rudawy destylat

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
donburn
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 14 paź 2012, 19:21

Post autor: donburn »

Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum. Opiszę swój sprzęt: keg 30l, deflegmator rura ko 1m, wypełnienie 16 zmywaków z rossmana,chłodnica z rury miedzianej fi 15 zamknięta w rurze 100,połączenie deflegmatora z chłodnicą wężyk silikonowy. Na tym sprzęcie gotuję drugi raz a problem jak w temacie, destylat ma rudawy kolor i pływają jakieś ciemne cząsteczki. Wydaje mi się,że to pewnie z miedzi coś się wytrąca. Pytanie jak to usunąć? Czy po oczyszczeniu węglem taki destylat będzie nadawał się do picia
alembiki
Awatar użytkownika

votrox
100
Posty: 100
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 13:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: rudawy destylat

Post autor: votrox »

Kolego donburn,
możliwe, że zmywaki z Rossmana nie sa wybitnej jakości i rdzewieją. W ramach testu proponowałbym wyjąć całe wypełnienie i przepuścić coś przez rurki, aby stwierdzić czy to wina wypełnienia czy też chłodnicy.

Pozdrawiam

PS. Nie jestem wybitnym znawcą, ale ja osobiście bym tak zrobił.

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: rudawy destylat

Post autor: silvio2007 »

Co do zmywaków to polecam zostawić je na 24h w wodzie i będzie widac czy rdzewieją.
Napisz co destylowałeś bo jeżeli owocówkę to mogłeś za dużo nalać do kega i jakieś cząstki stałe z owoców mogły też na rurki polecieć.
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: rudawy destylat

Post autor: wiking »

Drobne czarne paprochy lubią lecieć, gdy mamy zanieczyszczoną chłodnicę.

Andrzej77
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 3 cze 2011, 08:04
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: rudawy destylat

Post autor: Andrzej77 »

Zmywaki z rossmana nie mają atestu forum AD :mrgreen:
Dobrze i tanio nie będzie szybko.
Dobrze i szybko nie będzie tanio.
Szybko i tanio nie będzie dobrze.

Autor tematu
donburn
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 14 paź 2012, 19:21
Re: rudawy destylat

Post autor: donburn »

Na forum właśnie ktoś chwalił zmywaki z rossmana a że było bliżej niż do lidla. . . Gotowałem cukrówkę. Przetestuje w wodzie zmywaki.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika

majonesse
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: rudawy destylat

Post autor: majonesse »

Witam,
Czy problem występuje już drugi raz?
Ja przede wszystkim sprawdziłbym czystość chłodnicy destylatu, a dokładnie całą drogę odbioru destylatu
Piszesz, ze to drugi raz przeprowadzasz destylacje, miewam ze sprzęt a dokładnie rurka jest zanieczyszczona.
Przyjrzyj się dokładnie strukturze zanieczyszczeń – są twarde, a może dadzą się rozmazać?

Destylat zanieczyszczony po ponownej destylacji będzie czysty.
Nie baw się teraz w czyszczenie mechaniczne tj. węgiel, filtry itp.
Musisz znaleźć i usunąć przyczynę zanieczyszczenia dopiero wtedy twoja aparatura będzie gotowa do przeprowadzenia destylacji.
Stawiam na zanieczyszczona chłodnicę.

Pozdrawiam
Mariusz

Autor tematu
donburn
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 14 paź 2012, 19:21
Re: rudawy destylat

Post autor: donburn »

Gdy pierwszy raz używałem sprzętu pod koniec procesu zauważyłem jakieś ciemne drobinki pływające w destylacie oraz kolor urobku był taki trochę rudawy jakby przybrudzony. Podczas gotowania następnej porcji nastawu zauważyłem od razu że leci jakiś żółto-rudy destylat, jednak już bez drobinek.
Czym najlepiej przepłukać chłodnicę? Co polecacie?

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rudawy destylat

Post autor: wawaldek11 »

Takie zanieczyszczenia daje raczej miedziana chłodnica.
Mam spiralstilla z miedzi i po procesie na dnie szklanej papugi zbierało się troszkę osadu. Z każdą kolejną destylacją więcej. Zmieniłem chłodnicę na stalową (KO) - jest mniej wydajna, ale w destylacie nie ma śmieci.
Pozdrawiam,
Waldek

grzero
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 16 mar 2019, 23:44
Re: rudawy destylat

Post autor: grzero »

Ja bym przeczyścił całą aparaturę OXI + Kwasek cytrynowy , na pewno nie zaszkodzi a dodatkowo wyczyścisz miedź z tlenków.
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 mar 2019, 22:42 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

akczak
50
Posty: 66
Rejestracja: piątek, 15 gru 2017, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: rudawy destylat

Post autor: akczak »

Kolego @grzero żeś sie zapędził toć post sprzed 6 lat!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”