Rodzaje alembików
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 14:09
- Krótko o sobie: Lubię wiedzieć. :-)
- Ulubiony Alkohol: Nawet najpodlejszy, jeśli spożywany w dobrym towarzystwie.
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Dzień dobry, cześć i czołem!
Przymierzam się do kupna pierwszego destylatora i coraz bardziej przekonują mnie 15 l alembiki. Mam zamiar pędzić głównie owocówki, może coś ze zboża, a od czasu do czasu zwykłą cukrówkę. Tylko jaki rodzaj alembika wybrać? Np. w sklepie AD w moim budżecie mieszczą się 3 alembiki 15 l:
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... -1473-p760
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... -1019-p680
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... 1116-p1264.
Nie udało mi się znaleźć zbyt wiele informacji czym te alembiki różnią się od siebie, szczególnie w praktyce. Czy to dobre produkty? Czym sugerować się przy wyborze jednego z nich?
Pozdrawiam.
Przymierzam się do kupna pierwszego destylatora i coraz bardziej przekonują mnie 15 l alembiki. Mam zamiar pędzić głównie owocówki, może coś ze zboża, a od czasu do czasu zwykłą cukrówkę. Tylko jaki rodzaj alembika wybrać? Np. w sklepie AD w moim budżecie mieszczą się 3 alembiki 15 l:
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... -1473-p760
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... -1019-p680
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... 1116-p1264.
Nie udało mi się znaleźć zbyt wiele informacji czym te alembiki różnią się od siebie, szczególnie w praktyce. Czy to dobre produkty? Czym sugerować się przy wyborze jednego z nich?
Pozdrawiam.
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Rodzaje alembików
ad.1. Najstarszy model alembika. Ma trochę dłuższą szyję i grubszą kopułkę - co pozwala na uzyskanie początkowego stężenia wyższego o 2-3% niż w innych modelach.
ad.2. Najpopularniejszy alembik, tzw. łabędzia szyja (zwany też riveted union). Typowy dla zbożówek i owocówek.
ad.3. Alembik pionowy model alquitar, dodatkowo posiadający podwieszone sito na którym można umieścić zioła czy inne dodatki smakowe (kawa, pieprz, itd.) co urozmaica możliwości.
Każdy z nich jest wart grzechu. Alembik Alquitar wydaje się mieć najwięcej zastosowań, oszczędza również miejsce ze względu na umieszczenie chłodnicy na górze zamiast z boku.
ad.2. Najpopularniejszy alembik, tzw. łabędzia szyja (zwany też riveted union). Typowy dla zbożówek i owocówek.
ad.3. Alembik pionowy model alquitar, dodatkowo posiadający podwieszone sito na którym można umieścić zioła czy inne dodatki smakowe (kawa, pieprz, itd.) co urozmaica możliwości.
Każdy z nich jest wart grzechu. Alembik Alquitar wydaje się mieć najwięcej zastosowań, oszczędza również miejsce ze względu na umieszczenie chłodnicy na górze zamiast z boku.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Rodzaje alembików
Tak, jeśli nazywa się riveted union to jest nitowany i wewnątrz dla uszczelnienia jest pomazany pastą w skład której wchodzi olej lniany i czysty gips (a nie żółty silikon). Z tego względu sprowadzamy już wyłącznie modele lutowane (soldered, soldado w zależności od języka).
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 14:09
- Krótko o sobie: Lubię wiedzieć. :-)
- Ulubiony Alkohol: Nawet najpodlejszy, jeśli spożywany w dobrym towarzystwie.
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Rodzaje alembików
Do prowadzenia procesu na alembiku wystarczy termometr w zbiorniku i papuga z alkoholomierzem.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 14:09
- Krótko o sobie: Lubię wiedzieć. :-)
- Ulubiony Alkohol: Nawet najpodlejszy, jeśli spożywany w dobrym towarzystwie.
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Rodzaje alembików
A po co ci termometr kolego ? Przecież to sprzęt prosty. Po kilku przeprowadzonych procesach jeżeli będzie to powtarzalny surowiec odbierasz ilościowo przedgon i pogon a jak się boisz to na palec i smak + węch. To sprzęt dla pasjonatów, którzy lubią siedzieć przy kociołku i czuwać nad przebiegiem procesu. Jak chcesz automat to inny sprzęt. Osobiście bym nic nie grzebał przy tym sprzęcie.
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Rodzaje alembików
Wskazanie termometru właśnie potrzebne po to, aby odebrać przegon, a nie mieszankę przedgonu z gonem głównym. Trzeba wiedzieć, kiedy zmniejszyć moc grzania. Chyba, że od początku grzejemy bardzo, bardzo powoli i przedłużamy proces trzykrotnie - wówczas termometr nie będzie potrzebny. Ale termometr LCD za 20 zł to nie majątek.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 14:09
- Krótko o sobie: Lubię wiedzieć. :-)
- Ulubiony Alkohol: Nawet najpodlejszy, jeśli spożywany w dobrym towarzystwie.
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 14:09
- Krótko o sobie: Lubię wiedzieć. :-)
- Ulubiony Alkohol: Nawet najpodlejszy, jeśli spożywany w dobrym towarzystwie.
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Rodzaje alembików
Chyba zdecyduję się na alembik alquitar. Jedno pytanie nie daje mi jednak spokoju. Jak rozumiem woda chłodząca opary znajduje się w misce na szczycie urządzenia. W jaki sposób podłączamy tam wodę, a co ważniejsze jak zbieramy jej nadmiar, aby nie przelewał się przez brzeg miski (woda jest przecież wtłaczana do niej pod ciśnieniem)?
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Rodzaje alembików
W górnej misce są dwa króćce do podłączenia wody: na dole podłączamy wodę z kranu, na górze rurkę którą odprowadzamy nadmiar. Przepływ należy ustawić tak, aby woda w czasie procesu w chłodnicy była gorąca ale nie parzyła.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 14:09
- Krótko o sobie: Lubię wiedzieć. :-)
- Ulubiony Alkohol: Nawet najpodlejszy, jeśli spożywany w dobrym towarzystwie.
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 14:09
- Krótko o sobie: Lubię wiedzieć. :-)
- Ulubiony Alkohol: Nawet najpodlejszy, jeśli spożywany w dobrym towarzystwie.
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Rodzaje alembików
Sprzęt (Alquitar 15l) do mnie dotarł i mam za sobą pierwsze pędzenie. Do nauki procesu wykorzystałem nastaw na cukrze inwertowanym i drożdżach Moskva. Dwukrotna destylacja. Wszystko poszło gładko - znacznie łatwiej niż się spodziewałem. A i produkt całkiem akceptowalny jak na bimber z cukru. Dziękuję @JanOkowita za sprawną transakcję i porady. Teraz czas na coś ambitniejszego. Na pierwszy ogień pójdzie słód jęczmienny.
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt: