Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
KJayW
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 3 sie 2020, 19:48
Załączniki
Robienie smakowego bimbru z przpalanki

Postautor: KJayW » poniedziałek, 3 sie 2020, 19:56

Jak w temacie, mam trochę klasycznej przepalanki.
Za nie cały miesiąc będzie moje przyjęcie weselne, z tej przepalanki chciałbym zrobić jakieś 2 rodzaje smakowego bimbru :)
Czy są ku temu jakieś przeciw wskazania? Tak, jestem totalnym amatorem w tych tematach..
Mimo wszystko proszę o konkretne odpowiedzi, pozdrawiam :)

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

defacto
800
Posty: 816
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Robienie smakowego bimbru z przpalanki

Postautor: defacto » wtorek, 4 sie 2020, 13:24

Serwus.
Pomysły dla młodego żeniucha mile widziane :D
Ale do rzeczy... . Masz słodką wódkę, to nie dobrze ;). Pomyśl czym najlepiej "złamać" słodką wódkę?
Możesz dołożyć papryczek chlili, habanero (dla twardzieli), anyżu (byle nie za wiele), możesz zadębić. Czego dusza zapragnie. Wszystko z umiarem.
No i Wszystkiego Najlepszego na Nowej Drodze Życia :lol:
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


rozrywek
2000
Posty: 2088
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Robienie smakowego bimbru z przpalanki

Postautor: rozrywek » wtorek, 4 sie 2020, 13:56

Zacznij od poczęstowania kogoś niezależnego niech oceni. Czy to nie śmierdzący zwykły bimber.
Nie wiemy co to za przepalanka i jaki ma smak. I na ile jest słodka.
Drugą możesz zrobić sam jak ci miesiąc został tylko. Mało trochę casu kruca bomba.
Miód goździki wódka spirytus ziarnko anyżu jak masz. Bimbru trochę aby swojski posmak był. Oblicz moc na 55 i zostaw to.
Tylko nie wychlejcie tego na kawalerskie, gościom zostawcie coś.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
KJayW
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 3 sie 2020, 19:48
Załączniki
Re: Robienie smakowego bimbru z przpalanki

Postautor: KJayW » wtorek, 4 sie 2020, 15:47

Dzięki za odpowiedzi, jakieś pomysły rodzą się już w głowię :)
Miód goździki wódka spirytus ziarnko anyżu jak masz. Bimbru trochę aby swojski posmak był. Oblicz moc na 55 i zostaw to.

Trochę mnie to zainspirowało, nie wiedziałem, że można robić bimber na bazie wódki i spirytusu, można dokładniejszy przepis? :)

Btw., jest jakiś sposób, że sprawdzić moc tej mojej przepalanki?
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 sie 2020, 18:32 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

defacto
800
Posty: 816
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Robienie smakowego bimbru z przpalanki

Postautor: defacto » wtorek, 4 sie 2020, 19:21

Alkoholomierz odpada. Pomiar będzie mocno zniekształcony ze względu na cukier. Jeśli pytasz o moc, zadaj to pytanie osobie, która ją stworzyła. Napisz co było bazą do zrobienia trunku. Jeśli spirytus z wodą to w jakim stosunku zostały zmieszane. Jeśli bimber to jakiej mocy.
Niezapomnij o ziarnach palonej kawy :ok:
Otrzymałeś tą przepalankę?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


rozrywek
2000
Posty: 2088
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Robienie smakowego bimbru z przpalanki

Postautor: rozrywek » wtorek, 4 sie 2020, 20:36

Jak napisał Pan Defacto. Teraz tego nie zmierzysz. Blg ale nie alko. I też będzie przekłamanie. Jest tylko jeden sposób. Spróbować. Ocenić na oko i już. :)

Dodatek bimbru spowoduje że wyjdzie lekki bimbrowy posmak.
Nie wiemy ile tego masz to nie pomożemy zbytnio z konkretnym przepisem.
Walnij łyżkę mioda pięć goździków na litr tej przepalanki, trochę wódki. Spirytusu dolej trochę dla wzmocnienia. Wtedy bedziesz miał pewność że procent będzie akuratny, bo widzę że z matmy miałeś 3. Rozcieńczysz to akurat jak trzeba. I rób to dziś niech się przegryzie.

Ps: a na oczepinach jak będziecie zbierać na wózek to zaznacz że to nie dziecinny becik tylko Audi b7. Też wózek. :D
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


zaradek
100
Posty: 148
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Robienie smakowego bimbru z przpalanki

Postautor: zaradek » sobota, 8 sie 2020, 09:36

Uwzględniając powyższe rady dot. słodkości i mocy, proponuję ziarenka kawy - ja daję ok. 8 sztuk na litr trunku. Wystarczy je potrzymać ok. 10 dni i pozytywnie oddadzą smak i aromat do bimberku.
Druga propozycja - dodać płatków dębu. Nada to ostrzejszego, ale i szlachetniejszego posmaku. Tu musisz codziennie sprawdzać poziom zadębienia, bo łatwo przesadzić.
Kolejna opcja - skórka z cytryny / pomarańczy (bez białego albedo)+ opcjonalnie goździki.
Ewentualnie możesz zostawić tak, jak jest - dobra przepalanka nie jest zła ;-)
Ostatnio zmieniony sobota, 8 sie 2020, 09:37 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości