Refermentacja?
Re: Odp: Refermentacja?
Ok , bo ja zrozumiałem ze z kartonu w sensie np tymbark, fortuna. Co do tematu , jeśli chcesz użyć soku do refermentacji musisz znać BLG soku! O ile uważam ze browar to nie apteka i nie trzeba sie kurczowo trzymać przepisów co do grama , to jeśli chodzi o refermentacje 3-4g cukru na butelkę 0,5l nie więcej.
Cydr MUSI być idealnie klarowny!
Na przegazowane piwa czy Cydr mówią granat , wiem z doświadczenia ze nie jest to przenosnia. Moja osobista rada ,
refermentuj cukrem różnicy w smaku nie odczujesz , a będziesz miał pewność ze nagazowanie będzie na odpowiednim poziomie.
Cydr MUSI być idealnie klarowny!
Na przegazowane piwa czy Cydr mówią granat , wiem z doświadczenia ze nie jest to przenosnia. Moja osobista rada ,
refermentuj cukrem różnicy w smaku nie odczujesz , a będziesz miał pewność ze nagazowanie będzie na odpowiednim poziomie.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Odp: Refermentacja?
Dlaczego? Nie piłeś nigdy mętnego?spinacz pisze:...Cydr MUSI być idealnie klarowny!...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Odp: Refermentacja?
Kupując sok w sklepie masz dokładną informacje na etykiecie ile jest w nim cukru. Raz jeden zrobiłem refermentację cukrem, teraz używam głównie soku, czasami używam suszonej żurawiny albo innych owoców, ale to w ramach eksperymentów i zawsze kieruję się ilością cukru podaną przez producenta. Używanie soku nie dość, że jest wygodniejsze (nie trzeba rozpuszczać cukru w wodzie, jeśli ktoś robi syrop) to nie wpływa na smak i daje więcej gotowego produktu (staram się używać do refermentacji soku co mają 10 gram na 100 ml i do butelki leje 40 ml)spinacz pisze: Co do tematu , jeśli chcesz użyć soku do refermentacji musisz znać BLG soku! O ile uważam ze browar to nie apteka i nie trzeba sie kurczowo trzymać przepisów co do grama , to jeśli chodzi o refermentacje 3-4g cukru na butelkę 0,5l nie więcej.
Nigdy nie spotkałem się ze stwierdzeniem, że cydr niesklarowany jest nieestetyczny, może to kwestia gustu, jednak nigdy mi się nie zdażyło żebym przez osad na dnie miał "gushing". Zgodzę się jednak, że nie chcemy aby surowiec do refermentacji nie wpływał na klarowność, dlatego jeśli do refermentacji stosuje sok to tylko i wyłącznie z koncentratu, nawet jeśli robiłem cydr ze swoich jabłek.spinacz pisze:Pomijając aspekt czysto estetyczny, jeśli cydr sklaruje się w butelce to podczas otwierania osad z dna poderwany przez pęcherzyki co2 spowoduje że cydr będzie ,,wychodził,, z butelki.
Re: Refermentacja?
Nie dla wszystkich wyżej wymienione to plusy. Nie chodzi mi o pokazanie że sok jest lepszy ogólnie do refermentacji, a zaprzeczeniu tezie że wszystko inne niż cukier nie ma sensu w przypadku cydru.
Cydr to nie piwo (często stwierdzenie wyżej odnosimy do piwa) i w przypadku cydru podbicie zawartości alkoholu wpływa według mojego gustu na niekorzyść i jestem w stanie wyczuć. Stosując sok nie zmieniamy ekstraktu (w przypadku cukru sypanego bezpośrednio) bądź nie dodajemy wody (w przypadku syropu o podobnym ekstrakcie). Cydr to naprawdę lekki i delikatny na modyfikacje trunek i 10% udział wody czy 0,5% alkoholu zdecydowanie wpływa na ostateczny smak.spinacz pisze: Jeśli jesteś w stanie wyczuć 4g cukru w 0,5l cydru to chyle czoła .[/color]
Nie dla wszystkich wyżej wymienione to plusy. Nie chodzi mi o pokazanie że sok jest lepszy ogólnie do refermentacji, a zaprzeczeniu tezie że wszystko inne niż cukier nie ma sensu w przypadku cydru.
Re: Odp: Refermentacja?
Nie twierdzę ze refermentacja cukrem to jedyna słuszna droga. Każdy ma swój wypracowany sposób i bardzo dobrze , dzięki wymianie doświadczeń można poprawić swój produkt. Jeśli robisz Cydr z własnego soku mozesz przyjąć zasadę zero cukru , zero wody . Tylko pojawia sie problem sok ma np 15 BLG i jak uzyskasz ,,lekki,, napój ? Jeśli robisz z kartonu cukier bądź woda a często obie te rzeczy są dodawane są przez producenta.