Refermentacja cydru po roku

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:

Post autor: majster1 »

najlepsze okazaly sie butelki po sokach tarczyn, są szczelne nic sie nie zepsulo. Kilka cydrów sie zepsuło bo butelki byly widocznie slabe, jakas słabo szczelna nakretka, najlepiej by bylo kapslować jak piwo.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
promocja
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2586
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

Ja właśnie kapsluję butelki tak jak piwo, ale ponieważ robię piwo to mam wszystko co do tego potrzebne.
Pozdrawiam z opolskiego.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

robisz sam brzeczke czy kupujesz gotowy koncentrat? Zrobilem ostatnio z koncentratu z browinu i jest takie sobie, dupy nie urywa, oczywiscie lepsze niz sklepowe ale jakos spodziewalem sie wiecej smaku samej brzeczki a tu nic nie czuc.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2586
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

Zacieram sam. Kiedyś robiłem z brewkitów, ale to było na początku mojej zabawy z piwem.
Tyle, że nigdy to nie były brewkity z Browinu, nie mam zaufania do tej firmy.
A piwo samodzielnie zacierane to zupełnie inna bajka. Dupę urywa ;)
Pozdrawiam z opolskiego.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

moze jakbys robil kiedys zacier to zrob troche wiecej, przelej do butelki 5L po wodzie i ja bym chetnie kupił od Ciebie :)
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2586
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

PW
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: kiwitom23 »

Kolego @majster1, polecam butelki z zamknięciem patentowym. Są trochę droższe niż normalne, ale naprawdę warto. Ostatnio zostałem obdarowany takimi litrowymi po jakiejś oranżadzie francuskiej, super sprawa! A tak na marginesie, to mógłbyś sam sobie zatrzeć, bo naprawdę fajna zabawa. Ciekawe jak @jakis1234 Ci to wyśle, żeby się nie zepsuło, no chyba że już fermentujące z drożdżami?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

No nie wiem wlasnie. Tak musze sobie w koncu sam zrobic zacier, ale nie mam na to czasu za bardzo. Te koncentraty mi nie pasują za bardzo, słaby smak, nic fajnego nie czuć, dla mnie to żaden wyjątkowy smak. Poza tym chyba muszą mieć w sobie konserwanty i stabilizatory żeby tyle czasu wytrzymały w sklepie na półce w temperaturze pokojowej.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2586
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

majster1 pisze:Poza tym chyba muszą mieć w sobie konserwanty i stabilizatory żeby tyle czasu wytrzymały w sklepie na półce w temperaturze pokojowej.
Nie, nie mają.
To jest odparowana brzeczka (ekstrat słodowy) nachmielona lub nie, konserwuje ją wysoka zawartość cukru i hermetyczne zamknięcie.
Nie zmienia to faktu, że piwo z tego jest gorsze od samodzielnie zacieranego
To tak jak sok wyciśnięty ze świeżych owoców i zrobiony przez rozcieńczenie koncentratu.
Pozdrawiam z opolskiego.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

Tak wiem na czym to teoretycznie polega, ale jednak smak z koncentratów czy piwnych czy owocowych jest gorszy. Nigdy nie odzyska się początkowego smaku po rozcieńczaniu wodą.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2586
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: jakis1234 »

Właśnie to napisałem :)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Takeda
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 12 maja 2014, 07:51
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: Takeda »

kiwitom23 pisze:Kolego @majster1, polecam butelki z zamknięciem patentowym. Są trochę droższe niż normalne, ale naprawdę warto. Ostatnio zostałem obdarowany takimi litrowymi po jakiejś oranżadzie francuskiej, super sprawa!
Heh nawet wiem o jakie butelki chodzi też dostałem kilkanaście sztuk bo kuzyn pija, btw całkiem niezła w smaku ta francuska lemoniada, do tego zostawiam, a raczej szwagier zostawia bo piwa nie pijam butelki po kraftowych często też są z takim zamknięciem, więc łatwo tylko takie kupować
"Można żyć kiedy żyć się godzi i umrzeć kiedy umrzeć trzeba"

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Refermentacja cydru po roku

Post autor: majster1 »

Mam kilka takich butelek, sa najlepsze, ale jednak zeby kupic w sklepie większą ilosc to spory wydatek. Ceny 6-10zl za 1 sztuke
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”