdże, jakie jest BLG, jakie są dokładne proporcje...
Po 3 dniach można mieć już nawet sklarowany nastaw gotowy do gotowania, więc nie rozumiem Twojego zdziwienia. Pomijam styl napisania Twojego pytania.
Ale fermentacja tak szybko się zakończyć??
Po 3 dniach można mieć już nawet sklarowany nastaw gotowy do gotowania, więc nie rozumiem Twojego zdziwienia. Pomijam styl napisania Twojego pytania.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 42
- Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Przedwczesny finish drożczy.
Chodziło mi o to czy fermentacja może się tak gwałtownie się zakończyć??
Co do drożdży to :
Proporcje:
1,5 kg ryżu
0,5 kg rodzynek
4kg cukru
ok 14 litrów wody
Wczoraj dolałem syropu cukrowego i do dziś nastaw nie przemówił, wiec może stężenie alkoholu wykończyło drożdże.
Fermentacja przebiegała bardzo dobrze, przez cały czas tem. nastawu wynosiła 25 - 28 stopni, przez ok 10 dni.
Co wy na to ??
Co do drożdży to :
Proporcje:
1,5 kg ryżu
0,5 kg rodzynek
4kg cukru
ok 14 litrów wody
Wczoraj dolałem syropu cukrowego i do dziś nastaw nie przemówił, wiec może stężenie alkoholu wykończyło drożdże.
Fermentacja przebiegała bardzo dobrze, przez cały czas tem. nastawu wynosiła 25 - 28 stopni, przez ok 10 dni.
Co wy na to ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 38
- Rejestracja: niedziela, 21 cze 2009, 23:02
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Przedwczesny finish drożczy.
Bo tam przeca cukru nie było, więc stąd ten gorzki posmak.
Pytałeś, czy to możliwe aby tak szybko fermentacja przebiegła? Ja miałem przypadki, że nastaw owocowy o zawartości cukru 100g/l w trzy dni kończył działalność i zaczynał się klarować. Nastawy o dużej zawartości cukru (>200g/l) pracują zdecydowanie dłużej, gdyż z początku drożdże wpieprzają cukier jak się patrzy, ale obcując bezpośrednio z uwalnianym alkoholem stopniowo mają coraz większego kaca i robić im się przestaje chcieć.
Na koniec albo giną z głodu (brak cukru) albo ten alkohol je zabija.
Pytałeś, czy to możliwe aby tak szybko fermentacja przebiegła? Ja miałem przypadki, że nastaw owocowy o zawartości cukru 100g/l w trzy dni kończył działalność i zaczynał się klarować. Nastawy o dużej zawartości cukru (>200g/l) pracują zdecydowanie dłużej, gdyż z początku drożdże wpieprzają cukier jak się patrzy, ale obcując bezpośrednio z uwalnianym alkoholem stopniowo mają coraz większego kaca i robić im się przestaje chcieć.
Na koniec albo giną z głodu (brak cukru) albo ten alkohol je zabija.
-
Autor tematu - Posty: 42
- Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Przedwczesny finish drożczy.
Nastaw miał około 220g/L cukru a ze nie użyłem żadnych drożdży turbo wiec dziwiłem się że tak gwałtownie może się to wszystko zakończyć.
Nastaw zlałem znad ryżu dolałem turbo klaru i jutro nieplanowany debiut.
Nie spróbujesz nie będziesz wiedział.
Pozdrawiam
Wisniowy
Nastaw zlałem znad ryżu dolałem turbo klaru i jutro nieplanowany debiut.
Nie spróbujesz nie będziesz wiedział.
Pozdrawiam
Wisniowy
-
- Posty: 305
- Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
- Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
- Ulubiony Alkohol: RUM
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Przedwczesny finish drożczy.
Czyli drożdże zrobiły swoje . Za każdym razem kiedy próbujemy coś z ryżem musimy liczyć się z przyspieszoną robotą.Tak zbawiennie na drożdże działają substancje wymyte z ryżu. Ryż nawet ten surowy ale odpowiednio przygotowany stanowi wspaniałe źródło minerałów a przede wszystkim fosforu i aminokwasów. A to już samo z siebie wybitnie podnosi jakość i szybkość fermentacji, bez dodawania pożywek.wisnia101 pisze:Tak wykręcał gębę, jedyne co mnie zdziwiło to to ze było gorzkawe.
POZDRAWIAM kwachu !