Rozrobić gęsty zacier przed destylacją ?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Marsaw30 »

Witam. Za każdym razem zacier zawsze ładnie mi się klarował po fermentacji, ściągałem z gòry to co dobre i destylowałem, nie wiem czemu teraz sklarowało mi się niewiele na gorze i reszta to gęstwina której nie wyrzucę ze względu na piękny zapach alkoholu w niej zawartego. Proporcje wody robiłem tak jak zawsze ,może teraz za bardzo skleikowałem i z tego gęstego już nie ma jak się sklarować. Tak czy tak zastanawiam się czy nie mógłbym rozrobić tego trochę z wodą i delikatnie grzać na gazie ? Tylko gaz wchodzi w grę, płaszcza nie mam. Posiadam też duże materiałowe sito które mógłbym zawiesić deko nad dnem,tam wrzucić ziarno te geste a na dół wlać trochę wody i destylować? Co o tym myślicie? Czy rozrobić to porostu i grzać na malutkim ogniu i się nie powinno przypalić ?

[mod: błędy]
Ostatnio zmieniony środa, 13 lis 2019, 08:47 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
promocja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”