Znaleziono 20 wyników
- niedziela, 19 wrz 2021, 21:06
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Półtorak
- Odpowiedzi: 0
- Odsłony: 3024
Półtorak
Witam wszystkich. Chciałbym zrobić półtoraka. Wcześniej zdarzały się trójniaki i czwórniaki, w tym owocowe i korzenne, tym razem chciałbym coś słodszego. Dlatego mam do doświadczonych miodosytników pytania. Oto one: 1. Czy moglibyście podzielić się sprawdzonymi przepisami na półtoraki? Interesują mn...
- sobota, 7 wrz 2019, 15:17
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Przetrzymana fermentacja piwa z brew kita
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 7168
Re: Przetrzymana fermentacja
Dzięki za odpowiedź.
Piwo zlane do butelek, nieco dosłodzone, czeka na swój moment.
Piwo zlane do butelek, nieco dosłodzone, czeka na swój moment.
- piątek, 6 wrz 2019, 09:13
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Przetrzymana fermentacja piwa z brew kita
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 7168
Przetrzymana fermentacja piwa z brew kita
Witam wszystkich.
Dwa tygodnie temu wstawiłem piwo z brew kita (Cooper's Lager) do fermentacji. Instrukcje podają, że fermentacja powinna trwać tydzień. Pytanie brzmi jak jest szansa na to, że po zabutelkowaniu i dosłodzeniu piwa nie będzie ono już gazować, bo jest już po drożdżach.
Dwa tygodnie temu wstawiłem piwo z brew kita (Cooper's Lager) do fermentacji. Instrukcje podają, że fermentacja powinna trwać tydzień. Pytanie brzmi jak jest szansa na to, że po zabutelkowaniu i dosłodzeniu piwa nie będzie ono już gazować, bo jest już po drożdżach.
- środa, 1 lut 2017, 10:36
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Jak uratować przetrzymany miód
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 8460
Re: Jak uratować przetrzymany miód
Czyli o objętość wywaru i soku trzeba pomniejszyć ilość wody. (...) I jeszcze standard, czyli słoiki 0,9 litra rozcieńczane litrem wody, ale i te nie fermentują do zera. A gorycz? Jakie drożdże to obrabiały? Jaka i ile pożywki? Z tempa wnioskuję, że aktywne użyłeś. Może (nie musi) mu tak zostać. Il...
- piątek, 20 sty 2017, 19:13
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Jak uratować przetrzymany miód
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 8460
Re: Jak uratować przetrzymany miód
Nie mierzyłem Blg. Proporcje natomiast następujące: 1l miodu na dwa litry wody. Do tego wywar z dwóch lasek cynamonu, 20 g goździków, gałązki wanilii oraz litr soku z pomarańczy. Sprawdzony przepis, który już wcześniej dawał dobre rezultaty. Mod. Nie cytuj postów poprzedzających a tym bardziej cytat...
- czwartek, 19 sty 2017, 21:45
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Jak uratować przetrzymany miód
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 8460
Re: Jak uratować przetrzymany miód
Miód został dosłodzony (domiodzony) i poszedł klarować. Jednak mimo poprawienia zawartości cukru do poziomu satysfakcjonującego moje podniebienie gorzki posmak pozostał. Być może, tak jak pisał inblue należy to uznać za jego młodzieńcze kaprysy. Będę czekał co się dalej zdarzy dokonując raz na jakiś...
- środa, 18 sty 2017, 17:34
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Jak uratować przetrzymany miód
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 8460
Re: Jak uratować przetrzymany miód
Wielokwiatowego. Czyli nic niezwykłego. Z tym, że pasieka nie byłą jeszcze sprawdzona dla produkcji moich miodów i przypuszczam sowite użycie cukru.wawaldek11 pisze:To chyba jest mocny miód
(...)
Rimshot Gloo - jakiego miodu użyłeś do nastawienia?
- wtorek, 17 sty 2017, 20:51
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Jak uratować przetrzymany miód
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 8460
Re: Jak uratować przetrzymany miód
Ok, dzięki wielkie za informację. Trochę mnie martwi, że teraz mój idealnie proporcjonalny trójniak przestanie być idealnie proporcjonalnym trójniakiem (taki rys osobowości), ale zamierzam z porady skorzystać.
- poniedziałek, 16 sty 2017, 19:29
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Jak uratować przetrzymany miód
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 8460
Re: Jak uratować przetrzymany miód
Cukromierz utonął w całości.inblue pisze:Teraz sprawdź Blg. Od jego wyniku zależy dalsze postępowanie.
- poniedziałek, 16 sty 2017, 18:11
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Jak uratować przetrzymany miód
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 8460
Jak uratować przetrzymany miód
Witam Problem jest następujący: na początku listopada 2016 ustawiłem 30 litrów trójniaka. Miód sobie fermentował, a ja zajęty swoimi sprawami zapomniałem o nim aż do stycznia. W styczniu, nieco już po przewidzianym dla tej czynności czasie ściągnąłem znad osadu i zgodnie z przewidywaniami odkryłem, ...
- czwartek, 5 kwie 2012, 21:21
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Miody pitne
- Odpowiedzi: 63
- Odsłony: 37268
Re: Miody pitne
Omawianego miodu losów ciąg dalszy. Dziś rano zlałem znad osadu. Strasznie dużo go skurczybyk naprodukował. Straszydło z dna (pół litra!) przelałem do osobnego naczynia, w nadziei, że uda się jeszcze choć kilkaset mililitrów nastawu z tego uratować. Bo niestety w czasie ściągania trochę potrząsnąłem...
- poniedziałek, 30 sty 2012, 11:52
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
- Odpowiedzi: 95
- Odsłony: 40999
Re: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
Widzę, że masz w zanadrzu dużo różnych nastawów. Nic tylko pozazdrościć. Ja wkrótce rozpocznę pracę nad swoim drugim miodzikiem. Tym razem powinno pójść nieco łatwiej. Na lipiec - sierpień planuję przystąpić do półtoraka. (!)
- poniedziałek, 30 sty 2012, 11:43
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Miody pitne
- Odpowiedzi: 63
- Odsłony: 37268
Re: Miody pitne
W mieszkaniu u mnie od jakiegoś czasu stoi sobie samotne i zaniedbane dwa litry miodu wielokwiatowego. Trójniaczek naturalny już od jakiegoś czasu fermentuje, pomyślałem więc, żeby tym razem zainwestować owe samotne dobra w miód owocowy. Plan jest następujący: - 2 litry miodu - 3 litry wody - 1 litr...
- sobota, 28 sty 2012, 21:01
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
- Odpowiedzi: 95
- Odsłony: 40999
Re: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
Wieści z placu boju, po kilku tygodniach przelałem w końcu nastaw z wiadra do baniaczka. Cukromierzem nie mierzyłem (nie posiadam, jak kupię to zmierzę), postanowiłem więc "na czuja" że sześć - siedem tygodni to wystarczająco, by burzliwa się zakończyła. Piany nie było, choć na ściankach z...
- wtorek, 3 sty 2012, 00:19
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
- Odpowiedzi: 95
- Odsłony: 40999
Re: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
Przeczytałem, że piro służy także do wybijania pleśni innego plugastwa oraz, że w niewielkich dawkach może być dodawany jako "ubezpieczenie" na wypadek zaszczepienia takowych.
Inna tajemnicza reklama głosiła, że enzym zwiększa klarowność nastawu.
Inna tajemnicza reklama głosiła, że enzym zwiększa klarowność nastawu.
- poniedziałek, 2 sty 2012, 23:11
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
- Odpowiedzi: 95
- Odsłony: 40999
Re: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
Kwasek cytrynowy tez był. Dodałem.
Piro i penzym zgodnie z przeznaczeniem. A nie?
Piro i penzym zgodnie z przeznaczeniem. A nie?
- niedziela, 1 sty 2012, 22:44
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
- Odpowiedzi: 95
- Odsłony: 40999
Re: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
Kurczę, nie spodziewałem się tak ożywionej dyskusji :-). Dziękuję za wszelkie rady. Zanim dyskusja zdążyła się jednak rozwinąć, ja już zdążyłem przed urlopem wstawić trójniak. Całość została dotleniona zgodnie czyjąś radą umieszczoną tu na forum. Nastaw wynosi piętnaście litrów, użyłem jednego opako...
- niedziela, 11 gru 2011, 11:22
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
- Odpowiedzi: 95
- Odsłony: 40999
Re: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
Cafekot, co masz na myśli i na jaką ? I jeszcze jedno pytanie: Odnoszę wrażenie, że ilu jest miodosytników, tyle jest sposobów tworzenia matki drożdżowej pod trójniaka. Rozważam rezygnację z przepisu z mojej książki, dlatego poproszę o prostą (jak dla dziecka) procedurę stworzenia takiej matki. Zami...
- sobota, 10 gru 2011, 21:03
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
- Odpowiedzi: 95
- Odsłony: 40999
Re: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
Dzięki wielkie, za konkretną odpowiedź. Dodam jeszcze, że chodzi o najzwyklejszy trójniak, choć matka drożdżowa tworzona jest na bazie soku pomarańczowego (co może mieć związek z małą ilością kwasku w przepisie).
- sobota, 10 gru 2011, 17:37
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
- Odpowiedzi: 95
- Odsłony: 40999
Mój pierwszy trójniak - pytania nowicjusza
Witam, jest jak w tytule, a pytania są następujące: 1. Jak przeczytałem w "domowym wyrobie win i miodów pitnych" (Vargas i Guilling) moszcz w trakcie fermentacji burzliwej powinien być przechowywany w pojemniku o pojemności co najmniej o połowę większej niż objętość moszczu, jednak po tym ...