Witam. Nie znalazłem nigdzie na Forum wzmianki o Rumtopf-ie. Sam dostałem ,,dzbanek,, przeznaczony do tej nalewki jakiś czas temu i tak sobie leżał spokojnie. W tym roku postanowiłem przeprowadzić proces. Pierwsze do ,,dzbanka,, trafiły truskawki, ładne, dojrzałe, słodkie owoce umyłem, usunąłem szypułki i przekroiłem na połowę. Owoców było ok 0.7kg. Zalałem samogonem powyżej owoców i dosypałem cukru ok 1/2 szklanki. Następne były czereśnie. Proces podobny, mycie, drylowanie, samogon ale już bez cukru. Po 3 tygodniach nie wytrzymałem. Na próbę 1 kieliszek- genialny owocowy słodki smak. Kilka dni temu do ,,dzbanka,, trafił agrest. Czekam jeszcze na porzeczki czerwone, białe, czarne i poziomki. Następne będą wiśnie, śliwki i zakończymy brzoskwiniami.
Tak przygotowany trunek mam zamiar trzymać min 6 miesięcy od ostatnich dodanych owoców.
Wskazówki od osoby od której dostałem przepis i ,,dzbanek,,:
1 Ustawić w miejscu chłodnym
2 Zalewać albo rumem albo samogonem
3 Trzymać od ostatnich owoców ok 6 miesięcy
4 Nie dopuścić aby alkohol odparował i odkrył owoce
5 Regularnie potrząsać naczyniem, nie mieszać w środku ponieważ rozpadną się owoce.
Mam nadzieję że komuś może się kiedyś przydać.