Różnica w fermentacji dwóch tych samych nastawów

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Xaravald
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2019, 18:23
Ulubiony Alkohol: Amarena
Podziękował: 2 razy

Post autor: Xaravald »

Witam.
Mam dwa nastawy w dwóch osobnych naczyniach, ale które były robione tego samego dnia z tych samych składników i trzymane w tyakich samych warunkach. Obecnie są w 3 tygodniu fermentacji.
To co zwróciło moją uwagę to różnica w częstotliwości "pykania" w rurce fermentacyjnej. Jeden nastaw pyka co około 10 sekund, drugi o wiele rzadziej, co około 25 sekund. Do tego ten pierwszy nadal się trochę pieni, kiedy ten drugi nie ma już prawie piany.
Co to oznacza? Skąd taka różnica skoro oba powinny fermentować tak samo?
(p.s. to moje pierwsze wino, dlatego się o nie martwie)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Różnica w fermentacji dwóch tych samych nastawów

Post autor: lesgo58 »

A sprawdzałeś blg? Jeśli jest takie samo to nie masz się co martwić. Jeśli będzie lekka różnica to też nie masz się co martwić. Różnice widoczne gołym okiem mogą wynikać z wielu motywów. Ale nie miejsce, żeby opisywać. jest tego za dużo. Jeśli chcesz podejść poważnie do wyrobu wina - może lepiej zajrzeć na wino.org?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”