Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Trener » wtorek, 5 lis 2013, 13:44

Muszę z przykrością przyznać, że po zapoznaniu się z cenami za litr melasy trzcinowej i kilogram cukru trzcinowego, mój entuzjazm co do rumu mocno przygasł. Wychodzi na to, że w naszych warunkach "geograficzno-gospodarczych", jest to najdroższy (pod względem kosztu półproduktów) alkohol z jakim się zetknąłem. To co na Jamajce jest odpadem produkcyjnym (melasa), u nas można uznać za rarytas.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


Rabat 5%
Alembik Miedziany Whiskey - 10 litrów (nr 1620)
Cena: 999.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1903
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Kamal » wtorek, 5 lis 2013, 14:00

Kolego lesgo58, ja bym osobiście wolał sadzonki trzciny cukrowej. Czytałem trochę o jej uprawie, i chciał bym uprawiać ją w domu. ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: gr000by » wtorek, 5 lis 2013, 14:21

@Trener, "kozia" melasa z allegro stoi 30zł za 5 litrów (opłaca się kupić 15 litrów z wysyłką kurierem, wychodzi chyba 114zł). Na każde 2l melasy, bez większej straty na jakości, liczę że można dać 1kg zwykłego cukru. W ten sposób uzysk powinien się mniej więcej podwoić, a rum nadal będzie rumowy :D. Więc do najdroższych też nie należy, jest jeszcze na tyle opłacalny, że można się na niego pokusić.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Trener » wtorek, 5 lis 2013, 14:43

Pech chciał, że sprzedającemu zostało tylko jedno opakowanie... I jest to chyba jedyna niespożywcza melasa na Allegro. Pozostaje poczekać, aż wystawi wiecej. O ile wystawi.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


wawaldek11
2000
Posty: 2196
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 5 lis 2013, 15:14

Nasze cukrownie w ramach wolnych mocy (raczej poza sezonem) rektyfikują surowy cukier trzcinowy. I można się pokusić o zdobycie drogą kupna odpadowej melasy.
Dzwoniłem wczoraj do najbliższej w Kluczewie, ale tam tego nie robili.
Czynnych cukrowni mamy kilkanaście, niech każdy rumowicz sprawdzi najbliższą siebie i będziemy wiedzieć co i po ile i czy się da ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Trener » wtorek, 5 lis 2013, 15:58

Jednak warto pisać do sprzedających :)
Miły Pan wystawił jeszcze 3 opakowania melasy, po 5 litrów każde, które ochoczo przygarnąłem :D
To link do namierzenia sprzedającego (nie na konkretną aukcję), gdyby ktoś miał ochotę nabyć trochę tego towaru http://allegro.pl/show_user.php?uid=7658530
Pytajcie o produkt "Melasa z trzciny cukrowej - 5 litrów (ok. 7kg)"
Ps. Znalazłem jeszcze namiary na aukcji: KONTAKT: 785-330-154 lub melasatrzcinowa@interia.pl
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


wawaldek11
2000
Posty: 2196
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 5 lis 2013, 18:56

Trener pisze:Muszę z przykrością przyznać, że po zapoznaniu się z cenami za litr melasy trzcinowej i kilogram cukru trzcinowego, mój entuzjazm co do rumu mocno przygasł. Wychodzi na to, że w naszych warunkach "geograficzno-gospodarczych", jest to najdroższy (pod względem kosztu półproduktów) alkohol z jakim się zetknąłem. To co na Jamajce jest odpadem produkcyjnym (melasa), u nas można uznać za rarytas.


Masz rację - jest to jeden z najdroższych w mojej produkcji trunków - ale jak mi smakuje :mrgreen:
I za bardzo nie przypomina sklepowego ;) Ale, że nie przepadam za czystą to sobie nie żałuję - już niewiele brakuje do zalania beczki 30l. Dodatkowym i ważnym dla mnie atutem jest łatwość wytwarzania - nastaw jak cukrówka, prosta destylacja na spiral stillu i druga na krótkiej kolumnie z odebraniem przedgonów.
Ze swej strony doradzę, że można zrobić rum z melasy i glukozy. Tę ostatnią latem kupowałem po 3,50(3+vat+ transport) w http://www.agrotrade.com.pl/
Dostałem też info, że w sklepach Piotr i Paweł bywa cukier trzcinowy po ok. 5 zł.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Trener » wtorek, 5 lis 2013, 19:03

wawaldek11 pisze:Ze swej strony doradzę, że można zrobić rum z melasy i glukozy. Tę ostatnią latem kupowałem po 3,50(3+vat+ transport) w http://www.agrotrade.com.pl/

Przeglądałem już wcześniej ofertę Agrotrade, a żeby było śmieszniej, jeden z ich magazynów mam dosłownie 13km od domu, czyli pod samym nosem. Czytałem jednak, że minimalne paczki jakie wysyłają to 200kg. Osobiście przygarnąłbym z 50kg glukozy i sam sobie odebrał, ale zastanawiam się, jak bez działalności gospodarczej uzasadnić tak duży zakup. No i nie wiem czy sprzedadzą mi taką "odrobinę" jako osobie prywatnej...
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: panta_rei » wtorek, 5 lis 2013, 19:34

Sprzedadzą nawet jeden worek (25kg), tylko kurier drogi, a przy 200kg masz kuriera gratis.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: olo 69 » wtorek, 5 lis 2013, 19:58

W Agrotrade sprzedają tylko na fakturę. Musisz zapytać, może na osobę indywidualną wystawią fakturę. A wysyłają gratis od 500 kg. Tak jest np. z glukozą.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Odp: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Pretender » wtorek, 5 lis 2013, 20:11

Poszukajcie w hurtowniach dla cukierników, ja zupełnie przypadkiem, natrafiłem w dużym mieście w centrum Polski, na glukozę w workach 25 kg, za bodajże 125plów. Szukajcie w swojej okolicy takich hurtowni, bo może się okazać, że będzie drożej niż w Agro, ale bez przesyłki. Dacie radę, wierzę w Was ;-)

Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Trener » wtorek, 5 lis 2013, 20:24

Wychodzi 5zł za kilo, więc tylko trochę taniej niż w detalu.

Domyślałem się, że z Agrotrade mogą być problemy. W końcu to hurtownia, a nie spożywczak. No ale zapytać nie zawadzi. A tak na szybko do tego rumu, chyba kupię po prostu z 3kg glukozy w spożywczym skoro już i tak "trochę" wydałem na melasę. Mam nadzieję, że z tej "koziej" melasy coś jednak wyjdzie. Najlepiej coś smacznego.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: gr000by » wtorek, 5 lis 2013, 20:26

Nastaw smakował całkiem dobrze, tylko zapach nieco odstraszał. Podejrzewam, że zgodnie z tym co pisał @Zygmunt wyjdzie coś przyzwoitego z tego.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5313
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Zygmunt » wtorek, 5 lis 2013, 21:34

@Trener szczep drożdży takich jak używają na Jamajce, jest możliwość otrzymania ich w domu. Tylko trzeba było by posiadać, trzcinę cukrową lub świeży sok z niej albo świeżą melasę (na trzcinie, w melasie i soku bytują dzikie drożdże).


Z całym szacunkiem, ale posiadanie w/w nic nie da, o ile nie został zabezpieczone mikrobiologicznie w miejscu zebrania. Podpowiem- nie zostały. To co do nas przylatuje ma prawdopodobnie więcej kultur "naszych", niż "obcych". A nawet jeśli nie, to nie mamy żadnej pewności które zdominują fermentację.
Izolacja czystej kultury z- dajmy na to- wspomnianej melasy to kilkadziesiąt godzin roboty z niepewnym rezultatem. Trzeba robić posiewy, obserwować, izolować, identyfikować- roboty na kilka tygodni dla dobrego laboratorium. Godzina pracy takiego labu idzie w setki złotych, więc raczej odpada. W domu mało realne- mikroskop, wytrząsarka, cieplarka, komora laminarna- tego raczej nikt nie trzyma.

Można spróbować odezwać się do lokalnych (tzn. jamajskich, karaibskich) przyzakładowych laboratoriów gorzelni i zakładów przetwórstwa, może ktoś chciałby odpłatnie wysłać czystą kulturę. Mnie kiedyś o podobna przysługę poprosili Chińczycy zainteresowani grzybkami kefirowymi :)

Są wreszcie katalogi szczepów- choćby ATCC, więc jeżeli jakiś lokals zidentyfikował by nam szczep, a ktoś go wcześniej wprowadził do katalogu, to można go spokojnie zamówić. Tylko znowu problem- koszta.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: panta_rei » wtorek, 5 lis 2013, 22:24

Latem kupowałem prywatnie, na fakturę imienną 250kg z dostawą gratis, ale to mogło się zmienić.
Proponuję zadzwonić i się zapytać.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1903
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Kamal » środa, 6 lis 2013, 12:44

@Zygmunt zapewne masz rację, ale i tak chciał bym spróbować otrzymać takie drożdże w domu. Wolę się o czymś przekonać na własnej skórze.
Po krótce, miało by to wyglądać tak :
- kupno sadzonek trzciny cukrowej
- w okres żniwny ( 12-16 miesięcy od wykiełkowania ) ścięcie jej i wyciśnięcie z niej jak najwięcej soku
- podanie soku samoczynej fermentacji
- po rozpoczeńciu fermentacji dodanie melasy i wody
- zbieranie pianki która się wytwarza podczas fermentacji, oraz zbieranie osadu
- dodawanie pianki i osadu oraz dundru do nowego nastawu
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: gr000by » środa, 6 lis 2013, 13:16

"Wolnoć Tomku w swoim domku", ale ja bym raczej skłaniał się do pomysłu zorganizowania drożdży w czystej postaci, a nie ich namnażania. Dolicz, że te sadzonki sporo przejdą po drodze i ryzyko infekcji innymi drożdżami i bakteriami będzie naprawdę znaczne, jak nie praktycznie pewnie. Dodatkowo będą rosnąć w naszym środowisku i ichnie drożdże mogą zostać zdominowane przez nasze.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: ta_moko » środa, 6 lis 2013, 13:23

@gr000by
"WolnoĆ", a nie "wolność" - tak w kwestii poprawności języka i uszanowania pereł literatury ojczystej. :ok:
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: gr000by » środa, 6 lis 2013, 13:28

Mam skrzywienie na punkcie poprawności, ale chyba faktyczne ten cytat można dać w oryginale ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5313
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Rum - produkcja metodą dundrową

Postautor: Zygmunt » środa, 6 lis 2013, 13:48

Chyba nie sądzisz, że w soku uzyskanym z trzciny wykielkowanej (sic!) u nas, będziesz miał jakiekolwiek mikroorganizmy z regionu pochodzenia?

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Wróć do „Zacier na Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości