Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

wawaldek11
2000
Posty: 2218
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 29 sty 2019, 18:52

Myśl, myśl, myśl....
Powódzenia!
Pozdrawiam,
Waldek


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: 9kaczor6 » piątek, 1 lut 2019, 18:26

Witam. Przyznaję, że nie chce mnie się czytać całego tematu, a mam krótkie pytanie..
Jak myślicie, czy użyty do nastawu na rum dundr ma znaczenie z czego pochodził?
Mam ładnie wyklarowaną cukrówkę, oraz z 15l nastawu z jabłek i 15 ze śliwek... Tak myślę czy nie użyć dundru po owocach...
Ostatnio zmieniony piątek, 1 lut 2019, 18:26 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.


Garstka
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 26 lut 2018, 13:10
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Garstka » piątek, 1 lut 2019, 18:33

9kaczor6 - rozmowa dotyczy rumu - w związku z tym dunder powinien być tylko i wyłącznie z nastawów z melasy z trzciny cukrowej oraz z cukru trzcinowego.
Ale jak chcesz to nikt Ci nie broni - tylko pochwal się wynikami i jakością otrzymanego rumu


wawaldek11
2000
Posty: 2218
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: wawaldek11 » piątek, 1 lut 2019, 19:07

Dunder z cukrówki myślę, że odpuszczasz. Natomiast owocowy niesie jeszcze wiele aromatów i połączenie z fermentującą melasą może być ciekawe - owocowy rum, lub rum z nutą owoców :ok:
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: 9kaczor6 » piątek, 1 lut 2019, 20:58

Dundr owocowy że śliwek pachnie bardzo ładnie moim zdaniem. Myślałem że w drugim pojemniku mam nastaw z jabłek ale są tam również śliwki tylrn, że żółte małe brzoskwinie.

Nie robiłem jeszcze rumu ale spróbuję tymbardziej że bardzo go lubię. Dam znać co tam z tego wyszło :)


arTii
1050
Posty: 1078
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: arTii » piątek, 8 lut 2019, 22:10

Właśnie nadszedł u mnie czas, że będę nastawiał melasę + cukier trzcinowy na rum, a dzisiaj puściłem na rurki wino jabłkowe - myślicie że warto użyć tego dundru do nastawu?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1651
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: masterpaw2 » piątek, 8 lut 2019, 22:21

Dunder z jabłuszka do nastawu na melasie? Raczej kiepski pomysł, nie ryzykowałbym spierdzielenia melasy i cukru. Z drugiej zaś strony kto nie ryzykuje, szampana nie pije ;) Osobiście bym nie kombinował.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


arTii
1050
Posty: 1078
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: arTii » sobota, 9 lut 2019, 00:19

No dobra - przekonałeś mnie ...
Musze w takim razie zrobić sobie dunder z melasy i cukru ;)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


niebieski-n2
50
Posty: 76
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 20:35
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: niebieski-n2 » sobota, 9 lut 2019, 07:38

Ile tego dundru należy użyć do drugiego nastawu. Jeśli np. chciałbym użyć 3kg melasy + 3 kg cukru - to zamiast 21 litrów wody, dodać sam dunder czy zapewne wodę + dunder - ale w jakich proporcjach?


arTii
1050
Posty: 1078
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: arTii » sobota, 9 lut 2019, 12:55

Nastawiłem właśnie:
- 10l melasy trzcinowej
- 5kg cukru trzcinowego nierafinowanego
w sumie około 45l nastawu - BLG - 24
dodam do tego 2 paczki Coobra Rum Yeast i zobaczymy co dalej :) Stoi w ciepłym miejscu - ile powinno to fermentować?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1651
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: masterpaw2 » sobota, 9 lut 2019, 14:57

@arTii, jak władujesz do w/w nastawu dwie paczki drożdzaków, to w sprzyjających dla nich warunkach przerobią Ci to w moment (3/4 dni), tylko czy o to chodzi? Szybka fermentacja najkorzystniejsza nie jest wiadomo, poza tym istnieje ryzyko przegrzania nastawu (napisałeś, że mają ciepło, byle nie za ciepło). Może trochę demonizuję, ale odkąd ugotowałem 200l cukrówki, nieco inaczej podchodzę do tematu fermentacji. Wolniej dla mnie, znaczy lepiej.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


arTii
1050
Posty: 1078
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: arTii » sobota, 9 lut 2019, 16:16

Rozumiem, ale myślę, że nie powinny mieć "za ciepło". Ja nie jestem zaś pewien, czy te drożdże "ugotowałeś".
We środę zrobiłem nastaw 200l na tych właśnie grzybkach - 55kg cukru i około 200l nastawu.
Dzisiaj na cukromierzu - BLG=0 - a mają właśnie dość ciepło (łazienka). Myślę, że w Twoim przypadku zabiły je %.

Wracając do melasy - jak będzie za gorąco to wyprowadzę beczkę na strych - tam jest około 10°C, więc szybko ochłoną.
Na drugi rzut mam zamiar dać tylko 5l melasy i cukier do 25BLG ( i cały dunder) - ewentualnie zastanowię się nad większą beczką.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1651
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: masterpaw2 » sobota, 9 lut 2019, 21:38

arTii pisze:Ja nie jestem zaś pewien, czy te drożdże "ugotowałeś".............. Myślę, że w Twoim przypadku zabiły je %.

Raczej będę się upierał przy własnym błędzie ;)
Screenshot_2019-02-09-19-51-45-1008x1792.png

Wracając do właściwego tematu, trzeba brać poprawkę na blg dundru, gdyż dość znacznie podbija tą wartość w nowym nastawie, a pamiętać należy iż są to substancje niefermentowalne, które też mocno zagęszczają nam wsad. I tak pierwszy uzyskany dunder śmiało możemy dać w całości, ale już "dundru na dundrze" do kolejnego nastawu należy w/g mnie dać połowę, resztę uzupełnić wodą. Pewnie niejeden z kolegów (w tym i ja) czyścił grzałki po warzeniu tej smoły :scratch:(mowa oczywiście o klasycznym grzaniu)

Edit.
Cukry - nie cukry, jeden pies ;) ważne , że podbijają blg nowego nastawu, i nie fermentują. Znieniam cukry na substancje, co by przejrzyście bylo :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 lut 2019, 19:24 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


arTii
1050
Posty: 1078
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: arTii » niedziela, 10 lut 2019, 11:00

masterpaw2 pisze: trzeba brać poprawkę na blg dundru, gdyż dość znacznie podbija tą wartość w nowym nastawie, a pamiętać należy iż są to cukruy niefermentowalne,

Ale czy na pewno są to cukry? Ktoś bawił się w sprawdzenie tego w sposób "profesjonalny"? Może to są zanieczyszczenia, ale nie cukry? A jeśli nawet cukry (niefermentowalne) to przeszkadzają drożdżom?
Jeśli uwzględnię poprawkę na BLG dundru, to dam mniej cukru i melasy, a co za tym idzie uzyskam mniejsze stężenie % w nastawie.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2161
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Kamal » niedziela, 10 lut 2019, 11:34

To nie są cukry. Resztki po oczyszczaniu soku itp.
K.
Obrazek


arTii
1050
Posty: 1078
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: arTii » niedziela, 10 lut 2019, 12:31

OK - nie cukry, czyli "zanieczyszczenia". A jak one wpływają na drożdże? Mają jakieś znaczenie?
Czy po prostu jeśli dundur będzie miał +6BLG, to mam dodać tyle cukru i melasy, żeby nastaw miał +31BLG?
Wprawdzie to jeszcze "pieśń przyszłości" ale dobrze było by wiedzieć już żeby się mentalnie do tego przygotować ;)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2161
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Kamal » poniedziałek, 11 lut 2019, 09:48

Ma znaczenie dla drożdży. Im więcej tych zanieczyszczeń, tym drożdże wolniej pracują. Przerabiałem to kiedyś. To dundru dodawałem melasę i wody w ilość w takiej ile odebrałem alkoholu. Wkońcu dunder osiągnął jakoś duże blg, + melasa i praktycznie nie było oznak fermentacji.
Pamiętaj, że im większe blg dundru, tym jest "bardziej słony". I wydaje mi się, że to jest przyczyną, stopowania fermentacji.
M.
Ostatnio zmieniony środa, 13 lut 2019, 09:53 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek


michal278
1300
Posty: 1314
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: michal278 » środa, 13 lut 2019, 09:49

Czym większe blg tym większe ciśnienie osmotyczne i temu mikroorganizmy nie mogą się rozwijać. Tak działa sól i cukier konserwująco.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


arTii
1050
Posty: 1078
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: arTii » środa, 13 lut 2019, 14:12

OK. W takim razie obecnie mam nastawione jakieś 45l nastawu, więc po przefermentowaniu (czy nastaw się sklaruje tak jak cukrówka?) i destylacji nastawię 100l, czyli rozcieńczę dość mocno dundur i będę miał na pełny kociołek :) i dodam cukier trzcinowy i trochę melasy, tak żeby BLG startowe miało około 25
A na kolejny się zobaczy...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1651
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: masterpaw2 » środa, 13 lut 2019, 18:45

czy nastaw się sklaruje tak jak cukrówka?
Na to raczej bym nie liczył, po prostu odgazuj, wystaw pod chmurkę (teraz jest fajnie zimno) na dobę i na rurki.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Wróć do „Nastaw na Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości