Rum metodą karaibską :)

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

bbaarrtt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 11:08
Ulubiony Alkohol: Własny. ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: bbaarrtt »

A jak z wydajnością takiej trzciny ( wyhodowanej u nas ), robiliście już jakieś podejścia? Czy zna ktoś przybliżoną zawartość cukru i ilość z jednej rośliny? :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Sok trzcinowy ma chyba 14g cukru w 100g soku. ;)
Robiłem już w tamtym roku nastaw na rum z trzciny, ale nie była do końca dojrzała. I efekt był taki sobie.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: klodek4 »

Jak wszystko dobrze pójdzie to może uda nam się odwiedzić wraz z Kamalem faceta który zajął się produkcją i uprawą trzciny cukrowej w Andaluzji koło Malagi. Mamy w planie zbadać dokładnie zawartość cukru w soku i porobić kilka eksperymentów na miejscu, niestety sok nie jest tani bo za litr gostek chce ponad 4€, ale jak z nim rozmawiałem to oczy mu się zaświeciły jak mu powiedziałem że to można destylować po fermentacji, on próbował robić z tego wina w rożnych konfiguracjach smakowych ale twierdził że nie dobre to wyszło, więc gdyby nam się udało do tego dorwać i porobić jakieś próby to wyniki opiszemy, trzymajcie kciuki!!!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Będziemy robić wino trzcinowe, ale nie do bezpośredniego spożycia. :mrgreen:
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: wawaldek11 »

Jak przyjemnie poczytać o planach i eksperymentach pozytywnie zakręconych :klaszcze: :poklon;
Ja wczoraj też byłem na polu, na którym rośnie żytko, z którego będę robił żytniówkę ;) Żniwa będą w tym tygodniu.
Ale kudy mi do Was :)
Pozdrawiam,
Waldek

jpiwek
300
Posty: 309
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: jpiwek »

A wyciskanie soku z takiej trzciny to jak? W sokowirówce?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Sokowirówka spaliła by się na wstępie. Trzcina ma twarde łodygi. I bez specjalnej maszynki to ciężko. (Może kiedyś taką sobie sprawię :mrgreen:) Ja trzcinę ciachałem, i do maszynki od mięsa, ale i to szło ciężko. Więc pociachałem trzcinę na kawałki i wtedy fermentowałem. :-) W tym roku pomyślę o czymś co pomoże mi miażdżyć trzcinę. :-)
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: wawaldek11 »

Nie masz na składzie starej sieczkarni? Myślę, że walce podające pomiażdżyłyby łodygi.
http://www.graty.fora.pl/pozostale-moto ... y,129.html
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Tak mam sieczkarnię (lodę), ale inną niż z linku. Tylko też ma tryby pordzewniałe, i deski do wymiany. Myślałem o jej odreustawowaniu, ale do tego potrzeba sporo czasu, i czym te tryby zabezpieczyć po wyczyszczeniu? Żeby już rdza nie wchodziła.
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: wawaldek11 »

Ja rdzy bym się nie bał. Wszak i tak destylacja będzie.
A czasami soki roślinne potrafią wytworzyć na stali powłokę pasywną i korozja nie będzie postępowała.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: klodek4 »

https://youtu.be/e3i0bC7kRN0

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Jakoś nie mam zaufania do rzeczy, na których jest trochę rdzy. Taka osostrożność, i sterylność. :-)
K.
Edit:
Dokładnie o takiej maszynie myślałem. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Zostałem zmuszony już do ścięcia trzciny bo kilka dni temu były przymrozki :bardzo_zly:. I przerobienia jej na nastaw. Ale sok miał 10BLG, czyli bardzo mało, więc dodałem cukru trzcinowego.
Wyszły dwa wiadra 10 L nastawu. ;)
K.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Przegoniłem ostatnio jedno wiaderko nastawu. Uzyskałem ponad 1l 50% trunku, po pierwszej destylacji. Miałem gonić drugi raz, ale po spróbowaniu z znajomym rumu prosto z rurki 65% stwierdziłem, że to jest to co tygrysy lubią najbardziej. :pije:
Ale czuć teraz delikatnie w trunku jakby jeszcze przedgonu trochę wpadło, więc poczekam na drugie wiaderko i wtedy przegonię drugi raz. Lub tylko odbiorę przedgon. :-)
Trzcina poszła do następnego nastaw. Ale trunków już nie będę z sobą mięszać.
Edit: zapomniałem dodać, że trzcina została jeszcze raz pocięta, i wtedy poszła do drugiego nastawu :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Przegoniłem drugie wiaderko i uzyskałem 1,7l 50%.
Ale w wiaderku było mniej trzciny, przez co było trochę mniej aromatu.
Miałem trochę zostawionego serca 1 destylacji. I zostało zmieszane z sercem z drugiej destylacji. Wyszło 2,150L trunku o mocy 53%. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Czyżby trzcina do uprawy w Polsce... http://www.ebay.com/itm/Sugarcane-Seeds ... xycD9TTGx6 ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Bubo-bubo »

Gdyby ktoś kupował to z chęcią bym się dołączył, mógłbym poczynić nawet testy z fotorelacją.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Akurat zamawiałem kilka godzin temu kilka odmian trzciny cukrowej (4 rodzaje). :-) Ale tej nie brałem. Mam już trochę wprawy w uprawie, to mogę czekać na żniwa. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Panowie wtopa. :bardzo_zly: To prawdopodobnie jest sorgo. Na jednym z forów ogrodniczych, tak stwierdził jeden z speców. A hoduję trzcinę cukrową już z 10L. I mówi, że producenci sprzedają sorgo zamiast trzciny, albo nasionka które nie chcą zejść.
Sorgo jest łudząco podobne do trzciny.
Zamówiłem już sadzonkę, więc plantacja od 0. :-(
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Trzcina prosto z plantacji na Dominikane ta jasna, a ta ciemna 1szt z bazarku :).
Jeszcze tylko jutro przerzut do kraju, i plantacja niech się rozpoczyna :)
A i w butelce już pracują dzikusy Dominikańskie, które posłużą do różnych nastawów. :)
https://zapodaj.net/c8cad2b20aba6.jpg.html
https://zapodaj.net/03b9acd38b785.jpg.html
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Przyjechały drożdże przed chwilą. Wyizolowane dzikusy z Dominikany ;)
Czy to dalej jeszcze hobby :smiech: :punk:
20200924_140728_compress63.jpg
Pora na 30 nastawów :o próbnych.
K.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: wawaldek11 »

Jak Ci sprawia przyjemność, to dalej hobby :ok:
Bo jak zaczniesz liczyć złotówki i wkurzać się, że bilans słabo wychodzi, to już komercha.
Mieliśmy forumowicza, który nie chciał podzielić się przepisem mówiąc, że za dużo czasu i pieniędzy poświęcił na eksperymenty :shock:
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 wrz 2020, 14:23 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

No tutaj koszty poleciały i to naprawdę spore :(.
To dopiero będzie przyjemność robić typowo po karaibsku. ;)
K.
Obrazek

ArkuS_One
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 15:28
Ulubiony Alkohol: Własnej receptury.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: zachód Lubuskiego
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: ArkuS_One »

Powiedz z ciekawości, ile hajsu za fiolkę ?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Przeliczając na fiolkę, to lekko 3 cyfrowa liczba. :P
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 wrz 2020, 19:57 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: kwik44 »

Wiesz Kamal, żadne hobby nie jest tanie... Taka smutna prawda... A z drugiej strony ciężko przeliczać, jak by nie mówić, satysfakcję na bilety NBP. Fajnie, że przyszło. No i zazdraszczam ;)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Fajnie, że się udało, bo to było drugie podejście, i dzięki koledze z DR udało się. Bo przygotował nowe nastawy, i wysyłka do Pl. ;) Niestety te co leżały w zamrażalniku u mnie, to większość przejęły bakterie. :(
I to nie koniec, ponieważ dalej poszukuję kontaktów jeszcze na kilku miejscach na Karaibach. ;)
Treść ukryta:
K.
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: kwik44 »

Mówisz? No pewnie będzie zuoełnie inna kultura pracy. Na pewno większa temperatura zbliży cię do "oryginału".

Ja dofermentowuję właśnie melasę i dunder z dodatkiem cukru trzcinowego. Ale to nie to. Za zimno. Przegapiłem temat jak były ciepłe dni. Nawet kożuch na otwartych dundrach nie chce się robić jakiś sensowny. No ale zobaczymy. Uzbieram 50l destylatu i wlewam w beczkę. Postoi rok to będę wiedział czy idzie w tę stronę, o którą mi chodzi. A jak nie to zawsze można jakoś ten destylat spożytkować, a beczkę przerobić na whisky. Zawsze to jakieś rumowe posmaki przejdą do drewna...
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Na tą chwilę, 15 butelek z nastawem typowo na rum.
Jeszcze dzisiaj 15 butelek z fruktozą, lub glukozą będzie.
K.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)

Post autor: Kamal »

Dzikusy dalej w akcji. :punk: Mimo spędzenia ~1,5 roku w próbce z nastawem, podejmują pracę :respect:
25ml wody + cukier jaggery i 1ml nastawu z drożdżami, i po 24h widać podjęcie pracy, więc dodałem 20ml soku z ananasa z odrobiną miąższu + 3ml wody.
Są dwa startery na dwóch różnych szczepach.
Docelowo planuje, dodać do nastawu jeszcze trochę anansa/soku aby ich wkład stanowił kilka %.
Nastawy będą 3:
1x z ananasem i jaggery + starter S4
1x z ananasem i jaggery + starter S10
1x sam jaggery + drożdże zalecane do fermentacji soku z trzciny -> safspiryt C-70

Liczę, że któreś drożdże z starteru będą pracować dłużej względem kolegów (docelowo planuję wyszukać szczep co będzie fermentować do 3-4 tyg.)

Czemu z ananasem? Kiedyś czytałem artykuł, że któraś destylarnia używa szczepów drożdży wychodowanych na ananasie, ale teraz nie pamiętam już która, tylko coś mi świta, że na Jamajce :idea:

K.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”