Rum metodą karaibską :)
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Jak Ci sprawia przyjemność, to dalej hobby
Bo jak zaczniesz liczyć złotówki i wkurzać się, że bilans słabo wychodzi, to już komercha.
Mieliśmy forumowicza, który nie chciał podzielić się przepisem mówiąc, że za dużo czasu i pieniędzy poświęcił na eksperymenty
Bo jak zaczniesz liczyć złotówki i wkurzać się, że bilans słabo wychodzi, to już komercha.
Mieliśmy forumowicza, który nie chciał podzielić się przepisem mówiąc, że za dużo czasu i pieniędzy poświęcił na eksperymenty
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 wrz 2020, 14:23 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2360
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Przeliczając na fiolkę, to lekko 3 cyfrowa liczba.
K.
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 wrz 2020, 19:57 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2360
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Fajnie, że się udało, bo to było drugie podejście, i dzięki koledze z DR udało się. Bo przygotował nowe nastawy, i wysyłka do Pl. Niestety te co leżały w zamrażalniku u mnie, to większość przejęły bakterie.
I to nie koniec, ponieważ dalej poszukuję kontaktów jeszcze na kilku miejscach na Karaibach.
K.
I to nie koniec, ponieważ dalej poszukuję kontaktów jeszcze na kilku miejscach na Karaibach.
Treść ukryta:
-
- Posty: 1259
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Mówisz? No pewnie będzie zuoełnie inna kultura pracy. Na pewno większa temperatura zbliży cię do "oryginału".
Ja dofermentowuję właśnie melasę i dunder z dodatkiem cukru trzcinowego. Ale to nie to. Za zimno. Przegapiłem temat jak były ciepłe dni. Nawet kożuch na otwartych dundrach nie chce się robić jakiś sensowny. No ale zobaczymy. Uzbieram 50l destylatu i wlewam w beczkę. Postoi rok to będę wiedział czy idzie w tę stronę, o którą mi chodzi. A jak nie to zawsze można jakoś ten destylat spożytkować, a beczkę przerobić na whisky. Zawsze to jakieś rumowe posmaki przejdą do drewna...
Ja dofermentowuję właśnie melasę i dunder z dodatkiem cukru trzcinowego. Ale to nie to. Za zimno. Przegapiłem temat jak były ciepłe dni. Nawet kożuch na otwartych dundrach nie chce się robić jakiś sensowny. No ale zobaczymy. Uzbieram 50l destylatu i wlewam w beczkę. Postoi rok to będę wiedział czy idzie w tę stronę, o którą mi chodzi. A jak nie to zawsze można jakoś ten destylat spożytkować, a beczkę przerobić na whisky. Zawsze to jakieś rumowe posmaki przejdą do drewna...
-
- Posty: 2360
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Dzikusy dalej w akcji. Mimo spędzenia ~1,5 roku w próbce z nastawem, podejmują pracę
25ml wody + cukier jaggery i 1ml nastawu z drożdżami, i po 24h widać podjęcie pracy, więc dodałem 20ml soku z ananasa z odrobiną miąższu + 3ml wody.
Są dwa startery na dwóch różnych szczepach.
Docelowo planuje, dodać do nastawu jeszcze trochę anansa/soku aby ich wkład stanowił kilka %.
Nastawy będą 3:
1x z ananasem i jaggery + starter S4
1x z ananasem i jaggery + starter S10
1x sam jaggery + drożdże zalecane do fermentacji soku z trzciny -> safspiryt C-70
Liczę, że któreś drożdże z starteru będą pracować dłużej względem kolegów (docelowo planuję wyszukać szczep co będzie fermentować do 3-4 tyg.)
Czemu z ananasem? Kiedyś czytałem artykuł, że któraś destylarnia używa szczepów drożdży wychodowanych na ananasie, ale teraz nie pamiętam już która, tylko coś mi świta, że na Jamajce
K.
25ml wody + cukier jaggery i 1ml nastawu z drożdżami, i po 24h widać podjęcie pracy, więc dodałem 20ml soku z ananasa z odrobiną miąższu + 3ml wody.
Są dwa startery na dwóch różnych szczepach.
Docelowo planuje, dodać do nastawu jeszcze trochę anansa/soku aby ich wkład stanowił kilka %.
Nastawy będą 3:
1x z ananasem i jaggery + starter S4
1x z ananasem i jaggery + starter S10
1x sam jaggery + drożdże zalecane do fermentacji soku z trzciny -> safspiryt C-70
Liczę, że któreś drożdże z starteru będą pracować dłużej względem kolegów (docelowo planuję wyszukać szczep co będzie fermentować do 3-4 tyg.)
Czemu z ananasem? Kiedyś czytałem artykuł, że któraś destylarnia używa szczepów drożdży wychodowanych na ananasie, ale teraz nie pamiętam już która, tylko coś mi świta, że na Jamajce
K.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.