Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Autor tematu
Krzysztof63
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Załączniki
Rum krzysiowy

Postautor: Krzysztof63 » czwartek, 20 lut 2020, 11:15

Postanowiłem założyć własny temat. Jest co prawda kilka obszernych wątków, ale w mnóstwem dygresji, co utrudnia odbiór, a ja będę potrzebował opinii na kilka tematów, dotyczących fermentacji i leżakowania produktu.

Nastaw powstał następująco: 5 l. (7,2 kg) melasy paragwajskiej ze znanego portalu aukcyjnego, 3 kilo cukru demerara, 25 litrów ciepłej wody - wymieszałem w wiadrze. Otrzymane parametry to: 23 Blg (część cukru mogła pozostać nierozpuszczona, nie sprawdziłem tego), temperatura 29,6 C. Ponieważ temperatura była już dopuszczalna dla drożdży, rozsypałem po powierzchni połowę zawartości (36 g) saszety Coobra Rum. Po godzinie, gdy drożdże ładne się rozpuściły, przechochlowałem zawartość (uwaga - chlapie, lepiej użyć pompki akwariowej) w celu natlenienia. Po następnej godzinie pojawiły się oznaki fermentacji, a po sześciu na powierzchni widniał kilkucentymetrowy kożuch piany - znak sukcesu etapu pierwszego.

Wnioski - woda z kranu wystarcza, nie musi być gorąca, co pozwala na uniknięcie etapu chłodzenia i narażenia na zakażenie dzikimi drożdżami lub bakteriami. Jednak zawsze trzeba pilnować czystości.

Dalszy plan - pierwsza destylacja potstillem, co do drugiej nie podjąłem jeszcze decyzji - potstillem, czy kolumną 3-półkową. Prosiłbym tu o opinie, zależy mi na otrzymaniu bardziej rumowego efektu, w stylu hiszpańskim (tzn. słodko i owocowo). Zresztą surówka poczeka chwilę, ponieważ mam zamiar zrobić drugą, a może i trzecią porcję na pozostałym dundrze. I tu pytanie - czy dunder można przechowywać w plastikowym kanistrze, przeznaczonym do spożywki? Mam takie, a nie chcę inwestować w szklane baniaki, których przydatność jest ograniczona.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
Krzysztof63
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Załączniki
Re: Rum krzysiowy

Postautor: Krzysztof63 » sobota, 22 lut 2020, 08:44

Kończy się już fermentacja burzliwa, na powierzchni pozostaje jeszcze cienki kożuch rzadkiej, brunatnej piany. Węchowo efekt zapowiada się dobrze. Postoi parę dni i pójdzie do przerobu.

Pytanie mam o drugą fermentację - chcę nastawić kolejną porcję, na otrzymanym dundrze. Czy stosować taką samą proporcję melasy i cukru, jak w pierwszej fermetacji, czy można zwiększyć udział cukru bez większej szkody dla jakości?
I drugie pytanie - czy ktoś próbował traktować melasę lub dunder z melasy enzymami gorzelniczymi? Znalazłem pobieżne informacje na temat składu melasy, ale nie do końca jest dla mnie jasne, czy jjest w niej coś, co można przerobić enzymami na cukry fermentowalne.


Szlumf
1700
Posty: 1711
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Rum krzysiowy

Postautor: Szlumf » sobota, 22 lut 2020, 10:55

Nie wiem jaki wyjdzie rum i dunder z tej paragwajskiej melasy. Mi z glinojeckiej wychodzi intensywny rum a dunder na tyle aromatyczny, że robiłem fermentację dundru tylko ze zwykłym cukrem. Wychodził lekki rumik. Mieszałem go z tym intensywnym i wychodził bardzo dobry napitek.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2047
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum krzysiowy

Postautor: Kamal » sobota, 22 lut 2020, 13:55

Enzymy, nie mają co tam rozłożyć na cukry.
K.
Obrazek


kokornik
50
Posty: 95
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 14:51
Załączniki
Re: Rum krzysiowy

Postautor: kokornik » niedziela, 23 lut 2020, 19:19

tania ta melasa nie jest: 140zł za 10l. jeden z droższych domowych trunkó robisz

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2047
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Rum krzysiowy

Postautor: Kamal » niedziela, 23 lut 2020, 21:21

To kup sok z trzciny cukrowej :), to zobaczysz cenę za butelkę jaka Ci wyjdzie.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

.Gacek
1350
Posty: 1367
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Rum krzysiowy

Postautor: .Gacek » niedziela, 23 lut 2020, 22:14

kokornik pisze:tania ta melasa nie jest: 140zł za 10l. jeden z droższych domowych trunkó robisz


Na próbę możesz kupić od rybaka, paczka do 30kg za 15 zeta.
https://www.olx.pl/oferta/melasa-trzcinowa-na-kg-CID757-IDCm9nX.html
Pozdrawiam Gacek.


Autor tematu
Krzysztof63
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Załączniki
Re: Rum krzysiowy

Postautor: Krzysztof63 » niedziela, 23 lut 2020, 23:43

kokornik pisze:tania ta melasa nie jest: 140zł za 10l. jeden z droższych domowych trunkó robisz

Zazwyczaj jak coś jest tanie, to nie jest dobre, i na odwrót. Tanio to sobie można denaturat odbarwić a dobry rum w detalu to conajmniej 100 PLN/0,7.
Poza tym pieniądze szczęścia nie dają.

Mam wrażenie, że ta melasa paragwajska jest dobrej jakości, aromat jest intensywny i najmniejszym stopniu nie odrzucający. Oby efekt końcowy był podobnie zadowalający. Oczywiście mam na uwadze, że dodatek cukru pogarsza jakość produktu, i z leżakowaniem nie mam się co równać. Chcę, aby to, co zrobię, przynajmniej przypominało nieco rum i dało się wypić, a następne podejścia oby były tylko lepsze.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 lut 2020, 23:50 przez Krzysztof63, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
Krzysztof63
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Załączniki
Re: Rum krzysiowy

Postautor: Krzysztof63 » wtorek, 25 lut 2020, 18:29

W sieci Aldi cukier Demerara w promocji: 3 zł / 0,5 kg. Nabyłem zapas na dwa kolejne nastawy.


Autor tematu
Krzysztof63
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Załączniki
Re: Rum krzysiowy

Postautor: Krzysztof63 » sobota, 21 mar 2020, 12:33

Dwa tygodnie temu poszło na rurki. Wyszło 10 litrów surówki, i pływak cały czas pokazywał nieco ponad zerem w urobku, więc chyba nie wszystko wygoniłem. Uznałem jednak, że nie warto dalej grzać, bo wartość urobku względem ekspensu gazu uznałem za niekorzystną.
Do pozostałego, gorącego dundru dodałem 3,5 kilo melasy i 3 kilo cukru trzcinowego, uzupełniłem zimną wodą i po schłodzeniu wlałem do fermentora z drożdżami pozostałymi z pierwszego nastawu. Fermentacja ruszyła własciwie natychmiast i po dwóch dniach było po wszystkim. Teraz czas na kolejną akcję - płyn do pregonu, a drożdże poczekają na dunder z kolejną porcją melasy i cukru.


Wróć do „Nastaw na Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość