Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2144
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Kamal » niedziela, 22 mar 2020, 16:56

Michał, jakoś wolę nie kumulować pogonów w nastawach. Osobiście wybrałem teraz opcję nazbierać ich, i puścić raz, i wtedy zdecydować czy do surówki, czy na drugą destylacje lub na czysty :)
Crocco zapomniałem, a napowietrzyłeś dobrze nastaw?
Jak nie ruszą, to dodaj te do whisky.
K.
Obrazek


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Crocco
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 18 lut 2020, 19:45
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Crocco » poniedziałek, 23 mar 2020, 16:35

Drożdże się obudziły i pracują aż miło. Piękny korzuszek na wierzchu.
Widocznie potrzebowały czasu.


michal278
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: michal278 » wtorek, 24 mar 2020, 18:15

Jeśli melasa z ostatniej akcji, to bardzo źle fernentuje, z oporem.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Crocco
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 18 lut 2020, 19:45
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Crocco » środa, 1 kwie 2020, 14:58

Jest ok.
Drugi rumik gotowy, tylko taki jakby trochę mniej aromatyczny od pierwszego.
Dzięki.

Awatar użytkownika

masterpaw2
1600
Posty: 1641
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: masterpaw2 » środa, 1 kwie 2020, 16:44

Daj mu trochę czasu, pozwól pooddychać (nie zakręcaj butelek przez kilka dni). Zapach rumu zaraz po destylacji na kolana nie rzuca, a zdatny do picia jest po minimum roku. Także przedesylować, rozlać np. do 5l dam, lekko zadębić (no chyba, że masz beczkę wtedy dębić nie musisz ;)) i zapomnieć :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


michal278
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: michal278 » czwartek, 2 kwie 2020, 08:24

Ja polecam też karmel palony z cukru trzcinowego, Wawaldek może się wypowiedzieć że bardzo ciekawe posmaki wnosi. Miał okazję próbować. Też zgadzam się że potrzeba mu czasu, wczoraj próbowałem i jest coraz bardziej na +.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


TenZielony
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 23 maja 2020, 09:44
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: TenZielony » wtorek, 26 maja 2020, 18:50

Cześć:)
jestem po swoim pierwszym nastawie Rumu. Leciałem według przepisu 2kg melasy, 4,5kg cukru trzcinowego i drożdże do rumu. Efekt może nie był powalający ale się nie poddaje ;-) Zostało mi pewnie z 15L Dundru który chciałbym wykorzystać do następnego nastawu. I tu pytanie do Was. Ile tego dundru użyć? Ile melasy, cukru trzcinowego na 25L za drugim razem?
Co do sprzętu to keg 30L z nierdzewki, prosta kolumna ok. 1 metra wysykości, bez refluksów i żadnych wynalazków (taką dostałem). przy nastawach cukrowych wypełniam całą kolumnę ceramiką, przy pierwszym rumie wypełniłem tylko połowę koumny, tak trzymać? zrobić inaczej?

Poradźcie proszę:)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

masterpaw2
1600
Posty: 1641
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: masterpaw2 » środa, 27 maja 2020, 14:14

Może to Ci nieco ułatwi zadanie: domowy-rum-przepisy-t5558-140.html#p181755
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2144
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Kamal » środa, 27 maja 2020, 14:37

Użyj cały dunder, + melasa + woda do objętości 25L. Ciężko określić proporcje, bo są różne wartości cukru w melasie.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

patrzal
20
Posty: 29
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: patrzal » poniedziałek, 1 cze 2020, 09:19

W temacie wiedzy o dundrze znalazłem ciekawą pracę doktorską: The microbial ecology of a rum production process - Victoria Green, University of New South Wales.
http://unsworks.unsw.edu.au/fapi/datastream/unsworks:36385/SOURCE02?view=true
Fragment z abstraktu:
Samples of raw materials (molasses, dunder, water, additives), starter cultures and fermenting
molasses were systematically examined for the populations and species of yeasts and bacteria.
Molasses contained low populations(< 102 CFU/mL) of yeasts, Bacillus species and lactic acid bacteria. Saccharomyces
cerevisiae, used as a starter culture, was the main yeast of molasses fermentation, growing to populations of about 107
CFU/mL. Lactic acid bacteria were consistently isolated from the molasses fermentation and reached populations of 107
CFU/mL. The main species isolated were Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus brevis and an
unidentifiable Lactobacillus spp. These species were indigenous contaminants within the processing environment,
colon ising sites that escaped effective cleaning and sanitation operations. Species of Clostridium, Zymomonas and
Propionibacterium were not detected in the production system. Dunder, which originated from the distillation operation,
was considered to be sterile, but developed a population of lactic acid bacteria (the unidentifiable Lactobacillus spp.) on
storage. Dunder had significant concentrations of organic acids and amino acids. At concentrations of 10% and above, it
significantly inhibited the growth of S. cerevisiae in molasses medium and to a lesser extent lactic acid bacteria.
Laboratory scale molasses fermentations and distillations were performed to investigate the effect of lactic acid bacteria
on the growth of S. cerevisiae, process efficiency and production of flavour volatiles. Both single and mixed cultures
using S. cerevisiae, L. fermentum, L. plantarum and Lactobacillus spp. were undertaken. The bacteria did not restrict the
growth of S. cerevisiae but enhanced utilization of molasses sugars and ethanol production. The work presented in this
thesis is the first comprehensive and systematic study, of its type, into the microbial ecology of a rum distillery.


Przy okazji podepnę się ze swoim pytaniem, jestem w trakcie googlowania, ale jeszcze nie znalazłem odpowiedzi. Czy do dundru przeznaczonego do skiśnięcia w "dunder pit" można w charakterze pożywki dodać (surowej/rozgotowanej) gęstwy drożdżowej jaka została po fermentacji?
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie


Wróć do „Nastaw na Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości