Ruda Szmata;)
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 631 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Moja "ruda ściera" (zmodyfikowałem nieco nazwę na mój użytek bo szmata jest zbyt negatywna jak na użytą prawdziwą wanilię i miód) właśnie wystawiona na chłodek do klarowania. Trochę zmodyfikowana. Zamiast cukru waniliowego średnia laska przeciętej wzdłuż wanilii i zamiast cukru miód. Zalane na 16h 3l swojej 40% bo tyle akurat się po domu poniewierało. Jak dla mnie trochę za słodka. Pewnie doleję z litr czy dwa 40 lub 45%. Ogólnie średnia ale ze względu na szybkie przygotowanie i oryginalny smak wejdzie do mojego spisu nalewek. Jeżeli komuś bardziej podeszła to może pokusi się o zrobienie paru wariantów z różnymi herbatami i przedstawi na forum swoje oceny.
-
Autor tematu - Posty: 123
- Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
- Krótko o sobie: Zwykły gość;)
- Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Lubelskie
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)
Minęło sporo czasu od kiedy założyłem temat z naszą rudą koleżanką i testowało ją wiele osób z mojej rodziny i znajomych. To okazał się hit do tego stopnia że ten napitek ma stać na stole na każdej imprezie.
Nie chcą nic innego.
A przecież beczka dębowa czeka na zlanie...
Nie chcą nic innego.
A przecież beczka dębowa czeka na zlanie...
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
Autor tematu - Posty: 123
- Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
- Krótko o sobie: Zwykły gość;)
- Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Lubelskie
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 61
- Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
- Krótko o sobie: :)
- Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Ruda Szmata;)
A co do laski wanilii, to dobra alternatywą, którą znalazłem nawet u mnie, w wiejskim sklepie, jest cukier z prawdziwą wanilia z Dr Oetkera. Dodawałem takiego do różnych nalewek i w zasadzie za każdym razem się sprawdzał, są ziarenka prawdziwej wanilii i da się z jednej paczki sporo wyciągnąć. A tego wanilinowego, to unikałbym jak ognia.
Z całym szacunkiem, ale nie trzeba było tak ostro Każdą, nawet najgorszą krytykę można ubrać w dobre słowarozrywek pisze:Tak patrząc na pierwszy post tego tematu muszę przyznać że jedno się zgadza. Szmata. I do tego robi wrażenie.
Liść Laurowy, ziele angielskie i cukier waniliowy, brawo, super przepis. Na bogato nawet.
Bardziej spłycić się już chyba nie dało. A cukier to jest wanilinowy, wanilina, takie chemiczne coś.
A co do laski wanilii, to dobra alternatywą, którą znalazłem nawet u mnie, w wiejskim sklepie, jest cukier z prawdziwą wanilia z Dr Oetkera. Dodawałem takiego do różnych nalewek i w zasadzie za każdym razem się sprawdzał, są ziarenka prawdziwej wanilii i da się z jednej paczki sporo wyciągnąć. A tego wanilinowego, to unikałbym jak ognia.
-
- Posty: 257
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Ruda Szmata;)
Co do wanilii, to polecam zrobić ekstrakt - parę lasek wanilii zalać destylatem rozrobionym do 60%. Tak otrzymany wyciąg przelać po 2 tygodniach i ponownie zalać wanilię. Zalewanie powtórzyć 3x (więcej już chyba nie warto) i całość zmieszać ze sobą.
Taki ekstrakt dodaję do "przepalanki" (jakieś 5 mi na 1l) - podkręca to jej smak.
Co do "rudej" - spróbuję. Za pierwszym razem pocisnę pewnie oryginalnym przepisem a potem spróbuję wprowadzić małą modyfikację zamieniając cukier na przepalony cukier - będzie mniej słodkie i z posmaczkiem karmelu. Dzięki!
Taki ekstrakt dodaję do "przepalanki" (jakieś 5 mi na 1l) - podkręca to jej smak.
Co do "rudej" - spróbuję. Za pierwszym razem pocisnę pewnie oryginalnym przepisem a potem spróbuję wprowadzić małą modyfikację zamieniając cukier na przepalony cukier - będzie mniej słodkie i z posmaczkiem karmelu. Dzięki!
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ruda Szmata;)
Czasem trzeba ostrzej. Wtedy dociera przesłanie. Dobrze że odebrałeś te oto przesłanie jak powinieneś. Bardzo mnie to cieszy.
Powiem tak: Chemia działa natychmiast, a naturalne składniki niestety nie. I nie ma tutaj czegoś takiego jak niestety. Czas jest naszym sprzymierzeńcem. I dobrej jakości składniki, nie jakieś gówniane chemiczne cóś. Z naciskiem na cóś.
Pozdrawiam serdecznie. Rozrywek.
Powiem tak: Chemia działa natychmiast, a naturalne składniki niestety nie. I nie ma tutaj czegoś takiego jak niestety. Czas jest naszym sprzymierzeńcem. I dobrej jakości składniki, nie jakieś gówniane chemiczne cóś. Z naciskiem na cóś.
Pozdrawiam serdecznie. Rozrywek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 88
- Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Ruda Szmata;)
Akurat w przypadku waniliny różnica między cukrem waniliowym (z prawdziwą wanilią) a wanilinowym jest znikoma. Jest to ten sam związek, tylko w pierwszym przypadku pochodzenia naturalnego, a drugim - syntetycznego. Plotki o wyższości waniliny naturalnej są wyssane z brudnego palucha dyletanta chemicznego, i powielane bezkrytycznie przez fanów tzw. zdrowej żywności. Jedyny problem jest taki, że wanilina - obojętne, naturalna czy sztuczna - może uczulać osoby wrażliwe. Zdrowy osobnik płci męskiej, aby sobie rzeczywiście zaszkodzić, musiałby zjeść jednorazowo około 10 kilo cukru wanilinowego, co wydaje mi się mało realne nawwet w przypadku osób bardzo roztargnionych.
-
- Posty: 88
- Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Ruda Szmata;)
To nie jest możliwe. Jeden związek chemiczny nie może mieć różnego natężenia zapachu, a wanilina naturalna i syntetyczna są identyczne. Może natomiast być różna zawartość waniliny w mieszankach z cukrem, lub w korze, i stąd różnice. Częściej zresztą sugerowane wyższą ceną, niż rzeczywistą różnicą.
-
online
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Ruda Szmata;)
Może wyraziłem się nie do końca jasno ale taka jest prawda;
Mimo że już w 1874 roku drogą syntezy chemicznej otrzymano sztuczną wanilinę i rozpoczęto masową produkcję używanego do dziś popularnego cukru wanilinowego, nie osiągnie on nigdy zapachu prawdziwej wanilii. Dzięki naturalnej równowadze między zawartością waniliny i innych nie zbadanych dotychczas substancji aromatycznych jest on niepowtarzalny. Co istotne z punktu widzenia konsumenta, syntetyczna wanilina ma znacznie słabszy aromat od swojego naturalnego zamiennika.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 523
- Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
- Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
- Ulubiony Alkohol: Piwa
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Ruda Szmata;)
Obydwaj macie rację. Krzysztof jako stricte chemik, Radus jako, powiedzmy, konsument. CZYSTA wanilina, obojetnie, czy naturalna, czy sztuczna, chemiczna, to to samo. Pachnie i smakuje tak samo.
Chodzi o to, co pośrodku. Laska wanilli jako produkt natury, zawiera oprócz waniliny jeszcze pewnie z milion różnych innych substancji, pewnie często nawet nieoznaczalnych, które razem, cuzamen do kupy dają niepowtarzalny aromat wanilii. Jak znajdę podręcznik do farmakognozji, to coś podeślę na ten temat. Jak pamiętam, było tam coś o wanilii.
Chodzi o to, co pośrodku. Laska wanilli jako produkt natury, zawiera oprócz waniliny jeszcze pewnie z milion różnych innych substancji, pewnie często nawet nieoznaczalnych, które razem, cuzamen do kupy dają niepowtarzalny aromat wanilii. Jak znajdę podręcznik do farmakognozji, to coś podeślę na ten temat. Jak pamiętam, było tam coś o wanilii.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 sty 2020, 20:00 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 88
- Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Ruda Szmata;)
Dokładnie to miałem na myśli.bociann2 pisze:CZYSTA wanilina, obojetnie, czy naturalna, czy sztuczna, chemiczna, to to samo. Pachnie i smakuje tak samo.
Chodzi o to, co pośrodku. Laska wanilli jako produkt natury, zawiera oprócz waniliny jeszcze pewnie z milion różnych innych substancji, pewnie często nawet nieoznaczalnych, które razem, cuzamen do kupy dają niepowtarzalny aromat wanilii.
-
- Posty: 57
- Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Ruda Szmata;)
Spróbowałem i ja Śledziłem temat od początku, i w końcu stwierdziłem, że dlaczego by nie sprawdzić co z tego wyjdzie.. Zrobiłem z rana przegląd szaf, czego było brak nabyłem w pobliskim "sam-ie", odważyłem składniki i do słoja. Oszczędzę Wam komentarzy, jakimi uraczyli mnie LP i teść, widząc pływające w słoju liście laurowa i ziele angielskie, ale gdy po upływie 6h zrobiłem z teściem pierwszą próbę smakową, przyznał, że nie jest złe Chwila prawdy przyszła, gdy udało mi się namówić LP na degustację. Żona , która z zasady nie popiera moich % eksperymentów, po zwilżeniu języka podsumowała to krótko - mogła bym to pić!!
Od siebie mogę napisać, że jak na tak szybką nalewkę, jest jak najbardziej ok. Wchodzi gładko niczym syrop, tym bardziej, że nie czuć %. Żołądkowa gorzka to to nie jest, ale gdybym musiał określić jak smakuje, to tak jak MecenasAlkoś napisał - żołądkowa gorzka
Dziękuję autorowi za podzielenie się recepturką, będę korzystał..
Od siebie mogę napisać, że jak na tak szybką nalewkę, jest jak najbardziej ok. Wchodzi gładko niczym syrop, tym bardziej, że nie czuć %. Żołądkowa gorzka to to nie jest, ale gdybym musiał określić jak smakuje, to tak jak MecenasAlkoś napisał - żołądkowa gorzka
Dziękuję autorowi za podzielenie się recepturką, będę korzystał..
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 10:50 przez huzin, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 3
- Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 20:11
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ruda Szmata;)
Spróbowałem rudej szmaty, zrobiłem wszystko według oryginalnego przepisu i jestem mega zadowolony z rezultatu. Zmieszalem wszystkie składniki i zostawiłem na noc, rano zlałem szmatę do butelek, a wieczorem konsumowalem. Delikatne i rozgrzewajace, jednocześnie proste i genialne. Szczerze polecam wszystkim.
-
- Posty: 113
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
- Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
- Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)
Jeśli chodzi o substancje otrzymywane poprzez ekstrakcję składników naturalnych i otrzymywanych drogą syntezy... był kiedyś super czysty etanol otrzymywany syntetycznie z etylenu, sprzedawany pod handlową nazwą "Vistula"
czy przypadkiem nie uczyła nas chemii ta sama psorka? używała tego określenia notorycznie w aspekcie przyłączania elektronów walencyjnych i nosiła szklankę z gorącą herbatą bez uchwytu mówiąc że ma żaroodporne ręcebociann2 pisze: cuzamen do kupy .
Jeśli chodzi o substancje otrzymywane poprzez ekstrakcję składników naturalnych i otrzymywanych drogą syntezy... był kiedyś super czysty etanol otrzymywany syntetycznie z etylenu, sprzedawany pod handlową nazwą "Vistula"
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 gru 2020, 05:38 przez dziad borowy, łącznie zmieniany 1 raz.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie
-
- Posty: 24
- Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 22:54
- Ulubiony Alkohol: Cachaça
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ruda Szmata;)
Zmodyfikowałem przepis dodając do oryginału skórkę z połowy pomarańczy i dwa goździki. Ilość na 2l destylatu 40%. Smak, moim zdaniem, pełniejszy i bardzo zbliżony do Żołądkowej Gorzkiej.
Po 6-8 godzinach mocno jeszcze czuć pomarańczą, ale postoi to jeden dzień (jeśli postoi.... ) i wszystko się harmonizuje. Polecam spróbować.
Po 6-8 godzinach mocno jeszcze czuć pomarańczą, ale postoi to jeden dzień (jeśli postoi.... ) i wszystko się harmonizuje. Polecam spróbować.
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 24
- Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 22:54
- Ulubiony Alkohol: Cachaça
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ruda Szmata;)
Będzie ok. Jak szukasz jeszcze coś szybkiego i przede wszystkim świątecznego to zrób Śmietankówkę. Na 250ml śmietanki 30, 100g cukru i 70-80ml spirytusu i łyżeczka cukru wanilinowego. Wychodzi super, szczególnie dla Pań.
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 kwie 2021, 08:57 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 123
- Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
- Krótko o sobie: Zwykły gość;)
- Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Lubelskie
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)
Mimo upływu czasu widzę, że wielu z Was spróbowało, modyfikowało i ogólnie zczystej ciekawości podjęło próbę realizacji przepisu który zaproponowałem;) U moich wciąż niezmiennie panuje przekonanie, że to jest to co oni lubią najbardziej;) Zajrzałem do tematu bo chyba z sentymantu dzisiaj sam zrobię cosik rudej;)
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
-
- Posty: 7
- Rejestracja: piątek, 22 paź 2021, 16:30
- Podziękował: 3 razy
Re: Ruda Szmata;)
Pyszniasta Ja daję podaną ilość składników na dwa litry, dodatkowo skórka z połowy pomarańczy i dwa goździki.
A i jeszcze zamiast cukru daję miód.
A i jeszcze zamiast cukru daję miód.
Ostatnio zmieniony sobota, 11 gru 2021, 18:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 19
- Rejestracja: czwartek, 28 paź 2021, 07:29
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Dobry bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ruda Szmata;)
Tak jak kolega wyżej, też napiszę : pyszniasta. Ja zrobiłem porcję na 2.5l, ale trochę mocniejszą, ~55%. Dodałem jak arturswiatek skórkę pomarańczy (kandyzowaną) i goździki, za to cukru trochę mniej. Trzymałem wszystko około 20 godzin. Smak łagodny, ale jednocześnie intensywnie aromatyczny. Ogólnie fajny i szybki przepis.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 gru 2021, 14:39 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 400
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ruda Szmata;)
@MecenasAlkoś jeszcze jedno pytanie to normalne ze ten trunek jest metny?
Pytanie do Autora. Zrobiłem zgodnie z pierwszym postem zachowując wszystkie proporcje. Dlaczego nazwałeś to "ruda szmata" ? Moja jest ciemna jak kawa rozpuszczalna, ledwo widac światło. Chyba ze robiłeś na jakieś herbacie ze zmiotek minutki bo ja specjalnie kupilem liptona granulowanego i chyba 3 łyżeczki to za dużo 1 zrobiła by robotę spokojnkeMecenasAlkoś pisze: ...
@MecenasAlkoś jeszcze jedno pytanie to normalne ze ten trunek jest metny?
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 lut 2022, 01:26 przez AAmatorek, łącznie zmieniany 1 raz.