Rubb
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Rubb
Witamy Marcin, miałem parę miesięcy dokładnie to samo. Zacząłem od win, później sporo piw, aż w końcu dojrzałem do mocniejszych dzieł. Jeśli chodzi o sprzęt, to tutaj: https://alkohole-domowe.com/forum/produ ... producenci masz polecanych i zweryfikowanych producentów, jak od nich zamówisz to masz pewność, że wszystko będzie zrobione prawidłowo.
Najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, co chcesz robić. Czy tylko spirytus klasy lux, czy bardziej smakówki (śliwowica, whisky, calvados itp.)
Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj, to jest naprawdę kopalnia wiedzy, a jak będziesz miał wątpliwości to pytaj. Tutaj są super ludzie i na pewno Ci pomogą, ale ważne żebyś miał przynajmniej podstawy wiedzy po lekturze. Ja zanim kupiłem sprzęt czytałem forum przez prawie 9 miesięcy.
Pozdrawiam
Najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, co chcesz robić. Czy tylko spirytus klasy lux, czy bardziej smakówki (śliwowica, whisky, calvados itp.)
Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj, to jest naprawdę kopalnia wiedzy, a jak będziesz miał wątpliwości to pytaj. Tutaj są super ludzie i na pewno Ci pomogą, ale ważne żebyś miał przynajmniej podstawy wiedzy po lekturze. Ja zanim kupiłem sprzęt czytałem forum przez prawie 9 miesięcy.
Pozdrawiam
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Rubb
I ja Ciebie witam serdecznie.
Wkleję Ci link, przeczytaj sobie a może Ci pomoże.
https://alkohole-domowe.com/forum/porad ... 21549.html
Wkleję Ci link, przeczytaj sobie a może Ci pomoże.
https://alkohole-domowe.com/forum/porad ... 21549.html
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Rubb
Poradnik kolegi @.Gacek jest bardzo przydatny, bo większość producentów z listy wymaga od zamawiającego konkretnych wskazówek odnośnie sprzętu. Jednak są i tacy, którzy potrafią dobrze doradzić i zasugerować pewne rozwiązania. Staraj się w każdym razie, aby sprzęt był modułowy, to bardzo ułatwia późniejszą jego rozbudowę i modyfikację, oraz ogranicza znacząco koszty.
Jeżeli robiłeś wina i piwa, to masz już powiedziałbym 35% potrzebnej wiedzy, chodzi mi o fermentację, a to też bardzo ważne.
Jeżeli robiłeś wina i piwa, to masz już powiedziałbym 35% potrzebnej wiedzy, chodzi mi o fermentację, a to też bardzo ważne.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway