Rum - produkcja metodą dundrową
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Witam. Przyznaję, że nie chce mnie się czytać całego tematu, a mam krótkie pytanie..
Jak myślicie, czy użyty do nastawu na rum dundr ma znaczenie z czego pochodził?
Mam ładnie wyklarowaną cukrówkę, oraz z 15l nastawu z jabłek i 15 ze śliwek... Tak myślę czy nie użyć dundru po owocach...
Jak myślicie, czy użyty do nastawu na rum dundr ma znaczenie z czego pochodził?
Mam ładnie wyklarowaną cukrówkę, oraz z 15l nastawu z jabłek i 15 ze śliwek... Tak myślę czy nie użyć dundru po owocach...
Ostatnio zmieniony piątek, 1 lut 2019, 18:26 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Dundr owocowy że śliwek pachnie bardzo ładnie moim zdaniem. Myślałem że w drugim pojemniku mam nastaw z jabłek ale są tam również śliwki tylrn, że żółte małe brzoskwinie.
Nie robiłem jeszcze rumu ale spróbuję tymbardziej że bardzo go lubię. Dam znać co tam z tego wyszło
Nie robiłem jeszcze rumu ale spróbuję tymbardziej że bardzo go lubię. Dam znać co tam z tego wyszło
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Właśnie nadszedł u mnie czas, że będę nastawiał melasę + cukier trzcinowy na rum, a dzisiaj puściłem na rurki wino jabłkowe - myślicie że warto użyć tego dundru do nastawu?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Dunder z jabłuszka do nastawu na melasie? Raczej kiepski pomysł, nie ryzykowałbym spierdzielenia melasy i cukru. Z drugiej zaś strony kto nie ryzykuje, szampana nie pije Osobiście bym nie kombinował.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 98
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Nastawiłem właśnie:
- 10l melasy trzcinowej
- 5kg cukru trzcinowego nierafinowanego
w sumie około 45l nastawu - BLG - 24
dodam do tego 2 paczki Coobra Rum Yeast i zobaczymy co dalej Stoi w ciepłym miejscu - ile powinno to fermentować?
- 10l melasy trzcinowej
- 5kg cukru trzcinowego nierafinowanego
w sumie około 45l nastawu - BLG - 24
dodam do tego 2 paczki Coobra Rum Yeast i zobaczymy co dalej Stoi w ciepłym miejscu - ile powinno to fermentować?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
@arTii, jak władujesz do w/w nastawu dwie paczki drożdzaków, to w sprzyjających dla nich warunkach przerobią Ci to w moment (3/4 dni), tylko czy o to chodzi? Szybka fermentacja najkorzystniejsza nie jest wiadomo, poza tym istnieje ryzyko przegrzania nastawu (napisałeś, że mają ciepło, byle nie za ciepło). Może trochę demonizuję, ale odkąd ugotowałem 200l cukrówki, nieco inaczej podchodzę do tematu fermentacji. Wolniej dla mnie, znaczy lepiej.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Rozumiem, ale myślę, że nie powinny mieć "za ciepło". Ja nie jestem zaś pewien, czy te drożdże "ugotowałeś".
We środę zrobiłem nastaw 200l na tych właśnie grzybkach - 55kg cukru i około 200l nastawu.
Dzisiaj na cukromierzu - BLG=0 - a mają właśnie dość ciepło (łazienka). Myślę, że w Twoim przypadku zabiły je %.
Wracając do melasy - jak będzie za gorąco to wyprowadzę beczkę na strych - tam jest około 10°C, więc szybko ochłoną.
Na drugi rzut mam zamiar dać tylko 5l melasy i cukier do 25BLG ( i cały dunder) - ewentualnie zastanowię się nad większą beczką.
We środę zrobiłem nastaw 200l na tych właśnie grzybkach - 55kg cukru i około 200l nastawu.
Dzisiaj na cukromierzu - BLG=0 - a mają właśnie dość ciepło (łazienka). Myślę, że w Twoim przypadku zabiły je %.
Wracając do melasy - jak będzie za gorąco to wyprowadzę beczkę na strych - tam jest około 10°C, więc szybko ochłoną.
Na drugi rzut mam zamiar dać tylko 5l melasy i cukier do 25BLG ( i cały dunder) - ewentualnie zastanowię się nad większą beczką.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Edit.
Cukry - nie cukry, jeden pies ważne , że podbijają blg nowego nastawu, i nie fermentują. Znieniam cukry na substancje, co by przejrzyście bylo
Raczej będę się upierał przy własnym błędzie Wracając do właściwego tematu, trzeba brać poprawkę na blg dundru, gdyż dość znacznie podbija tą wartość w nowym nastawie, a pamiętać należy iż są to substancje niefermentowalne, które też mocno zagęszczają nam wsad. I tak pierwszy uzyskany dunder śmiało możemy dać w całości, ale już "dundru na dundrze" do kolejnego nastawu należy w/g mnie dać połowę, resztę uzupełnić wodą. Pewnie niejeden z kolegów (w tym i ja) czyścił grzałki po warzeniu tej smoły (mowa oczywiście o klasycznym grzaniu)arTii pisze:Ja nie jestem zaś pewien, czy te drożdże "ugotowałeś".............. Myślę, że w Twoim przypadku zabiły je %.
Edit.
Cukry - nie cukry, jeden pies ważne , że podbijają blg nowego nastawu, i nie fermentują. Znieniam cukry na substancje, co by przejrzyście bylo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 lut 2019, 19:24 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Jeśli uwzględnię poprawkę na BLG dundru, to dam mniej cukru i melasy, a co za tym idzie uzyskam mniejsze stężenie % w nastawie.
Ale czy na pewno są to cukry? Ktoś bawił się w sprawdzenie tego w sposób "profesjonalny"? Może to są zanieczyszczenia, ale nie cukry? A jeśli nawet cukry (niefermentowalne) to przeszkadzają drożdżom?masterpaw2 pisze: trzeba brać poprawkę na blg dundru, gdyż dość znacznie podbija tą wartość w nowym nastawie, a pamiętać należy iż są to cukruy niefermentowalne,
Jeśli uwzględnię poprawkę na BLG dundru, to dam mniej cukru i melasy, a co za tym idzie uzyskam mniejsze stężenie % w nastawie.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
OK - nie cukry, czyli "zanieczyszczenia". A jak one wpływają na drożdże? Mają jakieś znaczenie?
Czy po prostu jeśli dundur będzie miał +6BLG, to mam dodać tyle cukru i melasy, żeby nastaw miał +31BLG?
Wprawdzie to jeszcze "pieśń przyszłości" ale dobrze było by wiedzieć już żeby się mentalnie do tego przygotować
Czy po prostu jeśli dundur będzie miał +6BLG, to mam dodać tyle cukru i melasy, żeby nastaw miał +31BLG?
Wprawdzie to jeszcze "pieśń przyszłości" ale dobrze było by wiedzieć już żeby się mentalnie do tego przygotować
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Ma znaczenie dla drożdży. Im więcej tych zanieczyszczeń, tym drożdże wolniej pracują. Przerabiałem to kiedyś. To dundru dodawałem melasę i wody w ilość w takiej ile odebrałem alkoholu. Wkońcu dunder osiągnął jakoś duże blg, + melasa i praktycznie nie było oznak fermentacji.
Pamiętaj, że im większe blg dundru, tym jest "bardziej słony". I wydaje mi się, że to jest przyczyną, stopowania fermentacji.
M.
Pamiętaj, że im większe blg dundru, tym jest "bardziej słony". I wydaje mi się, że to jest przyczyną, stopowania fermentacji.
M.
Ostatnio zmieniony środa, 13 lut 2019, 09:53 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
OK. W takim razie obecnie mam nastawione jakieś 45l nastawu, więc po przefermentowaniu (czy nastaw się sklaruje tak jak cukrówka?) i destylacji nastawię 100l, czyli rozcieńczę dość mocno dundur i będę miał na pełny kociołek i dodam cukier trzcinowy i trochę melasy, tak żeby BLG startowe miało około 25
A na kolejny się zobaczy...
A na kolejny się zobaczy...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Mam małe pytanie ale o tym troszkę później.
Nastawiłem rum
17 kg melasy
5 kg cukru trzcinowego
wody do 75 l
3 paczki drożdży alcoteca do rumu.
Do kega wlane 36 l i uzysk po pierwszym gonieniu 6 l o średniej mocy 55%
Niestety zdarzył się przykry wypadek i przypaliłem grzałki. Co do grzałek to luzik poszła woda z kretem i po zagotowaniu grzałki wszystko puściły,lecz urobek waniajet spalenizną. I tu moje pytanie,czy puszczając to drugi raz pozbędę się tego zapachu czy raczej będę musiał nakarmić porcelanowego mumina?
Nastawiłem rum
17 kg melasy
5 kg cukru trzcinowego
wody do 75 l
3 paczki drożdży alcoteca do rumu.
Do kega wlane 36 l i uzysk po pierwszym gonieniu 6 l o średniej mocy 55%
Niestety zdarzył się przykry wypadek i przypaliłem grzałki. Co do grzałek to luzik poszła woda z kretem i po zagotowaniu grzałki wszystko puściły,lecz urobek waniajet spalenizną. I tu moje pytanie,czy puszczając to drugi raz pozbędę się tego zapachu czy raczej będę musiał nakarmić porcelanowego mumina?
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Polecam bardzo dobry rum i duzy wybór maja na https://rumlovefestiwal.com/ polecam poczytac artykuł mozna duzo ciekawych rzeczy sie dowiedziec
-
- Posty: 55
- Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 21:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Wystawa była w czerwcu i ja nic ciekawego się nie dowiedziałem z tej strony.
Mod.
Nie cytuj postu poprzedzającego.
Mod.
Nie cytuj postu poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 lis 2019, 18:18 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Bo, aby się dowiedzieć, trzeba tam być, spróbować
Za rok kolejna edycja. We Wrocławiu była większa gama wystawców niż w Warszawie
Można było spróbować, rumów które już mają trochę lat (np. Flor de caña 25, świetny rum), albo są "eksperymantami" (np. dostępny tylko w Meksyku rum, macerowany z grzybem, można owszem go ściągnąć, ale cena mija się z celem)
K.
Za rok kolejna edycja. We Wrocławiu była większa gama wystawców niż w Warszawie
Można było spróbować, rumów które już mają trochę lat (np. Flor de caña 25, świetny rum), albo są "eksperymantami" (np. dostępny tylko w Meksyku rum, macerowany z grzybem, można owszem go ściągnąć, ale cena mija się z celem)
K.
-
- Posty: 212
- Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Wszystko zależy od tego ile cykli chcesz tak zrobić.
W przypadku dudru z melasy w kolejnych obrotach kumulują się niefermentowalne składniki (głównie sól)które podbijają blg i utrudniają pracę drożdży.
Planuj nastaw tak by dudnder nie podbił Ci więcej niż 6-7 BLG w całości.
Z buraczanego cukru zamiast rumu wyjdzie Rumburak.
W przypadku dudru z melasy w kolejnych obrotach kumulują się niefermentowalne składniki (głównie sól)które podbijają blg i utrudniają pracę drożdży.
Planuj nastaw tak by dudnder nie podbił Ci więcej niż 6-7 BLG w całości.
Z buraczanego cukru zamiast rumu wyjdzie Rumburak.
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Czy robił ktoś takie doświadczenie, że dunder dodawał dopiero na końcu fermentacji? Ciekawi mnie różnica destylatu z fermentacji z dundrem i bez niego. W sensie czy będzie duża. Do tej pory fermentowałem tak, że szlam po fermentacji zostawał w beczce. Do tego dodawałem cały dunder + cukier trzcinowy.
Ja muszę w końcu wrócić do rumu w tym roku. Mam jeszcze 10l dundru i 20l melasy. O starym destylacie nie mówiąc. Pora w sam raz, rozcieńczę dunder wodą 1:1 i zaszczepię jeszcze nie wiem czym. Jak nabierze niespecjalnego zapachu, kożuszek będzie miał z 1cm to późną wiosną zabiorę się za destylację. Dunder powinien już na tyle dojrzeć, żeby dawał ciekawe posmaki do rumu. I do beczki...
Ja muszę w końcu wrócić do rumu w tym roku. Mam jeszcze 10l dundru i 20l melasy. O starym destylacie nie mówiąc. Pora w sam raz, rozcieńczę dunder wodą 1:1 i zaszczepię jeszcze nie wiem czym. Jak nabierze niespecjalnego zapachu, kożuszek będzie miał z 1cm to późną wiosną zabiorę się za destylację. Dunder powinien już na tyle dojrzeć, żeby dawał ciekawe posmaki do rumu. I do beczki...