Ruda Szmata;)

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy

Post autor: robert4you »

Potwierdzam. Mam takie same doświadczanie. Ja daję herbatę w podpaskach dzięki czemu odpada filtracja.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
koncentraty wina

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Woodworm »

Dobre to w ogóle? szukałem jakiś nowych opinie ale ciężko coś znaleźć wśród całe strony dywagacji nad cukrem wanilinowym i wanilią...
Awatar użytkownika

huzin
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 7 sie 2019, 19:47
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: huzin »

Spróbowałem i ja ;) Śledziłem temat od początku, i w końcu stwierdziłem, że dlaczego by nie sprawdzić co z tego wyjdzie.. Zrobiłem z rana przegląd szaf, czego było brak nabyłem w pobliskim "sam-ie", odważyłem składniki i do słoja. Oszczędzę Wam komentarzy, jakimi uraczyli mnie LP i teść, widząc pływające w słoju liście laurowa i ziele angielskie, ale gdy po upływie 6h zrobiłem z teściem pierwszą próbę smakową, przyznał, że nie jest złe ;) Chwila prawdy przyszła, gdy udało mi się namówić LP na degustację. Żona , która z zasady nie popiera moich % eksperymentów, po zwilżeniu języka podsumowała to krótko - mogła bym to pić!!
Od siebie mogę napisać, że jak na tak szybką nalewkę, jest jak najbardziej ok. Wchodzi gładko niczym syrop, tym bardziej, że nie czuć %. Żołądkowa gorzka to to nie jest, ale gdybym musiał określić jak smakuje, to tak jak MecenasAlkoś napisał - żołądkowa gorzka ;)
Dziękuję autorowi za podzielenie się recepturką, będę korzystał..
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 10:50 przez huzin, łącznie zmieniany 2 razy.

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: aakk »

" 3 łyżeczki herbaty sypkiej/granulowanej zależy jak kto nazywa"

W zamian jeden pampers herbaty wystarczy?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: robert4you »

Daje jeden na każdy litr

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

living2die@o2.pl
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 20:11
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: living2die@o2.pl »

Spróbowałem rudej szmaty, zrobiłem wszystko według oryginalnego przepisu i jestem mega zadowolony z rezultatu. Zmieszalem wszystkie składniki i zostawiłem na noc, rano zlałem szmatę do butelek, a wieczorem konsumowalem. Delikatne i rozgrzewajace, jednocześnie proste i genialne. Szczerze polecam wszystkim. :ok:
Awatar użytkownika

Narayaan
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 22:54
Ulubiony Alkohol: Cachaça
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Narayaan »

Również spróbowałem. W miejsce herbaty sypkiej, dałem w saszetce. Wszytko zrobiło swoją robotę. Polecam.

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: kondon »

zzibii pisze:Ja dodaje dodatkowo jednego goździka i skórkę z pomarańczy.
Sam producent chwali się pomarańczą, więc powinna się tutaj znaleźć.
Żaden ze mnie degustator, ale czuć tam trochę czegoś w stylu pieprzu i chyba wymienionego wyżej goździka.
Awatar użytkownika

dziad borowy
100
Posty: 113
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: dziad borowy »

bociann2 pisze: cuzamen do kupy .
czy przypadkiem nie uczyła nas chemii ta sama psorka? używała tego określenia notorycznie w aspekcie przyłączania elektronów walencyjnych i nosiła szklankę z gorącą herbatą bez uchwytu mówiąc że ma żaroodporne ręce :bardzo_zly:
Jeśli chodzi o substancje otrzymywane poprzez ekstrakcję składników naturalnych i otrzymywanych drogą syntezy... był kiedyś super czysty etanol otrzymywany syntetycznie z etylenu, sprzedawany pod handlową nazwą "Vistula"
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 gru 2020, 05:38 przez dziad borowy, łącznie zmieniany 1 raz.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie
Awatar użytkownika

Narayaan
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 22:54
Ulubiony Alkohol: Cachaça
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Narayaan »

Zmodyfikowałem przepis dodając do oryginału skórkę z połowy pomarańczy i dwa goździki. Ilość na 2l destylatu 40%. Smak, moim zdaniem, pełniejszy i bardzo zbliżony do Żołądkowej Gorzkiej.
Po 6-8 godzinach mocno jeszcze czuć pomarańczą, ale postoi to jeden dzień (jeśli postoi.... ;) ) i wszystko się harmonizuje. Polecam spróbować.
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: artur.sukiennik »

Szukam szybkiego trunku na nadchodzące święta. Czy ruda wypadnie dobrze w towarzystwie cytrynówki bodzia? Nie będzie odbiegała?:-)
Awatar użytkownika

Narayaan
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 22:54
Ulubiony Alkohol: Cachaça
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Narayaan »

Będzie ok. Jak szukasz jeszcze coś szybkiego i przede wszystkim świątecznego to zrób Śmietankówkę. Na 250ml śmietanki 30, 100g cukru i 70-80ml spirytusu i łyżeczka cukru wanilinowego. Wychodzi super, szczególnie dla Pań.
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 kwie 2021, 08:57 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: artur.sukiennik »

Ruda wypadła dobrze, nie jest to może szczyt alkoholowych doznań ale jako szybka zaprawiana wódeczka sprawdziła się całkiem całkiem:-):-) robiłem ze skórką pomarańczową:-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: MecenasAlkoś »

Mimo upływu czasu widzę, że wielu z Was spróbowało, modyfikowało i ogólnie zczystej ciekawości podjęło próbę realizacji przepisu który zaproponowałem;) U moich wciąż niezmiennie panuje przekonanie, że to jest to co oni lubią najbardziej;) Zajrzałem do tematu bo chyba z sentymantu dzisiaj sam zrobię cosik rudej;)
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."

arturswiatek
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 22 paź 2021, 16:30
Podziękował: 3 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: arturswiatek »

Pyszniasta :) Ja daję podaną ilość składników na dwa litry, dodatkowo skórka z połowy pomarańczy i dwa goździki.
A i jeszcze zamiast cukru daję miód.
Ostatnio zmieniony sobota, 11 gru 2021, 18:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

mancy
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 28 paź 2021, 07:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobry bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: mancy »

Tak jak kolega wyżej, też napiszę : pyszniasta. Ja zrobiłem porcję na 2.5l, ale trochę mocniejszą, ~55%. Dodałem jak arturswiatek skórkę pomarańczy (kandyzowaną) i goździki, za to cukru trochę mniej. Trzymałem wszystko około 20 godzin. Smak łagodny, ale jednocześnie intensywnie aromatyczny. Ogólnie fajny i szybki przepis.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 gru 2021, 14:39 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: AAmatorek »

A z czym ta Rudą Szmate się pije? Sprite? Zastanawiam się czy ją zrobić i zamiast normalnie cukru dać przypalanke, tylko nie wiem z jakiej ilości cukru przypalić? Bo najlepiej dawać chyba 2 łyżki stołowe na 1L
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: artur.sukiennik »

Na czysto wchodzi:-)
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: AAmatorek »

MecenasAlkoś pisze: ...
Pytanie do Autora. Zrobiłem zgodnie z pierwszym postem zachowując wszystkie proporcje. Dlaczego nazwałeś to "ruda szmata" ? Moja jest ciemna jak kawa rozpuszczalna, ledwo widac światło. Chyba ze robiłeś na jakieś herbacie ze zmiotek minutki bo ja specjalnie kupilem liptona granulowanego i chyba 3 łyżeczki to za dużo 1 zrobiła by robotę spokojnke


@MecenasAlkoś jeszcze jedno pytanie to normalne ze ten trunek jest metny?
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 lut 2022, 01:26 przez AAmatorek, łącznie zmieniany 1 raz.

Jacek008
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 15 paź 2021, 14:45
Podziękował: 32 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Jacek008 »

Zrobiłem wyszło super. Dodaję łyżkę extraktu vanili. Jest ok.
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: AAmatorek »

Jacek008 pisze:Zrobiłem wyszło super. Dodaję łyżkę extraktu vanili. Jest ok.
Zrób foto jaki kolor wyszedł i jak klarowność, bo w moim przypadku to była tragedia z jednym i drugim
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 kwie 2022, 10:09 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: kamilasta »

Fajny przepis.
Zrobię dzisiaj, to do soboty się przegryzie. Babki zazwyczaj wolą takie bardziej smakowe wynalazki.
Tylko zamiast cukru dam miód i laskę wanilii zamiast cukru waniliowego :)
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Doody »

Miód Ci się nie wyklaruje do soboty (chyba, że spadziowy) ale przecież kolor miodówki to nie problem :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: kamilasta »

@Doody, staram się stosować miód jako zamiennik cukru, ale skoro mówisz, że do soboty nie da rady, to się posłucham i zaprawię cukrem :)
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: jakis1234 »

Nam nie przeszkadza mętność od miodu ;)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: kamilasta »

@jakiś1234, to dobrze, bo od 2 tygodni gryzie się cytryna z miodem ;)
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Góral bagienny »

Zawsze można syropem klonowym dosmaczyć :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 430
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: kamilasta »

Nie mam syropu. Jednak będzie miód. Dla pszczółek :)
Powiedzcie mi, czy herbatę wsypać taką suchą, czy wcześniej zalać ją wrzątkiem, żeby troszkę ją zmoczyć?
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

mancy
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 28 paź 2021, 07:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobry bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: mancy »

Suchą, najlepiej taką w torebce. Ja zalewałem "earl grey" marki Ahmad Tea, polecam.
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: MecenasAlkoś »

AAmatorek pisze:
MecenasAlkoś pisze: ...
Pytanie do Autora. Zrobiłem zgodnie z pierwszym postem zachowując wszystkie proporcje. Dlaczego nazwałeś to "ruda szmata" ? Moja jest ciemna jak kawa rozpuszczalna, ledwo widac światło. Chyba ze robiłeś na jakieś herbacie ze zmiotek minutki bo ja specjalnie kupilem liptona granulowanego i chyba 3 łyżeczki to za dużo 1 zrobiła by robotę spokojnke


@MecenasAlkoś jeszcze jedno pytanie to normalne ze ten trunek jest metny?

Zmiotki wyrzuca się do śmieci, sugerowanie odpowiedzi jest niezbyt kulturalne. Herbaty użyłem takiej, jaką miałem. Liściastej w czerwonym opakowaniu.
Ale poczekałeś prawie 9 miesięcy na odpowedź, wiec Ci jej udzielę: nazwałem to "ruda szmata" z takich względów, że trunek skojarzył mi się z tradycyjną gorzką żołądkową,ma którą jeden z moich kumpli mówi właśnie ruda szmata. Cała historia.

Aha, wracając do granulowanego liptona - totalny syf;)

Pozdrawiam;)
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Ruda Szmata;)

Post autor: Kòpôcz »

Na granulowaną kiedyś mawialiśmy, że "jest tarta na klacie murzyna". Miała sens chyba tylko za komuny, gdy w co drugiej kuchni stał imbryczek z czajem - esencją do rozcieńczania.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”