rum
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: rum
iihaa....
Przesyłeczka i do mnie dotarła z pyszną, ciemną melaską
Także ogrrrooomne podziekowania dla kolegi @wawaldek11 za stworzenie możliwości zakupu tegoż niezbędnego składnika do produkcji rumu.
Nie chcę pominąć oczywiście pozostałych osób, które się przyczyniły do powodzenia "AKCJI MELASA".
Wszystkim po 100 dziękuję
P.S. W najbliższym czasie i ja zdam relację z efektów pracy nad trunkiem.
Przesyłeczka i do mnie dotarła z pyszną, ciemną melaską
Także ogrrrooomne podziekowania dla kolegi @wawaldek11 za stworzenie możliwości zakupu tegoż niezbędnego składnika do produkcji rumu.
Nie chcę pominąć oczywiście pozostałych osób, które się przyczyniły do powodzenia "AKCJI MELASA".
Wszystkim po 100 dziękuję
P.S. W najbliższym czasie i ja zdam relację z efektów pracy nad trunkiem.
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Dodatek cukru był z biedy
Jak kupowałem trudno dostępną melasę po 10 czy 15 zł za kg, to eksperymentowałem z cukrem najczęściej trzcinowym w proporcji 2 :3, 1:1. Nastawy na dundrze po dwukrotnej destylacji dawały produkt, o smakach, których nie znałem do tej pory
Mam też surówkę z "koziej" melasy - ma inny zapach niż surówki z miksów melasy i trzcinowego. Nie wiem jak się wygładzi po drugiej destylacji.
Teraz, gdy mamy surowiec w dobrej cenie róbmy z samej melasy
Porównania wcześniejszych dokonań z produktem z glinojeckiej melasy nie mam, bo jeszcze nie mam melasy
Tak, tak, szewc bez butów chodzi
Entman - jesteś w ostatniej już turze wysyłkowej razem z innymi czterema kolegami.
Jak kupowałem trudno dostępną melasę po 10 czy 15 zł za kg, to eksperymentowałem z cukrem najczęściej trzcinowym w proporcji 2 :3, 1:1. Nastawy na dundrze po dwukrotnej destylacji dawały produkt, o smakach, których nie znałem do tej pory
Mam też surówkę z "koziej" melasy - ma inny zapach niż surówki z miksów melasy i trzcinowego. Nie wiem jak się wygładzi po drugiej destylacji.
Teraz, gdy mamy surowiec w dobrej cenie róbmy z samej melasy
Porównania wcześniejszych dokonań z produktem z glinojeckiej melasy nie mam, bo jeszcze nie mam melasy
Tak, tak, szewc bez butów chodzi
Entman - jesteś w ostatniej już turze wysyłkowej razem z innymi czterema kolegami.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 41
- Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum
Ktoś podzieli się wskazówkami na temat destylacji? Ja po pierwszym rumie nie jestem zadowolony z efektu, teraz dochodzi drugi nastaw na dundrze i zastanawiam się w jaki sposób go zrobić żeby wyszło lepiej.
Czy ty kolego na alembiku rum destylujesz ?euphorbia1 pisze:Pierwszy urobek wlany do beczki. Z dwóch wiader otrzymałem serca 11 litrów 71 %
Ktoś podzieli się wskazówkami na temat destylacji? Ja po pierwszym rumie nie jestem zadowolony z efektu, teraz dochodzi drugi nastaw na dundrze i zastanawiam się w jaki sposób go zrobić żeby wyszło lepiej.
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: rum
@scorpio33. A ja jestem zadowolony z pierwszego rumu . Też destylowany na alembiku. Mam nadzieję, że następny będzie jeszcze lepszy. Napisz jak destylowałeś, a może to już sam nastaw jest przyczyną Twojego niezadowolenia. Odnoszę wrażenie, że znaczna część "niezadowolonych" to wynik niewłaściwego cięcia frakcji. Tu nie można ciągnąć do ostatniej chwili. Lepiej złapać 0,5 litra mniej serca niż ma wpaść 100 ml pogonów. I nie chodzi tylko o rum, ale o każdy alkohol.
Pozdrawiam. jajek12
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 41
- Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum
Zbudowałem ministila specjalnie do smakówek. Wypełnienie 40cm sprężynki miedziane + 2 zmywaki. Puszczałem z refluksem w taki sposób że temperatura podnosiła się o 1-1,5 stopnia od temp stabilizacji (po odebraniu przedgonu oczywiście). I czuję zapachy pogonowe w urobku, czuć już je było od początku przy każdym skoku temperatury ponad 0,5 stopnia. Przy zbożówkach mogłem puszczać temperaturę wyżej i zapach był ok. Przy rumie nie jestem pewien jak powinien taki na świeżo pachnieć. Dorobiłem odcinek rury 60 cm który mam zamiar dołożyć teraz wypełniony zmywakami. Tylko nie wiem jak to puszczać teraz, chciałbym na jeden raz. Nastaw był ok melasa + 2 kg cukru trzcinowego.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: rum
@euphorbia1, już raz to pisałem i powtórzę jeszcze raz. Moim skromnym zdaniem powinieneś założyć własny temat na Forum i nauczać obsługi alembika. Twierdzę tak, ponieważ próbowałem Twoich wyrobów i (nie tylko) moim zdaniem - są genialne. Naprawdę, rozważ opisanie sposobów destylacji i to we własnym, osobnym temacie.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: rum
Poprosiłem w cukrowni o parametry melasy. Otrzymałem:
Cukry ogółem jako sacharoza - 54,6%
Współczynnik czystości - 66,3%
Wartość pH - 6,4
Pozorna zawartość suchej substancji - 82%
Zawartość inwertu do - 5%
Cukry ogółem jako sacharoza - 54,6%
Współczynnik czystości - 66,3%
Wartość pH - 6,4
Pozorna zawartość suchej substancji - 82%
Zawartość inwertu do - 5%
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Re: rum
Dostałem melasę za co dziękuje, komu? każdy na pewno wie ,
ale nie wiem co o tym myśleć wydawało mi sie że to ma być melasa z trzciny cukrowej a tym czasem dostałem wiadra z taką naklejką http://scr.hu/88vz/3hjtn
ale nie wiem co o tym myśleć wydawało mi sie że to ma być melasa z trzciny cukrowej a tym czasem dostałem wiadra z taką naklejką http://scr.hu/88vz/3hjtn
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum
Dostałem dziś melasę. Pachnie cudnie. Jest rzadsza od koziej i ciekawiej aromatyczna.
Dziękuję bardzo wszystkim za akcję melasa.
K.
Dziękuję bardzo wszystkim za akcję melasa.
K.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 lip 2015, 23:26 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: rum
Za to mój pierwszy nastaw wreszcie zakończył pracę, jutro sprawdzę jego BLG i pewnie przygotuję go do puszczenia w najbliższym czasie. Pachnie o niebo lepiej niż na koziej melasie, smakuje trochę jak wino cukrowe z kawą, czekoladą i melasą .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum
Pan Cukrownik wspominał mi, że wyjątkowo rozleją nam w wiadra, ale żeby nie przejmować się etykietami, bo melasa będzie trzcinowa. Padła nazwa drink tofi, ale nie wyczaiłem o co chodzi.
Wszystko zgodnie z planementman pisze:Dostałem melasę ... ... ale nie wiem co o tym myśleć wydawało mi sie że to ma być melasa z trzciny cukrowej a tym czasem dostałem wiadra z taką naklejką http://scr.hu/88vz/3hjtn
Pan Cukrownik wspominał mi, że wyjątkowo rozleją nam w wiadra, ale żeby nie przejmować się etykietami, bo melasa będzie trzcinowa. Padła nazwa drink tofi, ale nie wyczaiłem o co chodzi.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: rum
Jako, że mój pierwszy nastaw opisany tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/rum-t8 ... ml#p126368 zyskał już drugie życie to maleńkie podsumowanie:
- serce "rumowe" - 2,8l 93% - aromat jest, ale czy rumowy to na razie nie mogę powiedzieć, bo nie mam porównania
- surówka z przeznaczeniem na spirytus - 2l - w zapachu da się wyczuć różnicę pomiędzy tą, a "cukrową"
- odpady przedgonowo-pogonowe - ???(do redestylacji)
- Blg po fermentacji - 7
- Blg dundru - 11
Kolejną(ostatnią) porcję melasy zalałem dundrem(ile się zmieściło w beczce) i po wystudzeniu dodałem gęstwę z poprzedniego nastawu - Blg startowe w okolicy 27-28. Po 2 dniach słychać wyraźny "szum" po przystawieniu ucha do beczki - do środka ma razie nie zaglądam.
- serce "rumowe" - 2,8l 93% - aromat jest, ale czy rumowy to na razie nie mogę powiedzieć, bo nie mam porównania
- surówka z przeznaczeniem na spirytus - 2l - w zapachu da się wyczuć różnicę pomiędzy tą, a "cukrową"
- odpady przedgonowo-pogonowe - ???(do redestylacji)
- Blg po fermentacji - 7
- Blg dundru - 11
Kolejną(ostatnią) porcję melasy zalałem dundrem(ile się zmieściło w beczce) i po wystudzeniu dodałem gęstwę z poprzedniego nastawu - Blg startowe w okolicy 27-28. Po 2 dniach słychać wyraźny "szum" po przystawieniu ucha do beczki - do środka ma razie nie zaglądam.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: rum
Skoro tak mówisz... Ja tam się nie znam, to był mój pierwszy nastaw melasowy. Do tego robiony na zestawie: bufor + moduł z OO(odbiór serca z OLM) + sterowanie za pomoca SKN-a - też 1 raz. I szczerze to bardziej zależało mi na tej 2 frakcji, a jak przy okazji ta 1 wyjdzie przyzwoita to się nie obrażę, a nawet się będę cieszył .
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum
Mój nastaw na rum też już uruchomiony. Dokładniej, przedwczoraj wieczorem
Proporcje: 10 kg melasy (zajęła w w wiaderku ok. 7 litrów) dopełnione do 25 L wodą, 10 g kwasku cytrynowego, drożdże Coobra do rumu, ~24 Blg startowe. Do rana ładnie się rozkręciły i bulgoczą może nie jak cukrówka na T3, ale naprawdę raźnie. Po uduchowieniu nastawu zdam relację co wyszło
Proporcje: 10 kg melasy (zajęła w w wiaderku ok. 7 litrów) dopełnione do 25 L wodą, 10 g kwasku cytrynowego, drożdże Coobra do rumu, ~24 Blg startowe. Do rana ładnie się rozkręciły i bulgoczą może nie jak cukrówka na T3, ale naprawdę raźnie. Po uduchowieniu nastawu zdam relację co wyszło
Re: rum
Proponuje żebyś dał więcej kwasku, przynajmniej do 50 gram (100 gram tez było by ok). Z moich obserwacji drożdżom bardziej odpowiada mocniejsze zakwaszenie.
Zauważyłem, że rzeczywiście nastaw na drożdżach z wcześniejszego nastawi pracują lepiej-szybciej.
Tylko po wielokrotnym ich zastosowaniu osad się zwiększa o martwe drożdże, macie jakiś pomysł jak oddzielić te żywe od martwych?
Zauważyłem, że rzeczywiście nastaw na drożdżach z wcześniejszego nastawi pracują lepiej-szybciej.
Tylko po wielokrotnym ich zastosowaniu osad się zwiększa o martwe drożdże, macie jakiś pomysł jak oddzielić te żywe od martwych?
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: rum
Tak jak w piwowarstwie. Zbierasz gęstwę - płuczesz wodą - gęstwa się rozdziela. Przy przelewaniu zbierasz tylko zdrowe żywe drożdże - np https://www.youtube.com/watch?v=XL0NUR5tTNE
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe