Ruda Szmata;)

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy

Post autor: AAmatorek »

Jacek008 pisze:Zrobiłem wyszło super. Dodaję łyżkę extraktu vanili. Jest ok.
Zrób foto jaki kolor wyszedł i jak klarowność, bo w moim przypadku to była tragedia z jednym i drugim
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 kwie 2022, 10:09 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: kamilasta »

Fajny przepis.
Zrobię dzisiaj, to do soboty się przegryzie. Babki zazwyczaj wolą takie bardziej smakowe wynalazki.
Tylko zamiast cukru dam miód i laskę wanilii zamiast cukru waniliowego :)
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Doody »

Miód Ci się nie wyklaruje do soboty (chyba, że spadziowy) ale przecież kolor miodówki to nie problem :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: kamilasta »

@Doody, staram się stosować miód jako zamiennik cukru, ale skoro mówisz, że do soboty nie da rady, to się posłucham i zaprawię cukrem :)
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: jakis1234 »

Nam nie przeszkadza mętność od miodu ;)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: kamilasta »

@jakiś1234, to dobrze, bo od 2 tygodni gryzie się cytryna z miodem ;)
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Góral bagienny »

Zawsze można syropem klonowym dosmaczyć :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: kamilasta »

Nie mam syropu. Jednak będzie miód. Dla pszczółek :)
Powiedzcie mi, czy herbatę wsypać taką suchą, czy wcześniej zalać ją wrzątkiem, żeby troszkę ją zmoczyć?
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

mancy
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 28 paź 2021, 07:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobry bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: mancy »

Suchą, najlepiej taką w torebce. Ja zalewałem "earl grey" marki Ahmad Tea, polecam.
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: MecenasAlkoś »

AAmatorek pisze:
MecenasAlkoś pisze: ...
Pytanie do Autora. Zrobiłem zgodnie z pierwszym postem zachowując wszystkie proporcje. Dlaczego nazwałeś to "ruda szmata" ? Moja jest ciemna jak kawa rozpuszczalna, ledwo widac światło. Chyba ze robiłeś na jakieś herbacie ze zmiotek minutki bo ja specjalnie kupilem liptona granulowanego i chyba 3 łyżeczki to za dużo 1 zrobiła by robotę spokojnke


@MecenasAlkoś jeszcze jedno pytanie to normalne ze ten trunek jest metny?

Zmiotki wyrzuca się do śmieci, sugerowanie odpowiedzi jest niezbyt kulturalne. Herbaty użyłem takiej, jaką miałem. Liściastej w czerwonym opakowaniu.
Ale poczekałeś prawie 9 miesięcy na odpowedź, wiec Ci jej udzielę: nazwałem to "ruda szmata" z takich względów, że trunek skojarzył mi się z tradycyjną gorzką żołądkową,ma którą jeden z moich kumpli mówi właśnie ruda szmata. Cała historia.

Aha, wracając do granulowanego liptona - totalny syf;)

Pozdrawiam;)
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Kòpôcz »

Na granulowaną kiedyś mawialiśmy, że "jest tarta na klacie murzyna". Miała sens chyba tylko za komuny, gdy w co drugiej kuchni stał imbryczek z czajem - esencją do rozcieńczania.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”