Rum - produkcja metodą dundrową

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

Myśl, myśl, myśl....
Powódzenia!
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: 9kaczor6 »

Witam. Przyznaję, że nie chce mnie się czytać całego tematu, a mam krótkie pytanie..
Jak myślicie, czy użyty do nastawu na rum dundr ma znaczenie z czego pochodził?
Mam ładnie wyklarowaną cukrówkę, oraz z 15l nastawu z jabłek i 15 ze śliwek... Tak myślę czy nie użyć dundru po owocach...
Ostatnio zmieniony piątek, 1 lut 2019, 18:26 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.

Garstka
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 26 lut 2018, 13:10
Podziękował: 3 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Garstka »

9kaczor6 - rozmowa dotyczy rumu - w związku z tym dunder powinien być tylko i wyłącznie z nastawów z melasy z trzciny cukrowej oraz z cukru trzcinowego.
Ale jak chcesz to nikt Ci nie broni - tylko pochwal się wynikami i jakością otrzymanego rumu

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Dunder z cukrówki myślę, że odpuszczasz. Natomiast owocowy niesie jeszcze wiele aromatów i połączenie z fermentującą melasą może być ciekawe - owocowy rum, lub rum z nutą owoców :ok:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: 9kaczor6 »

Dundr owocowy że śliwek pachnie bardzo ładnie moim zdaniem. Myślałem że w drugim pojemniku mam nastaw z jabłek ale są tam również śliwki tylrn, że żółte małe brzoskwinie.

Nie robiłem jeszcze rumu ale spróbuję tymbardziej że bardzo go lubię. Dam znać co tam z tego wyszło :)

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: arTii »

Właśnie nadszedł u mnie czas, że będę nastawiał melasę + cukier trzcinowy na rum, a dzisiaj puściłem na rurki wino jabłkowe - myślicie że warto użyć tego dundru do nastawu?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: masterpaw2 »

Dunder z jabłuszka do nastawu na melasie? Raczej kiepski pomysł, nie ryzykowałbym spierdzielenia melasy i cukru. Z drugiej zaś strony kto nie ryzykuje, szampana nie pije ;) Osobiście bym nie kombinował.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: arTii »

No dobra - przekonałeś mnie ...
Musze w takim razie zrobić sobie dunder z melasy i cukru ;)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: niebieski-n2 »

Ile tego dundru należy użyć do drugiego nastawu. Jeśli np. chciałbym użyć 3kg melasy + 3 kg cukru - to zamiast 21 litrów wody, dodać sam dunder czy zapewne wodę + dunder - ale w jakich proporcjach?

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: arTii »

Nastawiłem właśnie:
- 10l melasy trzcinowej
- 5kg cukru trzcinowego nierafinowanego
w sumie około 45l nastawu - BLG - 24
dodam do tego 2 paczki Coobra Rum Yeast i zobaczymy co dalej :) Stoi w ciepłym miejscu - ile powinno to fermentować?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: masterpaw2 »

@arTii, jak władujesz do w/w nastawu dwie paczki drożdzaków, to w sprzyjających dla nich warunkach przerobią Ci to w moment (3/4 dni), tylko czy o to chodzi? Szybka fermentacja najkorzystniejsza nie jest wiadomo, poza tym istnieje ryzyko przegrzania nastawu (napisałeś, że mają ciepło, byle nie za ciepło). Może trochę demonizuję, ale odkąd ugotowałem 200l cukrówki, nieco inaczej podchodzę do tematu fermentacji. Wolniej dla mnie, znaczy lepiej.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: arTii »

Rozumiem, ale myślę, że nie powinny mieć "za ciepło". Ja nie jestem zaś pewien, czy te drożdże "ugotowałeś".
We środę zrobiłem nastaw 200l na tych właśnie grzybkach - 55kg cukru i około 200l nastawu.
Dzisiaj na cukromierzu - BLG=0 - a mają właśnie dość ciepło (łazienka). Myślę, że w Twoim przypadku zabiły je %.

Wracając do melasy - jak będzie za gorąco to wyprowadzę beczkę na strych - tam jest około 10°C, więc szybko ochłoną.
Na drugi rzut mam zamiar dać tylko 5l melasy i cukier do 25BLG ( i cały dunder) - ewentualnie zastanowię się nad większą beczką.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: masterpaw2 »

arTii pisze:Ja nie jestem zaś pewien, czy te drożdże "ugotowałeś".............. Myślę, że w Twoim przypadku zabiły je %.
Raczej będę się upierał przy własnym błędzie ;)
Screenshot_2019-02-09-19-51-45-1008x1792.png
Wracając do właściwego tematu, trzeba brać poprawkę na blg dundru, gdyż dość znacznie podbija tą wartość w nowym nastawie, a pamiętać należy iż są to substancje niefermentowalne, które też mocno zagęszczają nam wsad. I tak pierwszy uzyskany dunder śmiało możemy dać w całości, ale już "dundru na dundrze" do kolejnego nastawu należy w/g mnie dać połowę, resztę uzupełnić wodą. Pewnie niejeden z kolegów (w tym i ja) czyścił grzałki po warzeniu tej smoły :scratch:(mowa oczywiście o klasycznym grzaniu)

Edit.
Cukry - nie cukry, jeden pies ;) ważne , że podbijają blg nowego nastawu, i nie fermentują. Znieniam cukry na substancje, co by przejrzyście bylo :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 lut 2019, 19:24 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: arTii »

masterpaw2 pisze: trzeba brać poprawkę na blg dundru, gdyż dość znacznie podbija tą wartość w nowym nastawie, a pamiętać należy iż są to cukruy niefermentowalne,
Ale czy na pewno są to cukry? Ktoś bawił się w sprawdzenie tego w sposób "profesjonalny"? Może to są zanieczyszczenia, ale nie cukry? A jeśli nawet cukry (niefermentowalne) to przeszkadzają drożdżom?
Jeśli uwzględnię poprawkę na BLG dundru, to dam mniej cukru i melasy, a co za tym idzie uzyskam mniejsze stężenie % w nastawie.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

To nie są cukry. Resztki po oczyszczaniu soku itp.
K.
Obrazek

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: arTii »

OK - nie cukry, czyli "zanieczyszczenia". A jak one wpływają na drożdże? Mają jakieś znaczenie?
Czy po prostu jeśli dundur będzie miał +6BLG, to mam dodać tyle cukru i melasy, żeby nastaw miał +31BLG?
Wprawdzie to jeszcze "pieśń przyszłości" ale dobrze było by wiedzieć już żeby się mentalnie do tego przygotować ;)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Ma znaczenie dla drożdży. Im więcej tych zanieczyszczeń, tym drożdże wolniej pracują. Przerabiałem to kiedyś. To dundru dodawałem melasę i wody w ilość w takiej ile odebrałem alkoholu. Wkońcu dunder osiągnął jakoś duże blg, + melasa i praktycznie nie było oznak fermentacji.
Pamiętaj, że im większe blg dundru, tym jest "bardziej słony". I wydaje mi się, że to jest przyczyną, stopowania fermentacji.
M.
Ostatnio zmieniony środa, 13 lut 2019, 09:53 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: michal278 »

Czym większe blg tym większe ciśnienie osmotyczne i temu mikroorganizmy nie mogą się rozwijać. Tak działa sól i cukier konserwująco.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: arTii »

OK. W takim razie obecnie mam nastawione jakieś 45l nastawu, więc po przefermentowaniu (czy nastaw się sklaruje tak jak cukrówka?) i destylacji nastawię 100l, czyli rozcieńczę dość mocno dundur i będę miał na pełny kociołek :) i dodam cukier trzcinowy i trochę melasy, tak żeby BLG startowe miało około 25
A na kolejny się zobaczy...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: masterpaw2 »

czy nastaw się sklaruje tak jak cukrówka?
Na to raczej bym nie liczył, po prostu odgazuj, wystaw pod chmurkę (teraz jest fajnie zimno) na dobę i na rurki.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Tak, nastaw się sklaruje. Nawet po gotowaniu, dunder potrafi osad zrzucić.
K.
Obrazek

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: szadok34 »

Mam małe pytanie ale o tym troszkę później.
Nastawiłem rum
17 kg melasy
5 kg cukru trzcinowego
wody do 75 l
3 paczki drożdży alcoteca do rumu.
Do kega wlane 36 l i uzysk po pierwszym gonieniu 6 l o średniej mocy 55%
Niestety zdarzył się przykry wypadek i przypaliłem grzałki. Co do grzałek to luzik poszła woda z kretem i po zagotowaniu grzałki wszystko puściły,lecz urobek waniajet spalenizną. I tu moje pytanie,czy puszczając to drugi raz pozbędę się tego zapachu czy raczej będę musiał nakarmić porcelanowego mumina?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Doody »

Jeżeli destylat po drugim puszczeniu będzie dalej dawał spalenizną, możesz zawsze to rektyfikować na spirytus. Drugą część nastawu melasowego grzej bardzo powoli niską mocą.
Pozdrawiam
Darek

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: szadok34 »

Teraz to wiem,kolejne grzanie na pot stillu gazowym,grzałki odpadają
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: masterpaw2 »

Niekoniecznie odpadają, tak jak napisał Doody minimalna moc grzania (konieczny regulator mocy), mała moc lepszy destylat, mniejsze ryzyko przypalenia grzałek.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Miłosz
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 23 lis 2019, 13:15
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Miłosz »

Polecam bardzo dobry rum i duzy wybór maja na https://rumlovefestiwal.com/ polecam poczytac artykuł mozna duzo ciekawych rzeczy sie dowiedziec
Awatar użytkownika

Egon777
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Egon777 »

Wystawa była w czerwcu i ja nic ciekawego się nie dowiedziałem z tej strony. :scratch:
Mod.
Nie cytuj postu poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 lis 2019, 18:18 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Bo, aby się dowiedzieć, trzeba tam być, spróbować :)
Za rok kolejna edycja. We Wrocławiu była większa gama wystawców niż w Warszawie :)
Można było spróbować, rumów które już mają trochę lat (np. Flor de caña 25, świetny rum), albo są "eksperymantami" (np. dostępny tylko w Meksyku rum, macerowany z grzybem, można owszem go ściągnąć, ale cena mija się z celem)
K.
Obrazek

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: adamus1 »

Małe pytanko. Mam dunder o mocy 13 Blg. Jakie proporcje melasy i cukru użyć do nastawy 25 l ?
Cukier trzcinowy czy można zwykły ?

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: przegab »

Wszystko zależy od tego ile cykli chcesz tak zrobić.
W przypadku dudru z melasy w kolejnych obrotach kumulują się niefermentowalne składniki (głównie sól)które podbijają blg i utrudniają pracę drożdży.
Planuj nastaw tak by dudnder nie podbił Ci więcej niż 6-7 BLG w całości.
Z buraczanego cukru zamiast rumu wyjdzie Rumburak.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

A ile tego dundru masz? Tak to ciężko dobrać proporcje.
K.
Obrazek

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: adamus1 »

Mam ok 25 l dundru. Na razie był przepuszczany tylko raz
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Jak dasz 3kg cukru to będzie 24blg
K
Obrazek

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: adamus1 »

Czyli melasy już nie dodawać ?

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: czytam »

17 l melasy
4 kg glukozy (jeżeli nie wierzysz w duch buraka może być zwykły cukier, na trzcinowy szkoda kasy, bo smaku w nim znikoma ilość w porównaniu z melasą i dundrem)
42 l wody
25 l dundru
drożdże i pożywka

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kwik44 »

Czy robił ktoś takie doświadczenie, że dunder dodawał dopiero na końcu fermentacji? Ciekawi mnie różnica destylatu z fermentacji z dundrem i bez niego. W sensie czy będzie duża. Do tej pory fermentowałem tak, że szlam po fermentacji zostawał w beczce. Do tego dodawałem cały dunder + cukier trzcinowy.

Ja muszę w końcu wrócić do rumu w tym roku. Mam jeszcze 10l dundru i 20l melasy. O starym destylacie nie mówiąc. Pora w sam raz, rozcieńczę dunder wodą 1:1 i zaszczepię ;) jeszcze nie wiem czym. Jak nabierze niespecjalnego zapachu, kożuszek będzie miał z 1cm to późną wiosną zabiorę się za destylację. Dunder powinien już na tyle dojrzeć, żeby dawał ciekawe posmaki do rumu. I do beczki...
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Dunder zakwasza nastaw, i wprowadza "ciężejsze" aromaty. Więc będzie różnica.
Wiele destylarni nie używa wegule dundru, tylko pozbywa się go.
K.
Obrazek

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: adamus1 »

Robiłem rum do tej pory dwa razy. Raz czysty i raz z dundru. Zdecydowanie czysty po dwóch miesiącach zrobił się tak szlachetny że aż ciężko było się od niego oderwać. Rum z dundru wyszedł dobry ale nic poza tym. Brakuje mu " tego czegoś" w smaku

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kwik44 »

Mnie dunder interesuje głównie jako pożywka dla bakterii i grzybów innych niż drożdże. To wprowadzi inne kwasy organiczne, a w konsekwencji przyczyni się do powstania ciekawych estrów. Adamus ile razy recyrkulowałeś dunder?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Ale na dundrze robiłeś z tych samych składników co pierwszy?
Co do estrów, to opis produkcji rumu na jamajce zobacz, w temacie - Trochę wiedzy o rumie. :)
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”