Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
janus
50
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2013, 21:13
Załączniki
Restart 7blg

Postautor: janus » wtorek, 19 sty 2021, 23:15

Witam
Pierwszy mój tego typu problem, kilka beczek tak zrobiłem i nigdy problemów nie było. Nastaw w beczce 200l cukru około 55kg drożdze alcotec 48 pure dwie paczka, woda do pełna. Zazwyczaj dochodziło do -3blg. Jednak ostatnio zatrzymało się ono na 7blg. Nigdy nie robiłem restartu. Czy dobrze kombinuję, żeby jakas cześć puścić na rurki np 50l, odzyskać alkohol, następnie wodę odwarowaną zostawić, do niej dodać cukier i paczkę drożdzy (blg 20) i wlać to do beczki?
Jeśli tak to mam kilka pytań czy temperatura w beczce musi być w granicach 25 stopni?
Czy można wlać ciepłą wodę odwarowaną i do niej dodać cukier i drożdze wszystko oczywiście w beczce?
Powiem szczerze że nie sprawdzałem blg startowego ale zawsze było ok, sama fermentacja przebiegła jakoś spokojnie nie było aż tak dużo bombelków i beczka była jakoś mniej ciepła.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Kamyk12
50
Posty: 63
Rejestracja: niedziela, 30 lip 2017, 18:18
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: Kamyk12 » środa, 20 sty 2021, 08:50

Restart nastawu, to raczej dodanie nowej porcji drożdży. W tym przypadku nastaw ma już sporo alkoholu i będzie ciężko to ruszyć świeżymi drożdżami. Poczytaj o restartach przy jakim blg i jakim stężeniu alkoholu zachodzi, ale ja bym odpuścił te 7blg lub przedestylował, a odwar wykorzystał do następnego nastawu.

Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1246
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: defacto » środa, 20 sty 2021, 12:07

Serwus
Odpędź to co masz- wszystko a na wystudzonym odwarze postaw nowy nastaw. Niedojedzony cukier z dundru Ci nie wyparuje, dosyp do odpowiedniego Blg i fermentuj. Przed zadaniem drożdży, napowietrz go i utrzymuj optymalną temperaturę pracy.
Ps. Ilu gramowe paczki drożdży używasz przy tego typu nastawach?
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
400
Posty: 412
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: MASaKrA_Domingo » środa, 20 sty 2021, 12:32

Tylko do dundru dodaj mniej niż zwykle cukru! Dunder często nie jest idealnym podłożem dla drożdży i nie ma co im utrudniać.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


rozrywek
2000
Posty: 2355
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: rozrywek » środa, 20 sty 2021, 15:36

Najpierw sprawdź cukromierz. Najlepiej kup drugi.
Następnie możesz oczywiście próbować cześć odpędzić i uzupełnić dundrem zbijając blg.
Ale możesz się wkurzać jeśli to nie wystartuje.
Ja bym zrobił tak:
Przedestylował to co masz. Następnie do dundru bym sypnąl tylko trochę cukru i zappodał grzybki. A jeszcze lepiej to tylko część dundru ze startowym blg 15. A jak się grzybki rozkręcą to resztę dundru z docelowym cukrem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
janus
50
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2013, 21:13
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: janus » środa, 20 sty 2021, 18:25

Kurcze myślałem, że się da bez magazynowania 200l dundru (no może trochę mniej). Inne pytanie ile orientacyjnie może być cukru w beczce bo jeśli tyle zabawy to nie wiem czy jest sens bawić się, no chyba że tego cukru jest aż tyle.


marcin2441
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 28 lip 2020, 22:44
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: marcin2441 » środa, 20 sty 2021, 21:20

Dobrze policzyłem ze jest to tylko 2 kilo cukru?


rozrywek
2000
Posty: 2355
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: rozrywek » środa, 20 sty 2021, 22:03

Przy niecalych 200L nastawu i blg ok 7 masz w granicach 14kg cukru w dundrze. Czyli dosyć sporo.
Przu kilo dwóch czy 3 nawet to bym to po destylacji zwyczajnie wylał.

A 7 blg to jednak nie tak mało.
Dalej pytanie dlaczego się tak szybko zatrzymało. Rozumiem 2-3 blg. Ale siedem?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1246
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: defacto » czwartek, 21 sty 2021, 06:58

Serwus
Bez początkowego Blg, możemy tylko strzelać.
Przykład
Start- 28Blg
Zakończenie - 7Blg
Pozostało 25% nie sfermentowanego cukru co daje 13,75kg
@rozrywek rację ma.
Jest się o co bić. Prawie 7l koncentratu.
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


ogurek
50
Posty: 80
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: ogurek » czwartek, 21 sty 2021, 12:59

Jeżeli zazwyczaj spadło do -3, to biorąc poprawkę na alkohol w nastawie może być nawet pod 20kg cukru.
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 sty 2021, 12:59 przez ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
janus
50
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2013, 21:13
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: janus » czwartek, 21 sty 2021, 21:53

Nie pamiętam dokładnie ale pewnie coś koło 23-24 blg, generalnie tutaj użyłem w większości "cukru polskiego" i zawsze jak go używałem wcześniej on miał "więcej cukru w cukrze :) ", kiedyś bardziej przykładałem uwagę do blg ale jak się robi w takich samych pojemnikach to mniej się potem sprawdza i zaczyna sie na oko robić. Drugim cukromierzem sprawdzałem i było 4blg temp 20 stopni (tutaj już odgazowałem nastaw, wcześniej po prostu wkładałem do pojemnika). Nie wiem czy drożdze nie dały ciała bo trochę leżały chociaż cały czas niby w lodówce.


rozrywek
2000
Posty: 2355
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: rozrywek » piątek, 22 sty 2021, 05:28

Defacto słusznie pyta o blg początkowe. Przypuszcza že mogło być wyższe. Z tego co podajesz czyli 55 kilo w 200L wody daje blg 25 z hakiem.

8 kilo ci zostało albo trochę więcej przy 4 blg.
Dlatego jak już sam się zapewne zorientowałeś wyciągnąłeś 3 wnioski:
Prosta matematyka pomaga.
Warto mieć parę różnych cukromierzy.
Warto startować z mniejszym blg i dokarmiać potem.
4 wniosek to taki że nastaw niby powtarzalny może zaakoczyć. Nigdy nie wiesz co drożdźom do łba strzeli.

A ja nie raz robiłem winko celując w półsłodkie a wyszło wytrawne w cholerę.
Proste grzybki zeżarły mi cukry proste tak po prostu. A i odwrotnie też bywało nie raz. Zatrzymały się i koniec. Próby restartu spalone na panewce.

Oddestyluj co masz. Nastaw nowy na tym dundrze zrób ale licz się z tym że następny destylat może nie być rewelacyjny.
Dunder z cukrówki to nie jest dobry materiał na nastaw.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


tomhas
200
Posty: 221
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: tomhas » piątek, 22 sty 2021, 23:17

Sprawdź na smak czy cukier jest wyczuwalny. Nie odpowiedziałeś jakiej wielkości były paczki drożdży, a to istotne.

Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1246
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: defacto » sobota, 23 sty 2021, 06:22

Serwus
rozrywek pisze:Dunder z cukrówki to nie jest dobry materiał na nastaw.

Owszem.
Uważam, że jak go dobrze napowietrzy,(dunder jest prawie pozbawiony tlenu) doda odpowiednią ilość drożdży i nie przesadzi z Blg, drożdże zjedzą wszystko :ok:
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


akanim
50
Posty: 82
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: akanim » sobota, 23 sty 2021, 11:02

Sprawdź pH nastawu bez odgazowania próbki. Najlepiej paskiem bo pehametr może przekłamać ze względu na cukier i alkohol. Jeśli masz poniżej 3.0 to drożdże nie wystartują ponownie niezależnie od tego ile byś sypał. Dwutlenek węgla sam z siebie zakwasza nastaw do odpowiedniego poziomu a jeśli miałeś go zakażony bakteriami tlenowymi to pH mogło spaść nawet poniżej 3 bo one dołożyły kwas octowy. A wtedy to śmierć dla drożdży. Możesz spróbować dodać sody oczyszczonej do kilku litrów na próbę aby podnieść pH do 5. 4.8 do 5.3 to zwykle idealne pH do szybkiej fermentacji.


zator77
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 8 lut 2018, 21:31
Załączniki
Re: Restart 7blg

Postautor: zator77 » czwartek, 28 sty 2021, 12:21

U mnie stało się ostatnio bardzo podobnie. Przerobione mam ze 20-30 podobnych partii - drożdże alko lub cobra na 100l i od dawna ustalone i sprawdzone proporcje. Dotychczas żadnych problemów nie miałem, 5 do 7 dni i po zawodach - cukromierz tonął jak się patrzy - aż do teraz od 3 dni stoi na 5 i ani rusz. Myślicie że może to być wina drożdży? - co jeszcze mogło mieć na to wpływ? - nie chciałbym powtarzać błędów w następnych mieszaniach.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości