Rum - produkcja metodą dundrową

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy

Post autor: kwik44 »

Czytałem. Mam też całą serię artykułów Arroyo. Na Homedistillers była w kilku tematach duża dyskusja.
alembiki

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: adamus1 »

Tak, robiłem z tych samych składników. Dunder przepuszczany był tylko raz. Może akurat popełniłem jakiś techniczny błąd. W każdym razie rum już na stale zagościł w moim destylacyjnym menu. Zastanawiam się tylko czy destylować na aabratku bez kolumny, czy na szklanym prostym destylatorze który zalega gdzieś w piwnicy
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Jak upchniesz tam trochę miedzi to jedź na samej głowicy, albo dodaj jeden krótki moduł z kilkoma garściami sprężynek miedzianych.
K. :)
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kwik44 »

OT - nie ma ktoś może do odsprzedania z 50g drożdży Safspirit C70?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: radius »

Też byłbym chętny :shock:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

tonku
50
Posty: 99
Rejestracja: wtorek, 14 paź 2014, 19:50
Ulubiony Alkohol: Szampan cukrowy na BL
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: tonku »

Jak przechowujecie dunder?
Ja trochę sobie zostawiłem w zakręconej butelce i pojawiła się pleśń :bardzo_zly:
Na szczęście mam jeszcze sporo melasy i nowy dunder się znajdzie.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Przeważnie w zamkniętym pojemniku, czasami z rurką fermentacyjną.
K.
Ostatnio zmieniony środa, 11 mar 2020, 08:23 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika

tonku
50
Posty: 99
Rejestracja: wtorek, 14 paź 2014, 19:50
Ulubiony Alkohol: Szampan cukrowy na BL
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: tonku »

I w zamkniętym pojemniku Ci nie pleśnieje?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Bardzo rzadko złapie nalot.
Choć ja korzuch wyrzucam, i używam dundru, daje aromaty często kwiatów.
K.
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kwik44 »

Taki z nalotem jest moim zdaniem najlepszy. Wprowadza dodatkowe kwasy, które w efekcie dają nowe estry. Ja zamierzam zakazić swój dunder trzema rodzajami bakterii i zobaczymy. Nie pamiętam, który to rum, ale destylarnie dają do gotowego produktu octu, lub produkują ocet z melasy i dodają. W ten sposób powstaje rum o zapachu banana. Ponoć traci trochę zmywaczem. Tak wyczytałem ;)
Awatar użytkownika

tonku
50
Posty: 99
Rejestracja: wtorek, 14 paź 2014, 19:50
Ulubiony Alkohol: Szampan cukrowy na BL
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: tonku »

To mi dałeś do myślenia :scratch:
W planie miałem,to utylizować,a tu takich rzeczy się dowiaduje.
Możesz coś więcej opisać o swoich doświadczeniach w tym temacie? Powiem szczerze, że mam obawy by nie zmarnować tym całego nastawu :x
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

To zrób próbę 15L nastawu, i zobaczysz czy będzie Ci efekt odpowiadać :). Wychodzi często coś w stylu Jamajskich rumów.
K.
Obrazek

Markusek
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 23:36
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Markusek »

Miałem dunder po eumie z początku 2018 i niedawno zrobiłem na nim rum. Stał 2 lata w petainerze z rurką fermentacyjną. Na wierzchu był delikatny nalot. Rum wyszedł ok.

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kwik44 »

Wystarczy wrzucić w internet hasło "dunder pit". Bardzo dużo informacji jest na forum homedistillers. Właściwie nawet za dużo by pisać. Na białym jest mój temat "Sour mash", gdzie jest część pomysłów.

Crocco
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 18 lut 2020, 19:45
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Crocco »

Witajcie. W sobotę zrobiłem pierwszy raz rum. Do świeżego, jeszcze gorącego dundru po rumie dodałem 3 kg melasy i 3kg cukru trzcinowego. Wymieszałem, dodałem zimnej wody do 25l, wyszło 24blg. Po wystudzeniu do 28°C dodałem drożdże. Dziś brak oznak fermentacji. Przy pierwszym nastawie po paru godzinach był ładny kożuszek. Pytanie moje - czy dunder tak spowalnia fermentację czy bać się czegoś innego?
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 mar 2020, 11:55 przez Crocco, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Jakich drożdży użyłeś? Sprawdzałeś czy są jeszcze ważne (data). Dunder trochę spowalnia, ale nie przy pierszym nastawie na nim.
K.
Obrazek

Crocco
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 18 lut 2020, 19:45
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Crocco »

Drożdże Double Snake turbo rum ważne do 09.2021r
Będę czekał.
Temperatura otoczenie ok 17°C.
Może to też spowalnia.
Czy destylować rum drugi raz?
Wyszło mi tego 5l po 0.5l od 78%do 44%+ resztki do 10 jechałem.
Dać te resztki do drugiego rumu czy zostawić do cukrówek?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Co Ci odpowiada smkowo/zapachowo to możesz łączyć, i odłożyć. A jak nie, to na drugą destylacje.
Resztki (pogony), ja osobiście nie dodaję do następnych nastawów na rum do gotownania. Lecą z resztą pogonów na 96%. Choć teraz zbieram je osobno, i puszczę na pot-stilu, aby zobaczyć co z tego wyjdzie.
A blg spada? Może nie być obfitej piany, a drożdże mogą pracować.
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 mar 2020, 15:18 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: RE: Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: michal278 »

Polecam dodać do kolejnego nastawu pogony. Wzbogacają mocno smak.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Mod.
nie cytuj posta poprzednika w całości.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 mar 2020, 17:15 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Crocco
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 18 lut 2020, 19:45
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Crocco »

Drożdże stoją. Mam przezroczysty fermentor i aerometr we środku. Nic się nie dzieje. Po podniesieniu wieka zapach dundrowo brzeczkowy.
Poczekam do jutra i jeśli nie ruszą dam drożdże whisky cobra. Takie mam. Zapach we wszystkich butelkach jest mniej więcej taki sam.
Smakować na razie nie mogę.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 mar 2020, 16:35 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Michał, jakoś wolę nie kumulować pogonów w nastawach. Osobiście wybrałem teraz opcję nazbierać ich, i puścić raz, i wtedy zdecydować czy do surówki, czy na drugą destylacje lub na czysty :)
Crocco zapomniałem, a napowietrzyłeś dobrze nastaw?
Jak nie ruszą, to dodaj te do whisky.
K.
Obrazek

Crocco
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 18 lut 2020, 19:45
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Crocco »

Drożdże się obudziły i pracują aż miło. Piękny korzuszek na wierzchu.
Widocznie potrzebowały czasu.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: michal278 »

Jeśli melasa z ostatniej akcji, to bardzo źle fernentuje, z oporem.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Crocco
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 18 lut 2020, 19:45
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Crocco »

Jest ok.
Drugi rumik gotowy, tylko taki jakby trochę mniej aromatyczny od pierwszego.
Dzięki.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: masterpaw2 »

Daj mu trochę czasu, pozwól pooddychać (nie zakręcaj butelek przez kilka dni). Zapach rumu zaraz po destylacji na kolana nie rzuca, a zdatny do picia jest po minimum roku. Także przedesylować, rozlać np. do 5l dam, lekko zadębić (no chyba, że masz beczkę wtedy dębić nie musisz ;)) i zapomnieć :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: michal278 »

Ja polecam też karmel palony z cukru trzcinowego, Wawaldek może się wypowiedzieć że bardzo ciekawe posmaki wnosi. Miał okazję próbować. Też zgadzam się że potrzeba mu czasu, wczoraj próbowałem i jest coraz bardziej na +.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

TenZielony
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 23 maja 2020, 10:44
Podziękował: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: TenZielony »

Cześć:)
jestem po swoim pierwszym nastawie Rumu. Leciałem według przepisu 2kg melasy, 4,5kg cukru trzcinowego i drożdże do rumu. Efekt może nie był powalający ale się nie poddaje ;-) Zostało mi pewnie z 15L Dundru który chciałbym wykorzystać do następnego nastawu. I tu pytanie do Was. Ile tego dundru użyć? Ile melasy, cukru trzcinowego na 25L za drugim razem?
Co do sprzętu to keg 30L z nierdzewki, prosta kolumna ok. 1 metra wysykości, bez refluksów i żadnych wynalazków (taką dostałem). przy nastawach cukrowych wypełniam całą kolumnę ceramiką, przy pierwszym rumie wypełniłem tylko połowę koumny, tak trzymać? zrobić inaczej?

Poradźcie proszę:)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: masterpaw2 »

Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Użyj cały dunder, + melasa + woda do objętości 25L. Ciężko określić proporcje, bo są różne wartości cukru w melasie.
K.
Obrazek

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: patrzal »

W temacie wiedzy o dundrze znalazłem ciekawą pracę doktorską: The microbial ecology of a rum production process - Victoria Green, University of New South Wales.
http://unsworks.unsw.edu.au/fapi/datast ... ?view=true
Fragment z abstraktu:
Samples of raw materials (molasses, dunder, water, additives), starter cultures and fermenting
molasses were systematically examined for the populations and species of yeasts and bacteria.
Molasses contained low populations(< 102 CFU/mL) of yeasts, Bacillus species and lactic acid bacteria. Saccharomyces
cerevisiae, used as a starter culture, was the main yeast of molasses fermentation, growing to populations of about 107
CFU/mL. Lactic acid bacteria were consistently isolated from the molasses fermentation and reached populations of 107
CFU/mL. The main species isolated were Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus brevis and an
unidentifiable Lactobacillus spp. These species were indigenous contaminants within the processing environment,
colon ising sites that escaped effective cleaning and sanitation operations. Species of Clostridium, Zymomonas and
Propionibacterium were not detected in the production system. Dunder, which originated from the distillation operation,
was considered to be sterile, but developed a population of lactic acid bacteria (the unidentifiable Lactobacillus spp.) on
storage. Dunder had significant concentrations of organic acids and amino acids. At concentrations of 10% and above, it
significantly inhibited the growth of S. cerevisiae in molasses medium and to a lesser extent lactic acid bacteria.
Laboratory scale molasses fermentations and distillations were performed to investigate the effect of lactic acid bacteria
on the growth of S. cerevisiae, process efficiency and production of flavour volatiles. Both single and mixed cultures
using S. cerevisiae, L. fermentum, L. plantarum and Lactobacillus spp. were undertaken. The bacteria did not restrict the
growth of S. cerevisiae but enhanced utilization of molasses sugars and ethanol production. The work presented in this
thesis is the first comprehensive and systematic study, of its type, into the microbial ecology of a rum distillery.
Przy okazji podepnę się ze swoim pytaniem, jestem w trakcie googlowania, ale jeszcze nie znalazłem odpowiedzi. Czy do dundru przeznaczonego do skiśnięcia w "dunder pit" można w charakterze pożywki dodać (surowej/rozgotowanej) gęstwy drożdżowej jaka została po fermentacji?

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kwik44 »

Można ale nie trzeba. Wystarczy odstawić dunder. Ale uwaga - jak masz po samej melasie to lepiej go rozcieńczyć 1:2. Wtedy bakteriom lepiej=łatwiej go zasiedlić i się urządzić. Ja mam teraz 15l zakażone kawałkiem żółtego sera z dziurami, ziemią i zakwasem. Na każdym jest inna pleśń. Wychodziłem z 5l dundru. Czas spożytkować te 40l melasy co siedzi w beczce od zeszłego roku ;)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Pomyśl o kawałku trzciny cukrowej, czytałem, że też dodają.
K.
Obrazek

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: patrzal »

U mnie melasa poszła raz, a po destylacji dunder został dosłodzony cukrem trzcinowym Demerara, jeszcze raz sfermentowany i przedestylowany, i potem jeszcze raz z Dark Muscovado. Jutro mam w planie wykonać destylację tego, a dunder po tym podzielić np. na 3 części. Jedna do zapasteryzowania i pozostawienia jako próba kontrolna, druga zadana zakwasem żytnim, a trzecia liśćmi wiśni i śliwy (nieopryskiwane). I niech sobie żyją długo i szczęśliwie, mi się nie spieszy.
Ja z kolei pracuję na mikroilościach, dundru to wyjdzie mi ze 2,5, moooże 3 litry. Właśnie nabyłem 2 petainery 30l, będzie można się bardziej rozpędzić z przyszłą fermentacją. Tylko potem będę to destylował na pięć razy :D

@Kamal - też pomyślę. Pewnie ostatecznie wyjdzie z tego mix godny Panoramiksa :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Czytałem co na Jamajce niby dawlai, szły ploty o błocie, kozich łbach, itp :)
A co do czego, to do dundru szły resztki po fermentacji, dodatek trzciny, i to leżakuje w dole. Następnie używa się tego do nastawu.
K.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 cze 2020, 21:03 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: patrzal »

Ha, legendy i bajki często towarzyszą takiej produkcji mam wrażenie :)
U mnie dobór dodatków jest bardziej podyktowany tym, na czym mogą siedzieć interesujące bakterie/drożdże okołofermentacyjne. W tych dwóch źródłach spodziewałbym się m.in. bakterii kwasu mlekowego. Pyłek kwiatowy też wydaje się być interesujący.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: klodek4 »

Wlasnie jestem w trakcie destylacji, nastawu na samym mocno pachnacym dundrze po rumie, dunder nie kłamiąc stał u mnie w komórce ze trzy lata, efekty opiszę...pozdówka dla wszystkich.

Enviado desde mi LM-X525 mediante Tapatalk
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

To taki najlepszy, jak odleżały ;)
Czekam na próbki :pije:
K.
Obrazek

maciekjoss
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 6 sty 2021, 15:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) albo tylko mi się tak wydaje:)
Ulubiony Alkohol: brandy, koniak, czysta ewentualnie cała reszta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kozy:)
Podziękował: 7 razy
Nastaw na rum szybko fermentuje

Post autor: maciekjoss »

:scratch:
W piątek o północy nastawiłem na rum:
2,2 litra melasy
4 kg cukru trzcinowego
Drożdże Cobra do rumu
Kwasek cytrynowy
Woda do 25 litrów w fermentorze

23 blg na starcie 23 stopnie miał nastaw, drożdże zaczęły mocno pracować po 24 godzinach temperatura maksymalna jak się pojawiła 27,4. Dzisiaj tj w poniedziałek o 11 sprawdziłem z ciekawości blg 4 nastaw 23 stopnie, o godzinie 22 blg 1 temperatura nastawu 22,7.
Taka szybka fermentacja to normalna rzecz, bo robię pierwszy raz nastaw na rum wcześniej zrobiłem raptem jedną cukrówkę.
Czy wszystko będzie z tym nastawę ok?
Będę wdzięczny za rady :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw na rum szybko fermentuje

Post autor: Kamal »

Tak, wszytko :ok:.Te drożdże już tak mają. Dlatego lepiej użyć połowę porcji ;).
Im szybciej nastaw przerobi, tym mniej aromatów.
K.
Obrazek

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: acurlydrug »

Mam problem z nastawem na rum. Pierwszy ma pójść na dunder do kolejnych nastawów, wymieszałam więc 2l melasy (z olx) z 8l wody. Blg wyszło +- 22. Drozdze bayanus, posypane na wierzchu. Nastawione w poniedzialek. Temperatura pomieszczenia ok. 18 stopni. Tylko zero reakcji do tej pory... Dziś rano posypałam drożdżami ponownie, postawione obok grzejnika, lecz niestety nadal zero reakcji. Innych drożdży nie posiadam, lecz jeśli nie da się zakombinować z bayanusami, po prostu zamówię, byle ruszyło...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”