rum

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy

Post autor: golec269 »

Ja melasę odebrałem tydzień temu. Dziękuję za zaangażowanie kolegom GrOOOby, Władkowi,Waldkowi i Kuli. W przyszłości może uda mi się odwdzieczyć-na pewno. A dzisiaj wielkie dzięki za trud i poświęcenie :poklon;
alembiki

entman
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 10 cze 2015, 20:25
Re: rum

Post autor: entman »

No to pupa :cry2:

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Melasa po pewnych perypetiach z transportem odebrana z cukrowni.
W poniedziałek wyjeżdża do odbiorców.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Poprosiłem w cukrowni o parametry melasy. Otrzymałem:
Cukry ogółem jako sacharoza - 54,6%
Współczynnik czystości - 66,3%
Wartość pH - 6,4
Pozorna zawartość suchej substancji - 82%
Zawartość inwertu do - 5%
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

No to super, bo ma sporo cukru :mrgreen:
K.
Obrazek

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Cukier trzcinowy w stokrotce 5.99 kg
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Melasa wysłana.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

entman
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 10 cze 2015, 20:25
Re: rum

Post autor: entman »

Dostałem melasę :klaszcze: za co dziękuje, komu? każdy na pewno wie ;) ,
ale nie wiem co o tym myśleć wydawało mi sie że to ma być melasa z trzciny cukrowej a tym czasem dostałem wiadra z taką naklejką http://scr.hu/88vz/3hjtn Obrazek
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

W cukrowni melasy trzcinowej się raczej nie kubełkuje. Cała druga dostawa jest w takich wiaderkach. Jest to melasa z trzciny cukrowej.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Dostałem dziś melasę. Pachnie cudnie. Jest rzadsza od koziej i ciekawiej aromatyczna.
Dziękuję bardzo wszystkim za akcję melasa. :poklon; :klaszcze: :piwo:
K.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 lip 2015, 23:26 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum

Post autor: gr000by »

Za to mój pierwszy nastaw wreszcie zakończył pracę, jutro sprawdzę jego BLG i pewnie przygotuję go do puszczenia w najbliższym czasie. Pachnie o niebo lepiej niż na koziej melasie, smakuje trochę jak wino cukrowe z kawą, czekoladą i melasą :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

entman pisze:Dostałem melasę ... ... ale nie wiem co o tym myśleć wydawało mi sie że to ma być melasa z trzciny cukrowej a tym czasem dostałem wiadra z taką naklejką http://scr.hu/88vz/3hjtn
Wszystko zgodnie z planem ;)
Pan Cukrownik wspominał mi, że wyjątkowo rozleją nam w wiadra, ale żeby nie przejmować się etykietami, bo melasa będzie trzcinowa. Padła nazwa drink tofi, ale nie wyczaiłem o co chodzi.
Pozdrawiam,
Waldek

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: rum

Post autor: aronia »

Jako, że mój pierwszy nastaw opisany tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/rum-t8 ... ml#p126368 zyskał już drugie życie to maleńkie podsumowanie:
- serce "rumowe" - 2,8l 93% - aromat jest, ale czy rumowy to na razie nie mogę powiedzieć, bo nie mam porównania
- surówka z przeznaczeniem na spirytus - 2l - w zapachu da się wyczuć różnicę pomiędzy tą, a "cukrową"
- odpady przedgonowo-pogonowe - ???(do redestylacji)
- Blg po fermentacji - 7
- Blg dundru - 11
Kolejną(ostatnią) porcję melasy zalałem dundrem(ile się zmieściło w beczce) i po wystudzeniu dodałem gęstwę z poprzedniego nastawu - Blg startowe w okolicy 27-28. Po 2 dniach słychać wyraźny "szum" po przystawieniu ucha do beczki - do środka ma razie nie zaglądam.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Serce według mnie za mocne. Będzie mało aromatyczne. :-)Ja uważam, że dla rumu to max 80%. :-)
K.
Obrazek

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: rum

Post autor: aronia »

Skoro tak mówisz... Ja tam się nie znam, to był mój pierwszy nastaw melasowy. Do tego robiony na zestawie: bufor + moduł z OO(odbiór serca z OLM) + sterowanie za pomoca SKN-a - też 1 raz. I szczerze to bardziej zależało mi na tej 2 frakcji, a jak przy okazji ta 1 wyjdzie przyzwoita to się nie obrażę, a nawet się będę cieszył :D .

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Chciałbym ustalić darczyńcę - Gruszkówka Lubelska i Aroniówka. Bez podpisu, a na liście przewozowym nie dało się odczytać.
A chciałbym podziękować.
Info na PW.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

Mój nastaw na rum też już uruchomiony. Dokładniej, przedwczoraj wieczorem :)
Proporcje: 10 kg melasy (zajęła w w wiaderku ok. 7 litrów) dopełnione do 25 L wodą, 10 g kwasku cytrynowego, drożdże Coobra do rumu, ~24 Blg startowe. Do rana ładnie się rozkręciły i bulgoczą może nie jak cukrówka na T3, ale naprawdę raźnie. Po uduchowieniu nastawu zdam relację co wyszło :)

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Proponuje żebyś dał więcej kwasku, przynajmniej do 50 gram (100 gram tez było by ok). Z moich obserwacji drożdżom bardziej odpowiada mocniejsze zakwaszenie.
Zauważyłem, że rzeczywiście nastaw na drożdżach z wcześniejszego nastawi pracują lepiej-szybciej.
Tylko po wielokrotnym ich zastosowaniu osad się zwiększa o martwe drożdże, macie jakiś pomysł jak oddzielić te żywe od martwych?
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: manowar »

Tak jak w piwowarstwie. Zbierasz gęstwę - płuczesz wodą - gęstwa się rozdziela. Przy przelewaniu zbierasz tylko zdrowe żywe drożdże - np https://www.youtube.com/watch?v=XL0NUR5tTNE
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

@koli_7 a myślisz że jest jeszcze sens? Nastaw pracuje aż miło już ponad dwie doby, więc poza tym kwaskiem który dodałem robale same zdążyły już sobie solidnie zakwasić środowisko. Poza tym nie jestem przekonany do dodawania aż takich ilości na start.

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Raz w ogóle zapomniałem dodać kwasku i po paru dniach sprawdziłem ph, było 5,4. Zakwasiłem do 4,5 i drożdże znacząco przyśpieszyły. Sprawdzam elektrycznym ph-metrem.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

Hmmm, no to będę obserwował. Jeśli zauważę że zaczynają bumelować i robić im się odechciewa a z pomiaru Blg wyniknie że jeszcze daleko do końca, to dodam im kwasku w ramach terapii ;) Dzięki za radę!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Zależy co rozumiesz daleko do końca? Nastaw na melasie staje na wysokim Blg. Ja mam taki przelicznik np. Nastaw ma 30blg to powinien zejść do 16blg (15 Blg+1blg) (30:2+1 (bo jest poniżej 50% cukru w kg.)
Ale te pomiary mogę się różnić, zależy ile jest cukru w melasie. Ale mi takie obliczenie pomaga ocenić czy fermentacja się kończy, czy nie stanęła za wcześnie. Ale to są wartości przybliżone. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

Ja podszedłem do obliczeń nieco inaczej, mimo że i twój sposób przemknął mi przez myśl. Jeśli w mojej masie nastawu (10 kg melasy + 18 kg wody) cukier stanowi jakąś połowę dodanego surowca (czyli ~5 kg) to Blg z równoważnej ilości samego cukru wynosi około 18 i tyle powinny "zjeść" robale. Cukromierz wskazał 24, więc nastaw powinien po przepracowaniu zejść do jakichś 6 Blg, może nawet ciut niżej ze względu na obecność alkoholu :)
Ł.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: rum

Post autor: euphorbia1 »

Mój nastaw kończy za każdym razem pracę na 11 Brixa
In vino feritas
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

Nastaw wspomniany wyżej zszedł wczoraj na razie do około 7 Blg. Ma teraz zapach jakby zleżałej kawy, smak mdły, ciut gorzkawy i jakby lekko słonawy. Bulgotanie w rurce ustało, zostawię do weekendu i zobaczę czy gęstość jeszcze spadnie. Jeśli nie, dodam kwasku, jak wcześniej omawialiśmy i dam mu jeszcze tydzień.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

I chyba już niżej nie zejdzie. Obstawiałeś 6Blg, ale cukru jest poniżej 50%, czyli 7blg to może już być koniec. :-)
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Z zawartością cukru może być różnie w poszczególnych wiadrach.
W trzech zużytych miałem na spodzie warstwę zbitego cukru. Ale koledzy, którzy już więcej przerobili i z różnych dostaw sygnalizowali, że trafiały się wiadra z minimalną ilością cukru.
Jestem ciekaw uwag na ten temat od kolegów, którzy przelewali melasę w Krakowie z beczek do mniejszych pojemników - czy był na spodzie cukier?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: rum

Post autor: radius »

wawaldek11 pisze:Jestem ciekaw uwag na ten temat od kolegów, którzy przelewali melasę w Krakowie z beczek do mniejszych pojemników - czy był na spodzie cukier?
A któż by tam nurkował w beczkach ? :) Ciepło było, melasa dość rzadka i nikt nie zaglądał czy coś zostało na dnie. Najwyżej właściciel beczek będzie miał większy uzysk po "zadrożdżeniu" pozostałości :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Tak myślałem :mrgreen:
Właściciel beczek ma więcej cukru, ale Wy więcej aromatów :ok:

Gotowałeś już? Dobre?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum

Post autor: gr000by »

Potwierdzam, na dnie tworzyła się zbita cukrowa pozostałość, aczkolwiek nie czysty kamień cukrowy, tylko breja kryształków cukru w melasie, konsystencją przypominało gęste ciasto.
Swoją drogą kapie mi surówka rumowa z odpędu, smakuje całkiem nieźle, chociaż miałem okazję odbierać znacznie lepszą surówkę rumową ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

No właśnie jak przeliczyłem ile teoretycznie cukru zeżarły, wyszło mi że ~4,8 kg i że to może być finisz. No nic, puszczę na rurki w weekend jak się uda, a jeśli coś w odwarze zostanie, to się przerobi w następnym cyklu, bo zamierzam go w całości wykorzystać jako podstawę kolejnego nastawu.
Spróbuję też ten nowy zaszczepić drożdżami z obecnego. :)
Awatar użytkownika

Władek.
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 22 maja 2015, 17:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: rum

Post autor: Władek. »

Czuję się wywołany do tablicy,
radius pisze: Najwyżej właściciel beczek będzie miał większy uzysk po "zadrożdżeniu" pozostałości :mrgreen:
Robiąc porządek z beczkami po akcji, na 5 beczek w dwóch była dosyć pokażna warstwa cukru na dnie, w pozostałych trzech prawie wcale, więc reguły nie ma.
Pozdrawiam
Władek.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Dowiedziałem się, że cukrownia stosuje dwa sposoby napełniania pojemników - pompą i grawitacyjny. Przy grawitacyjnym, który trwa trochę dłużej mamy w melasie więcej cukru. Czyli mamy loterię, ale z bardzo tanimi losami :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

Odbieram to jako próbę obrony ;) Nie wiem jak koledzy ale ja do nikogo pretensji nie mam, bo w tej cenie w jakiej spłynęła na nas Niagara melasy, nie ma co kręcić nosem ;) Zresztą, jaki problem sypnąć pod koniec do nastawu pół lub kilogram cukru trzcinowego, jeśli ktoś jest nieusatysfakcjonowany wydajnością? ;)
A przy okazji, skąd właściwie przypłynęło do nas to czarne złoto?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Z cukrowni z Glinojecka. A skąd oni sprowadzili... :-)?
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Wykonałem kilka telefonów i nic nie wiedzą :shock: Ale to chyba blondynki były :mrgreen: Ogólnie, to cukier kupują z kilku źródeł/krajów - myślę, że tam gdzie w danej chwili najlepsza cena.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: rum

Post autor: radius »

Władek. pisze:Czuję się wywołany do tablicy,
Ty się nie czuj, tylko oddaj cukier :hahaha:
Lootzek pisze: Nie wiem jak koledzy ale ja do nikogo pretensji nie mam

No, niechby kto miał, to pomogę Władkowi wyklepywać michy malkontentom :mrgreen:
wawaldek11 pisze:Gotowałeś już? Dobre?
Niestety, melasa leżakuje jeszcze w piwniczce i czeka (chyba na zimę :mrgreen: ), a na razie przerabiam żyto i słody na płynną dobroć ;P
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Władek.
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 22 maja 2015, 17:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: rum

Post autor: Władek. »

radius pisze:Ty się nie czuj, tylko oddaj cukier :hahaha:
;P
Przepadło, żona zabrała do konfitur :oops: , a taki był ładny, amerykański, może ?, Szkoda :mrgreen:
Pozdrawiam
Władek.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

W takim razie.. Żądamy konfitur! :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”