Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
gofator
30
Posty: 44
Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 10:27
Załączniki
Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

Postautor: gofator » piątek, 21 wrz 2018, 18:39

Aby dymiony się nie marnowały postanowiłem nastawić wino ryżowe z przepisu Skrzycha. Zrobiłem na 30 litrów gotowego trunku. oto skład
Baza:
ryż 6 kg.
cukier 4,5 kg+3,9kg = 8,4
woda 22,6l+3,6l= 26,1
kw. Cytrynowy 150gr.
rodzynki 1kg.
Przyprawy:
goździki 30szt.
ziele angielskie 30 szt.4
ziarna pieprzu czaarnego 45szt.
cukier wanilinowy 150 gr
imbir mielony 3 łyżeczki
bazylia 3 łyżeczki
cynamom 3 łyżeczki
tymianek 4 łyżeczki
kurkuma 6 łyżeczek
gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
kardamon 2 łyżeczki (brak w przepisie Skrzycha- dodałem bo lubię)
Najpierw w balonie wylądował wypłukany ryż, potem wypłukane we wrzątku rodzynki. Dodałem wszystkie przyprawy oraz pierwszą część wody( 22.5l) oraz syrop(4,5kg cukru). Po ostygnięciu nastawu dodałem drożdże. BLG 17- nie uważacie, że trochę niskie?

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
gofator
30
Posty: 44
Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2018, 10:27
Załączniki
Re: Ryżowiec wg Skrzycha- trzecie wino

Postautor: gofator » środa, 26 wrz 2018, 15:23

Wczoraj tj 25.09.2018 BLG 0
Dziś rano brak pracy wina- dosłodziłem syropem cukrowym (3.6 wody i 3.9 cukru) Wino podjęło pracę :)


Wróć do „Wina Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości