rum

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

entman
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 10 cze 2015, 20:25

Post autor: entman »

Myślałem że i mnie św. mikołaj odwiedzi :D w środku roku ale chyba byłem niegrzeczny ..
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: rum

Post autor: Szymciu »

iihaa.... :D :D
Przesyłeczka i do mnie dotarła z pyszną, ciemną melaską :D
Także ogrrrooomne podziekowania dla kolegi :poklon; @wawaldek11 :poklon; za stworzenie możliwości zakupu tegoż niezbędnego składnika do produkcji rumu.
Nie chcę pominąć oczywiście pozostałych osób, które się przyczyniły do powodzenia "AKCJI MELASA".
Wszystkim po 100 dziękuję :D

P.S. W najbliższym czasie i ja zdam relację z efektów pracy nad trunkiem.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Chciałbym zapytać, kto z kolegów zrobił nastaw z samej melasy od Waldka?? Jak wrażenia po destylacji??
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: rum

Post autor: euphorbia1 »

Ja robię z samej melasy. Wczoraj pierwsza partia poszła do beczki. Wrażenia - słowa mojej teściówki " to jest pyszne " to było powiedziane przed zabeczkowaniem
In vino feritas
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Robiłeś kiedyś melasę z dodatkiem cukru trzcinowego lub buraczanego?? Jak wypada porównanie??
Mierzyłeś blg startowe i na koniec??
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: rum

Post autor: euphorbia1 »

Moje zbożówki i inne nastawy nie mają nigdy dodatku cukru! Zależy mi na jakości. Rozcieńczałem do ok 22-23 Brixa Nie mogę zrozumieć w jakim celu dodatek cukru do melasy. W końcu robimy to dla siebie
In vino feritas
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Dodatek cukru w celu zwiększenia wydajności :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

No i bodaj gr000by sygnalizował kiedyś że rum z samej melasy jest aż nazbyt aromatyczny, choć o ile pamiętam, tyczyło się to "koziej" :)

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Dodatek cukru był z biedy :(
Jak kupowałem trudno dostępną melasę po 10 czy 15 zł za kg, to eksperymentowałem z cukrem najczęściej trzcinowym w proporcji 2 :3, 1:1. Nastawy na dundrze po dwukrotnej destylacji dawały produkt, o smakach, których nie znałem do tej pory ;)
Mam też surówkę z "koziej" melasy - ma inny zapach niż surówki z miksów melasy i trzcinowego. Nie wiem jak się wygładzi po drugiej destylacji.
Teraz, gdy mamy surowiec w dobrej cenie róbmy z samej melasy :D
Porównania wcześniejszych dokonań z produktem z glinojeckiej melasy nie mam, bo jeszcze nie mam melasy ;)
Tak, tak, szewc bez butów chodzi :mrgreen:

Entman - jesteś w ostatniej już turze wysyłkowej razem z innymi czterema kolegami.
Pozdrawiam,
Waldek

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: rum

Post autor: euphorbia1 »

Pierwszy urobek wlany do beczki. Z dwóch wiader otrzymałem serca 11 litrów 71 %
In vino feritas
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Planowałem zrobienie nastawu na samej melasie, ale wolałem się upewnić, że nie ma jakiś przeciwwskazań smakowych.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

scorpio33
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum

Post autor: scorpio33 »

euphorbia1 pisze:Pierwszy urobek wlany do beczki. Z dwóch wiader otrzymałem serca 11 litrów 71 %
Czy ty kolego na alembiku rum destylujesz ?
Ktoś podzieli się wskazówkami na temat destylacji? Ja po pierwszym rumie nie jestem zadowolony z efektu, teraz dochodzi drugi nastaw na dundrze i zastanawiam się w jaki sposób go zrobić żeby wyszło lepiej.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: rum

Post autor: euphorbia1 »

Tak ja mam rum z alembika
In vino feritas

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: rum

Post autor: scrabie »

Melasa dotarła, jest bardzo aromatyczna i kawowa. Dziękuję wszystkim zaangażowanym. Czekam na cukier i startuje z produkcją. Mam w domu bayanusy, użyć ich czy kupić drożdże do rumu?
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: rum

Post autor: jajek12 »

@scorpio33. A ja jestem zadowolony z pierwszego rumu :D . Też destylowany na alembiku. Mam nadzieję, że następny będzie jeszcze lepszy. Napisz jak destylowałeś, a może to już sam nastaw jest przyczyną Twojego niezadowolenia. Odnoszę wrażenie, że znaczna część "niezadowolonych" to wynik niewłaściwego cięcia frakcji. Tu nie można ciągnąć do ostatniej chwili. Lepiej złapać 0,5 litra mniej serca niż ma wpaść 100 ml pogonów. I nie chodzi tylko o rum, ale o każdy alkohol.
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

scorpio33
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum

Post autor: scorpio33 »

Zbudowałem ministila specjalnie do smakówek. Wypełnienie 40cm sprężynki miedziane + 2 zmywaki. Puszczałem z refluksem w taki sposób że temperatura podnosiła się o 1-1,5 stopnia od temp stabilizacji (po odebraniu przedgonu oczywiście). I czuję zapachy pogonowe w urobku, czuć już je było od początku przy każdym skoku temperatury ponad 0,5 stopnia. Przy zbożówkach mogłem puszczać temperaturę wyżej i zapach był ok. Przy rumie nie jestem pewien jak powinien taki na świeżo pachnieć. Dorobiłem odcinek rury 60 cm który mam zamiar dołożyć teraz wypełniony zmywakami. Tylko nie wiem jak to puszczać teraz, chciałbym na jeden raz. Nastaw był ok melasa + 2 kg cukru trzcinowego.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: rum

Post autor: Trener »

@euphorbia1, już raz to pisałem i powtórzę jeszcze raz. Moim skromnym zdaniem powinieneś założyć własny temat na Forum i nauczać obsługi alembika. Twierdzę tak, ponieważ próbowałem Twoich wyrobów i (nie tylko) moim zdaniem - są genialne. Naprawdę, rozważ opisanie sposobów destylacji i to we własnym, osobnym temacie.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: rum

Post autor: scrabie »

Panowie, jak z tymi drożdżami, bo czytałem, że używane były jedne i drugie i nie wiem co wybrać ? Pomożecie?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Bayanusy są bardzo dobrymi drożdżami do rumu. :-)
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Ostatnia wysyłka melasy przesunęła się o tydzień - powinna wyjechać do odbiorców 20 lipca.
Pozdrawiam,
Waldek

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: rum

Post autor: golec269 »

Ja melasę odebrałem tydzień temu. Dziękuję za zaangażowanie kolegom GrOOOby, Władkowi,Waldkowi i Kuli. W przyszłości może uda mi się odwdzieczyć-na pewno. A dzisiaj wielkie dzięki za trud i poświęcenie :poklon;

entman
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 10 cze 2015, 20:25
Re: rum

Post autor: entman »

No to pupa :cry2:

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Melasa po pewnych perypetiach z transportem odebrana z cukrowni.
W poniedziałek wyjeżdża do odbiorców.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Poprosiłem w cukrowni o parametry melasy. Otrzymałem:
Cukry ogółem jako sacharoza - 54,6%
Współczynnik czystości - 66,3%
Wartość pH - 6,4
Pozorna zawartość suchej substancji - 82%
Zawartość inwertu do - 5%
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

No to super, bo ma sporo cukru :mrgreen:
K.
Obrazek

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Cukier trzcinowy w stokrotce 5.99 kg
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Melasa wysłana.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

entman
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 10 cze 2015, 20:25
Re: rum

Post autor: entman »

Dostałem melasę :klaszcze: za co dziękuje, komu? każdy na pewno wie ;) ,
ale nie wiem co o tym myśleć wydawało mi sie że to ma być melasa z trzciny cukrowej a tym czasem dostałem wiadra z taką naklejką http://scr.hu/88vz/3hjtn Obrazek
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

W cukrowni melasy trzcinowej się raczej nie kubełkuje. Cała druga dostawa jest w takich wiaderkach. Jest to melasa z trzciny cukrowej.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Dostałem dziś melasę. Pachnie cudnie. Jest rzadsza od koziej i ciekawiej aromatyczna.
Dziękuję bardzo wszystkim za akcję melasa. :poklon; :klaszcze: :piwo:
K.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 lip 2015, 23:26 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum

Post autor: gr000by »

Za to mój pierwszy nastaw wreszcie zakończył pracę, jutro sprawdzę jego BLG i pewnie przygotuję go do puszczenia w najbliższym czasie. Pachnie o niebo lepiej niż na koziej melasie, smakuje trochę jak wino cukrowe z kawą, czekoladą i melasą :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

entman pisze:Dostałem melasę ... ... ale nie wiem co o tym myśleć wydawało mi sie że to ma być melasa z trzciny cukrowej a tym czasem dostałem wiadra z taką naklejką http://scr.hu/88vz/3hjtn
Wszystko zgodnie z planem ;)
Pan Cukrownik wspominał mi, że wyjątkowo rozleją nam w wiadra, ale żeby nie przejmować się etykietami, bo melasa będzie trzcinowa. Padła nazwa drink tofi, ale nie wyczaiłem o co chodzi.
Pozdrawiam,
Waldek

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: rum

Post autor: aronia »

Jako, że mój pierwszy nastaw opisany tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/rum-t8 ... ml#p126368 zyskał już drugie życie to maleńkie podsumowanie:
- serce "rumowe" - 2,8l 93% - aromat jest, ale czy rumowy to na razie nie mogę powiedzieć, bo nie mam porównania
- surówka z przeznaczeniem na spirytus - 2l - w zapachu da się wyczuć różnicę pomiędzy tą, a "cukrową"
- odpady przedgonowo-pogonowe - ???(do redestylacji)
- Blg po fermentacji - 7
- Blg dundru - 11
Kolejną(ostatnią) porcję melasy zalałem dundrem(ile się zmieściło w beczce) i po wystudzeniu dodałem gęstwę z poprzedniego nastawu - Blg startowe w okolicy 27-28. Po 2 dniach słychać wyraźny "szum" po przystawieniu ucha do beczki - do środka ma razie nie zaglądam.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Serce według mnie za mocne. Będzie mało aromatyczne. :-)Ja uważam, że dla rumu to max 80%. :-)
K.
Obrazek

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: rum

Post autor: aronia »

Skoro tak mówisz... Ja tam się nie znam, to był mój pierwszy nastaw melasowy. Do tego robiony na zestawie: bufor + moduł z OO(odbiór serca z OLM) + sterowanie za pomoca SKN-a - też 1 raz. I szczerze to bardziej zależało mi na tej 2 frakcji, a jak przy okazji ta 1 wyjdzie przyzwoita to się nie obrażę, a nawet się będę cieszył :D .

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Chciałbym ustalić darczyńcę - Gruszkówka Lubelska i Aroniówka. Bez podpisu, a na liście przewozowym nie dało się odczytać.
A chciałbym podziękować.
Info na PW.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

Mój nastaw na rum też już uruchomiony. Dokładniej, przedwczoraj wieczorem :)
Proporcje: 10 kg melasy (zajęła w w wiaderku ok. 7 litrów) dopełnione do 25 L wodą, 10 g kwasku cytrynowego, drożdże Coobra do rumu, ~24 Blg startowe. Do rana ładnie się rozkręciły i bulgoczą może nie jak cukrówka na T3, ale naprawdę raźnie. Po uduchowieniu nastawu zdam relację co wyszło :)

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Proponuje żebyś dał więcej kwasku, przynajmniej do 50 gram (100 gram tez było by ok). Z moich obserwacji drożdżom bardziej odpowiada mocniejsze zakwaszenie.
Zauważyłem, że rzeczywiście nastaw na drożdżach z wcześniejszego nastawi pracują lepiej-szybciej.
Tylko po wielokrotnym ich zastosowaniu osad się zwiększa o martwe drożdże, macie jakiś pomysł jak oddzielić te żywe od martwych?
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: manowar »

Tak jak w piwowarstwie. Zbierasz gęstwę - płuczesz wodą - gęstwa się rozdziela. Przy przelewaniu zbierasz tylko zdrowe żywe drożdże - np https://www.youtube.com/watch?v=XL0NUR5tTNE
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

@koli_7 a myślisz że jest jeszcze sens? Nastaw pracuje aż miło już ponad dwie doby, więc poza tym kwaskiem który dodałem robale same zdążyły już sobie solidnie zakwasić środowisko. Poza tym nie jestem przekonany do dodawania aż takich ilości na start.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”