rum

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

Nawet kilka lat. Tylko musi być dobrze zamknięta.
K.
Obrazek
koncentraty wina
Awatar użytkownika

scorpio33
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum

Post autor: scorpio33 »

To i ja dorzucę garść spostrzeżeń.
Pierwszy nastaw z blg 21 w 8 dni zszedł do 2-3 i koniec.Było 2,5 litra melasy z dodatkiem 2 kg cukru trzcinowego. Temperatura zadania drożdży 28 stopni i stało w ciepełku, ok 22-24 stopnie. Następny nastaw poczyniłem z dodatkiem 1/4 dundru z pierwszego gotowania, temperatura startowa nastawu również ok 28 stopni, blg 26 i po dobie dość ładnie ruszyło ale stojąc w temperaturze 17-18 stopni pracuje wolniej. W ciągu 3 dni zeszło do 21 i sobie spokojnie bulka.
Drożdże distilamax rs.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Czy mierzyłeś Blg dundru? To jest ważna informacja między innymi o stopniu odfermentowania.
Wiadomo też, że dodany dunder podnosi Blg nastawu przed fermentacją i po fermentacji nie zejdzie nisko.
2-3*Blg po fermentacji melasy, to niezły wynik, ale jest jest spowodowany dodatkiem cukru, który odfermentowuje do końca - ma mało melasy.
Pozdrawiam,
Waldek

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: rum

Post autor: boxer1981228 »

Ja dzisiaj popełniłem nastaw na rum na dundrze, który przeleżał w lekko zakręconym słoiku jakieś 2 miesiące :) I tak czytając ten temat tchnęło mnie żeby sprawdzić blg dundru, którego zaaplikowałem do nastawu i po wlaniu do menzurki jest tak cholernie nagazowany że piana wylazła poza menzurkę a cukromierz pokazał 1 na tak nagazowanej próbce. Nastaw przestał pracować z tego co pamiętam na 8 blg i poszedł na rury a po 2 miesiącach dunder ma 1 blg i jest strasznie nagazowany. Do tego zapach dundru jest niesamowity kawa z czekoladą. Poprzednio nastaw puściłem na fermiolach z dodatkiem DAF-u,teraz zaaplikuję Cobrę turbo zobaczymy co wyjdzie a dzisiejszy nastaw był taki:

- 1740 gr melasy 100 % pure cane
- 4 kg demerary firmy gem (100% cukier trzcinowy nierafinowany)
- 5 l dundru wyżej opisanego

To wszystko dopełnione wodą do 22 BLG, mam nadzieję że trunek będzie przedni :)

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: rum

Post autor: chprzemo »

Melasa odebrana!

Dzięki Kula :poklon;
Dzięki wawaldek11 :poklon;
Dziękuję wszystkim zaangażowanym w akcję :poklon;

Dam znać jak coś nastawię.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Odp: rum

Post autor: szfagir »

wawaldek11 pisze:Czy mierzyłeś Blg dundru?
[...]
Wiadomo też, że dodany dunder podnosi Blg nastawu przed fermentacją i po fermentacji nie zejdzie nisko.
Zgadza się. Mój obecny nastaw (25L)na dundrze (15L) z 4 litrów melisy 3kg cukru (zwykłego białego) wystartował z poziomu 34BLG. Niestety nie zmierzyłem sobie BLG dundru. Ważne ze robotnicy już pracują. :)
Awatar użytkownika

scorpio33
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum

Post autor: scorpio33 »

wawaldek11 pisze:Czy mierzyłeś Blg dundru? To jest ważna informacja między innymi o stopniu odfermentowania.
Wiadomo też, że dodany dunder podnosi Blg nastawu przed fermentacją i po fermentacji nie zejdzie nisko.
2-3*Blg po fermentacji melasy, to niezły wynik, ale jest jest spowodowany dodatkiem cukru, który odfermentowuje do końca - ma mało melasy.
Niestety zapomniałem i nie zmierzyłem, sam żałuję bo nie znam teraz dokładnych proporcji proporcji nastawu. Ale czy skoro blg nastawu było powiedzmy 3, to dunder po gotowaniu będzie znacząco odbiegał ? Gęstość się zwiększy chyba nieznacznie, proporcjonalnie do ilości odebranego alkoholu ?

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Wg mnie zwiększy się o 5-6*BLG.
Ale to nie apteka :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

ras13
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 18 cze 2014, 16:43
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: rum

Post autor: ras13 »

Witam kolegów, mój nastaw to około 19 litrów do fermentacji w tym 6,5kg melasy wagowo. Całość o blg 24.
Użyłem pożywek 3,3g supervit enartis przeterminowanej 7 miesięcy oraz 1,3g wyeast nutrient blend.
Napowietrzyłem porządnie nastaw i dodałem drożdże Coobra rum yeast (połowę paczk) do 29 stopniowego płynu, zbiłem to przez noc do stałych 20 stopni. Używam lodówki z termoregulatorem, skok ustawiłem 0,3 stopnia. Pierwsze oznaki fermentacji po 16 godzinach. Po 24h piana 2cm ale niezbyt obfita. Dziś czyli po ośmiu dniach nastaw ma 12blg i nadał ładnie bulka, wyjąłem z lodówki fermentor i w temperaturze pokojowej sobie teraz pochodzi. Możliwe, że dodam nieco syropu cukrowego (trzcinowego) by pobudzić do dalszej szybszej fermentacji. Nie śpieszy mi się więc niech sobie nadal pracuje.
Awatar użytkownika

scorpio33
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum

Post autor: scorpio33 »

Będę nastawiał następny też na dundrze to już na pewno zmierzę teraz. Rozumiem że gęstość dundru będzie coraz większa i co za tym idzie nastawy na nim robione również, co należy uwzględniać przy dozowaniu melasy i może zbliżać się w okolice 40 blg ?

piotrunia24
20
Posty: 23
Rejestracja: środa, 1 sty 2014, 13:19
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: rum

Post autor: piotrunia24 »

Udział w akcji melasa nie Bralem, ale jestem po okolo 10 przebiegach rumowych i najlepsze efekty uzyskiwałem stosując metodę dundrową. Blg rosło oczywiście za każdym razem i aby nie powiększać nastawu polowe dundru wylewałem a do drugiej części wlewałem melasę gęstwę i tak w kolo. Ostatnie dwa cykle szły na samym cukrze trzcinowym a dunder jest bardzo aromatyczny i różnica jest słabo wyczuwalna. Polecam ten sposób każdemu pozdrawiam

entman
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 10 cze 2015, 20:25
Re: rum

Post autor: entman »

Ja czekam na kolejną akcje ' melasa " :) uwielbiam rum i chętnie coś sam ugotuje, zwłaszcza czytając wasze wypowiedzi które coraz bardziej mnie do tego zachęcają

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Wam też po gotowaniu melasy zostają grudki w kegu?
Awatar użytkownika

scorpio33
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum

Post autor: scorpio33 »

koli_7 pisze:Wam też po gotowaniu melasy zostają grudki w kegu?
Nic mi nie zostało.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Nie nic nie zostaje, przynajmniej mi. :-)
K.
Obrazek

piotrunia24
20
Posty: 23
Rejestracja: środa, 1 sty 2014, 13:19
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: rum

Post autor: piotrunia24 »

U mnie też nie pojawiły się grudki po gotowaniu nastawu na melasie ;-)

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Jak długo zostawiacie nastaw do sklarowania, czy robicie to jakoś inaczej ?

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Jakie są te grudki? Twarde? Dające się rozetrzeć w palcach? Czy jeszcze jakieś inne?
W czym gotujesz? Prąd, gaz?
Bez dodatkowych danych stawiałbym na przypalone resztki pomelasowe z niesklarowanego nastawu.
Nigdy nie gotuję na żywca zaraz po spowolnieniu fermentacji - czekam aż większość osadu opadnie, zlewam do innego pojemnika i odczekuję aż się sklaruje Samo gęste zlewam do mniejszego pojemnika - często peta - i po czasie ściągam czyste znad osadu. Nie jest tego wiele, ale mam miejsce i czas :D
W celu przyśpieszenia klarowania można zastosować dedykowane środki lub bentonit.
Pozdrawiam,
Waldek

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Też mi się wydaje ze to przypalone niefermentowalne resztki pomelasowe. Gotuje grzałką 1,4kw. Gródki są miękkie wielkości rodzynek. Nastawu nie klaruje z takiego powodu ze moje drożdże nie chcą paść - od tygodnia blg potrafi się nie zmieniać a ciągle widać prace drożdży (bayanusy). Gdy widze ze blg juz nie spada to zlewam z nad osadu (zwykle ponad 3 tygodnie), odgazowuje, zostawiam na 3 dni, znów zlewam i do kega.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Kolejne 26 wiader pojechało do odbiorców ;)

Dodane 30-06-2015, g. 23:20
Było małe zawirowanie z dostawą 4 wiader do jednego z kolegów - w południe dostał trzy wiadra i lekka panika - gdzie czwarte? Czwarte dowiózł kurier, bo chyba więcej jak trzy listonosz nie dał rady do torby wcisnąć :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

entman
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 10 cze 2015, 20:25
Re: rum

Post autor: entman »

Myślałem że i mnie św. mikołaj odwiedzi :D w środku roku ale chyba byłem niegrzeczny ..
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: rum

Post autor: Szymciu »

iihaa.... :D :D
Przesyłeczka i do mnie dotarła z pyszną, ciemną melaską :D
Także ogrrrooomne podziekowania dla kolegi :poklon; @wawaldek11 :poklon; za stworzenie możliwości zakupu tegoż niezbędnego składnika do produkcji rumu.
Nie chcę pominąć oczywiście pozostałych osób, które się przyczyniły do powodzenia "AKCJI MELASA".
Wszystkim po 100 dziękuję :D

P.S. W najbliższym czasie i ja zdam relację z efektów pracy nad trunkiem.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Chciałbym zapytać, kto z kolegów zrobił nastaw z samej melasy od Waldka?? Jak wrażenia po destylacji??
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: rum

Post autor: euphorbia1 »

Ja robię z samej melasy. Wczoraj pierwsza partia poszła do beczki. Wrażenia - słowa mojej teściówki " to jest pyszne " to było powiedziane przed zabeczkowaniem
In vino feritas
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Robiłeś kiedyś melasę z dodatkiem cukru trzcinowego lub buraczanego?? Jak wypada porównanie??
Mierzyłeś blg startowe i na koniec??
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: rum

Post autor: euphorbia1 »

Moje zbożówki i inne nastawy nie mają nigdy dodatku cukru! Zależy mi na jakości. Rozcieńczałem do ok 22-23 Brixa Nie mogę zrozumieć w jakim celu dodatek cukru do melasy. W końcu robimy to dla siebie
In vino feritas
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Dodatek cukru w celu zwiększenia wydajności :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

No i bodaj gr000by sygnalizował kiedyś że rum z samej melasy jest aż nazbyt aromatyczny, choć o ile pamiętam, tyczyło się to "koziej" :)

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Dodatek cukru był z biedy :(
Jak kupowałem trudno dostępną melasę po 10 czy 15 zł za kg, to eksperymentowałem z cukrem najczęściej trzcinowym w proporcji 2 :3, 1:1. Nastawy na dundrze po dwukrotnej destylacji dawały produkt, o smakach, których nie znałem do tej pory ;)
Mam też surówkę z "koziej" melasy - ma inny zapach niż surówki z miksów melasy i trzcinowego. Nie wiem jak się wygładzi po drugiej destylacji.
Teraz, gdy mamy surowiec w dobrej cenie róbmy z samej melasy :D
Porównania wcześniejszych dokonań z produktem z glinojeckiej melasy nie mam, bo jeszcze nie mam melasy ;)
Tak, tak, szewc bez butów chodzi :mrgreen:

Entman - jesteś w ostatniej już turze wysyłkowej razem z innymi czterema kolegami.
Pozdrawiam,
Waldek

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: rum

Post autor: euphorbia1 »

Pierwszy urobek wlany do beczki. Z dwóch wiader otrzymałem serca 11 litrów 71 %
In vino feritas
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Planowałem zrobienie nastawu na samej melasie, ale wolałem się upewnić, że nie ma jakiś przeciwwskazań smakowych.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

scorpio33
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum

Post autor: scorpio33 »

euphorbia1 pisze:Pierwszy urobek wlany do beczki. Z dwóch wiader otrzymałem serca 11 litrów 71 %
Czy ty kolego na alembiku rum destylujesz ?
Ktoś podzieli się wskazówkami na temat destylacji? Ja po pierwszym rumie nie jestem zadowolony z efektu, teraz dochodzi drugi nastaw na dundrze i zastanawiam się w jaki sposób go zrobić żeby wyszło lepiej.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: rum

Post autor: euphorbia1 »

Tak ja mam rum z alembika
In vino feritas

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: rum

Post autor: scrabie »

Melasa dotarła, jest bardzo aromatyczna i kawowa. Dziękuję wszystkim zaangażowanym. Czekam na cukier i startuje z produkcją. Mam w domu bayanusy, użyć ich czy kupić drożdże do rumu?
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: rum

Post autor: jajek12 »

@scorpio33. A ja jestem zadowolony z pierwszego rumu :D . Też destylowany na alembiku. Mam nadzieję, że następny będzie jeszcze lepszy. Napisz jak destylowałeś, a może to już sam nastaw jest przyczyną Twojego niezadowolenia. Odnoszę wrażenie, że znaczna część "niezadowolonych" to wynik niewłaściwego cięcia frakcji. Tu nie można ciągnąć do ostatniej chwili. Lepiej złapać 0,5 litra mniej serca niż ma wpaść 100 ml pogonów. I nie chodzi tylko o rum, ale o każdy alkohol.
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

scorpio33
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 10:27
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum

Post autor: scorpio33 »

Zbudowałem ministila specjalnie do smakówek. Wypełnienie 40cm sprężynki miedziane + 2 zmywaki. Puszczałem z refluksem w taki sposób że temperatura podnosiła się o 1-1,5 stopnia od temp stabilizacji (po odebraniu przedgonu oczywiście). I czuję zapachy pogonowe w urobku, czuć już je było od początku przy każdym skoku temperatury ponad 0,5 stopnia. Przy zbożówkach mogłem puszczać temperaturę wyżej i zapach był ok. Przy rumie nie jestem pewien jak powinien taki na świeżo pachnieć. Dorobiłem odcinek rury 60 cm który mam zamiar dołożyć teraz wypełniony zmywakami. Tylko nie wiem jak to puszczać teraz, chciałbym na jeden raz. Nastaw był ok melasa + 2 kg cukru trzcinowego.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: rum

Post autor: Trener »

@euphorbia1, już raz to pisałem i powtórzę jeszcze raz. Moim skromnym zdaniem powinieneś założyć własny temat na Forum i nauczać obsługi alembika. Twierdzę tak, ponieważ próbowałem Twoich wyrobów i (nie tylko) moim zdaniem - są genialne. Naprawdę, rozważ opisanie sposobów destylacji i to we własnym, osobnym temacie.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: rum

Post autor: scrabie »

Panowie, jak z tymi drożdżami, bo czytałem, że używane były jedne i drugie i nie wiem co wybrać ? Pomożecie?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Bayanusy są bardzo dobrymi drożdżami do rumu. :-)
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Ostatnia wysyłka melasy przesunęła się o tydzień - powinna wyjechać do odbiorców 20 lipca.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”