Rum metodą karaibską :)

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

Przyjechały drożdże przed chwilą. Wyizolowane dzikusy z Dominikany ;)
Czy to dalej jeszcze hobby :smiech: :punk:
20200924_140728_compress63.jpg
Pora na 30 nastawów :o próbnych.
K.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
promocja

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: wawaldek11 »

Jak Ci sprawia przyjemność, to dalej hobby :ok:
Bo jak zaczniesz liczyć złotówki i wkurzać się, że bilans słabo wychodzi, to już komercha.
Mieliśmy forumowicza, który nie chciał podzielić się przepisem mówiąc, że za dużo czasu i pieniędzy poświęcił na eksperymenty :shock:
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 wrz 2020, 14:23 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

No tutaj koszty poleciały i to naprawdę spore :(.
To dopiero będzie przyjemność robić typowo po karaibsku. ;)
K.
Obrazek

ArkuS_One
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 15:28
Ulubiony Alkohol: Własnej receptury.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: zachód Lubuskiego
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: ArkuS_One »

Powiedz z ciekawości, ile hajsu za fiolkę ?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Przeliczając na fiolkę, to lekko 3 cyfrowa liczba. :P
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 wrz 2020, 19:57 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: kwik44 »

Wiesz Kamal, żadne hobby nie jest tanie... Taka smutna prawda... A z drugiej strony ciężko przeliczać, jak by nie mówić, satysfakcję na bilety NBP. Fajnie, że przyszło. No i zazdraszczam ;)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Fajnie, że się udało, bo to było drugie podejście, i dzięki koledze z DR udało się. Bo przygotował nowe nastawy, i wysyłka do Pl. ;) Niestety te co leżały w zamrażalniku u mnie, to większość przejęły bakterie. :(
I to nie koniec, ponieważ dalej poszukuję kontaktów jeszcze na kilku miejscach na Karaibach. ;)
Treść ukryta:
K.
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: kwik44 »

Mówisz? No pewnie będzie zuoełnie inna kultura pracy. Na pewno większa temperatura zbliży cię do "oryginału".

Ja dofermentowuję właśnie melasę i dunder z dodatkiem cukru trzcinowego. Ale to nie to. Za zimno. Przegapiłem temat jak były ciepłe dni. Nawet kożuch na otwartych dundrach nie chce się robić jakiś sensowny. No ale zobaczymy. Uzbieram 50l destylatu i wlewam w beczkę. Postoi rok to będę wiedział czy idzie w tę stronę, o którą mi chodzi. A jak nie to zawsze można jakoś ten destylat spożytkować, a beczkę przerobić na whisky. Zawsze to jakieś rumowe posmaki przejdą do drewna...
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Na tą chwilę, 15 butelek z nastawem typowo na rum.
Jeszcze dzisiaj 15 butelek z fruktozą, lub glukozą będzie.
K.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Dzikusy dalej w akcji. :punk: Mimo spędzenia ~1,5 roku w próbce z nastawem, podejmują pracę :respect:
25ml wody + cukier jaggery i 1ml nastawu z drożdżami, i po 24h widać podjęcie pracy, więc dodałem 20ml soku z ananasa z odrobiną miąższu + 3ml wody.
Są dwa startery na dwóch różnych szczepach.
Docelowo planuje, dodać do nastawu jeszcze trochę anansa/soku aby ich wkład stanowił kilka %.
Nastawy będą 3:
1x z ananasem i jaggery + starter S4
1x z ananasem i jaggery + starter S10
1x sam jaggery + drożdże zalecane do fermentacji soku z trzciny -> safspiryt C-70

Liczę, że któreś drożdże z starteru będą pracować dłużej względem kolegów (docelowo planuję wyszukać szczep co będzie fermentować do 3-4 tyg.)

Czemu z ananasem? Kiedyś czytałem artykuł, że któraś destylarnia używa szczepów drożdży wychodowanych na ananasie, ale teraz nie pamiętam już która, tylko coś mi świta, że na Jamajce :idea:

K.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”