Znaleziono 89 wyników
- wtorek, 20 cze 2023, 13:00
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Sosnówka - mętna po rozrobieniu
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 5590
Re: Sosnówka - mętna po rozrobieniu
Pędówki nie zalewa się spirytusem, tylko docelową mocą wódki np. 40%
- środa, 1 mar 2023, 12:46
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 3996
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
Wczoraj BLG spadło do zera, więc myślę, że dzisiaj dojdzie do -3
Jak widać można użyć drożdży, które są nawet 3 lata po terminie, być może nie wszystkich, ale tych sprawdzonych mających swoją renomę na rynku.
Jak widać można użyć drożdży, które są nawet 3 lata po terminie, być może nie wszystkich, ale tych sprawdzonych mających swoją renomę na rynku.
- niedziela, 26 lut 2023, 14:49
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 3996
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
No więc tak: Ruszałem z BLG 23,5 Drożdże były z nieotwieranego opakowania, trzymane w suchym miejscu, ale nie w lodówce, bo jakoś mi się zawsze wykluczał te dwie zasady względem siebie. Po 34 godzinach(trzydziestu czterech) Blg spadło do 20. Sprawdzałem poprzednie moje zapiski z testów różnych drożd...
- sobota, 25 lut 2023, 13:36
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 3996
Re: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
Nastaw cukrowy, a drożdże Black Label.
- sobota, 25 lut 2023, 04:26
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 3996
Nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
Jutro się przekonam, czy dobrze zrobiłem robiąc nastaw z drożdży przeterminowanych aż o trzy lata
- środa, 28 gru 2022, 14:16
- Forum: Cydr
- Temat: Stopień nagazowania Cydru
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 7398
Re: Stopień nagazowania
Jeżeli chodzi o mój cydr, to do refermentacji dałem 4 gramy cukru na każdą butelkę 0,5l po piwie. W obecnej chwili, czyli ok. 1,5 roku od zlania cydru do butelek, manometr na wzorcowej butelce pokazuje 2,3 bar. Nie mogę znaleźć notatek, ale zdaje mi się, że zaraz po przerobieniu tych 4 gram cukru ma...
- wtorek, 20 gru 2022, 15:08
- Forum: Cydr
- Temat: Stopień nagazowania Cydru
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 7398
Re: Stopień nagazowania
Kolego dobrymi butelkami do cydru są butelki po piwie, które muszą być wytrzymałe na ciśnienie.
Ja używam takie z zamknięciem kabłąkowym, tzw. krachla. Do tego zrobiłem sobie dwa korki w które wbudowany jest manometr, po to, by mieć ciśnienie pod kontrolą.
Ja używam takie z zamknięciem kabłąkowym, tzw. krachla. Do tego zrobiłem sobie dwa korki w które wbudowany jest manometr, po to, by mieć ciśnienie pod kontrolą.
- wtorek, 20 gru 2022, 14:46
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr pod ciśnieniem
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 3859
Re: Cydr pod ciśnieniem
Dokładnie jest tak jak piszesz. Cydr nie jest tak smaczny, jak ten robiony tradycyjnie, ale ktoś musiał to pierwszy przetestować więc wypadło na mnie. Być może robili to wcześniej inni, ale żadnej informacji nie udało mi się znaleźć. Może robią tak duże firmy i nie tylko po to, by uzyskać dużo szybc...
- piątek, 7 paź 2022, 20:16
- Forum: Materiały
- Temat: Mosieżna osłona jako port termometru
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 3690
Re: Mosieżna osłona jako port termometru
Wygląda na klej do miedzi...są takie do spożywki, ale nie nadające się do pracy w agresywnym środowisku i wysokich temperaturach, z drugiej strony jak już lutował, to również mógł zlutować to denko :scratch: Poza tym ja bym tam nie używał tej osłonki z mosiądzu. Mosiądz może się składać z miedzi i c...
- piątek, 23 wrz 2022, 20:16
- Forum: Alembiki
- Temat: Alembik modułowy - mój ostatni projekt
- Odpowiedzi: 88
- Odsłony: 32829
Re: Alembik modułowy - mój ostatni projekt
Co daje odwrócenie cebuli, jaka jest różnica w destylacie?
- niedziela, 18 wrz 2022, 21:04
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Dereniówka
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 11580
Re: Dereniówka
To właśnie lubię w nalewce z derenia. Nieraz się zastanawiałem, czy nie zostawić takiej 70%, ale wtedy łatwo przedobrzyćrobert.michal pisze: Już sam ten 70 procentowy zlew nie wydaje się mocny,
- piątek, 1 lip 2022, 17:24
- Forum: Oczyszczanie destylatu
- Temat: Spór: alkohol do wody, czy wodę do alkoholu? Jak rozcieńczacie?
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 14094
Re: Spór: alkohol do wody, czy wodę do alkoholu? Jak rozcieńczacie?
Dbam o jakoś i w tym kontekście był mój post. Chciałem żeby był bardziej wyrazisty i żeby dotarł, dlatego napisałem o tej kałuży.
Jak zrobisz dobry alkohol, to niema bata żeby ci smętniał przy kranówie, ale jak chcesz mieć bardzo dobry alkohol, to również musisz zadbać o dobrą wodę.
Jak zrobisz dobry alkohol, to niema bata żeby ci smętniał przy kranówie, ale jak chcesz mieć bardzo dobry alkohol, to również musisz zadbać o dobrą wodę.
- piątek, 1 lip 2022, 16:37
- Forum: Oczyszczanie destylatu
- Temat: Spór: alkohol do wody, czy wodę do alkoholu? Jak rozcieńczacie?
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 14094
Re: Spór: alkohol do wody, czy wodę do alkoholu? Jak rozcieńczacie?
Nie ma znaczenia co pierwsze wlewasz, również nie ma znaczenia jaką wodę dodajesz, ja mogę dolać wodę z kałuży, lub wysoce mineralizowaną i nic nie mętnieje...Znaczenie ma jakość alkoholu.
- wtorek, 28 cze 2022, 15:02
- Forum: Przechowywanie destylatu
- Temat: Butle 5l (damy) pękają same?
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 4301
Re: Butle 5l (damy) pękają same?
Ja proponuję zamykać szczelnie, ale nie lać pod korek.kwik44 pisze:Było o tym wiele razy. Po prostu nie zamykać szczelnie i tyle... Fizyki nie da się oszukać.
- czwartek, 26 maja 2022, 21:02
- Forum: Cydr
- Temat: Refermentacja cydru po roku
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 7881
Re: Refermentacja cydru po roku
Ja bym go nagazował sztucznie, efekt będzie pewniejszy niż po ponownej fermentacji, po której nie wiesz co wyjdzie.
- wtorek, 16 lis 2021, 02:33
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Problemy destylacyjne na kolumnie półkowej
- Odpowiedzi: 146
- Odsłony: 29077
Re: Problemy destylacyjne na kolumnie półkowej
Czapa z CO2. Zacier czy nastaw porządnie odgazować, przewietrzyć. Ciśnienie powstające w zbiorniku wypycha przed sobą CO2, a te blokuje ujście par, dlatego przy krótkotrwałym wyłączeniu grzałek spada napór par na CO2, które sobie powoli wychodzi. Być może zacier jest dobrze odgazowany, ale skład z k...
- poniedziałek, 15 lis 2021, 11:28
- Forum: Sklep Alkohole-Domowe.pl
- Temat: Nowości w sklepie Alkohole-Domowe.pl
- Odpowiedzi: 166
- Odsłony: 154795
Re: Nowości w sklepie Alkohole-Domowe.pl
Dlatego w takich przypadkach stosuje się je z tabelami korygującymi.patrzal pisze: Używa się ich głównie do oznaczeniach w winach wytrawnych, bo cierpią na to samo, co areometry - duża zawartość cukru przekłamuje wyniki.
- niedziela, 14 lis 2021, 23:43
- Forum: Sklep Alkohole-Domowe.pl
- Temat: Nowości w sklepie Alkohole-Domowe.pl
- Odpowiedzi: 166
- Odsłony: 154795
Re: Nowości w sklepie Alkohole-Domowe.pl
Taka mała ciekawostka: Takie mini alembiki służyły (i może nadal służą) do określenia % w winie... W winie a także w nalewkach... tam jest o wiele ciężej sprawdzić procent alkoholu ze względu na duży udział cukru w gotowym napitku. Prościej i taniej jest wykonanie Ebuliometru, który jest o "ni...
- sobota, 6 lis 2021, 13:42
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
- Odpowiedzi: 222
- Odsłony: 60498
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Wniosek nasuwa się jeden, po przeczytaniu wątku, że wcześniej można umrzeć ze starości zanim się opanuje półkową , ale brawa za wytrwałość...
- czwartek, 7 paź 2021, 20:25
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Zamiana abratka na kolumnę półkową
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 3271
Re: Zamiana abratka na kolumnę półkową
Zalecałbym Ci poczytać o półkowej. Goście mają ją po dwa i więcej lat i nie są w stanie jej opanować. Otrzymany z niej trunek, to jedna wielka loteria, a większości alkoholu wychodzi z nich podła. To jest moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać.
- sobota, 18 wrz 2021, 12:57
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
- Odpowiedzi: 222
- Odsłony: 60498
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
Na półkowej, to nawet ta sama osoba na tym samym sprzęcie i surowcach i jakby się nie starała i tak zrobi dwa różne destylaty...kwik44 pisze:Nie tylko. Weźcie 2 osoby, dajcie im te same surowce, ten sam sprzęt a i tak zrobią 2 różne destylaty Tak to już jest.
- piątek, 17 wrz 2021, 14:49
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Jagermeister
- Odpowiedzi: 90
- Odsłony: 35356
Re: Jagermeister
zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje Kolego są to pierdy producentów o tych beczkach tak samo jak z tą ilością ziół 8-) . Jager jak już leżakuje, to albo w ceramice ewentualnie w szkle. Czy ktoś z kolegów pijąc jage...
- wtorek, 3 sie 2021, 04:58
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka z pędów sosny - pytanie
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 6806
Re: Nalewka z pędów sosny - pytanie
Może opiszę jak ja robię pędówkę , gdzie do finalnego produktu doszedłem na zasadzie prób i błędów Po pierwsze jest błędem trzymanie zalanych pędów dłużej jak tydzień. Ja je maceruje 5 dni w wódce 40%. Mocniejszy alkohol jak i długi czas maceracji wpływa bardzo, ale to bardzo niekorzystnie na smak. ...
- poniedziałek, 2 sie 2021, 19:47
- Forum: Kotły
- Temat: Kocioł z dwoma miskami.
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 11639
- poniedziałek, 2 sie 2021, 19:13
- Forum: Oczyszczanie destylatu
- Temat: Zamarzanie alkoholu
- Odpowiedzi: 34
- Odsłony: 32219
Re: Zamarzanie alkoholu
Rozcieczylem destylat do 40% z podwójnej rektyfikacji, który przegryzal się 2 tyg. Po włożeniu do zamrażarki -23 zamarzł po 2 dniach. Miałem kilka butelek 40% sklepowych i nie zamarzły po 2 dniach? Musisz mieć chyba zamrażarkę jakąś przemysłową :shock: bo praktycznie wszystkie spotykane na rynku mr...
- poniedziałek, 2 sie 2021, 18:51
- Forum: Kotły
- Temat: Kocioł z dwoma miskami.
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 11639
Re: Kocioł z dwoma miskami.
A ja jestem ciekawy jaki wpływ na destylat ma zbiornik i pozostałe elementy metalowe, które nie są z nierdzewki? Zbiornik wygląda na gar do pasteryzacji weków, a "bufor" wewnętrzny również nie wygląda na nierdzewkę jak i wszystkie elementy, którymi jest połączony do pokrywy. Bynajmniej tak...
- czwartek, 15 lip 2021, 16:40
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Kłos w butelce, coś jak Stumbras
- Odpowiedzi: 35
- Odsłony: 18236
Re: Kłos w butelce, coś jak Stumbras
Odpowiedź kierowana do @Góral bagienny Nic nie zostawi. Jest bezpieczna, jest jednym z produktów destylacji i nie tylko. Winiarze już od dawna nią dosładzają wina, chyba sam zacznę to robić ze swoim destylatem. Moim zdaniem lepiej się nadaje do tego celu niż cukier. Jeżeli chcesz spreparować taki kł...
- czwartek, 15 lip 2021, 14:01
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Kłos w butelce, coś jak Stumbras
- Odpowiedzi: 35
- Odsłony: 18236
Re: Kłos w butelce, coś jak Stumbras
Panowie jeżeli chcecie, by kłos ładnie i zdrowo w butelce wyglądał, a przy tym nie zostawiał żadnych osadów, to należy go spreparować w glicerynie, ale po takiej konserwacji nie odda wam również żadnych smaków i zapachów.
- środa, 14 lip 2021, 17:51
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
- Odpowiedzi: 116
- Odsłony: 72129
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Właśnie tak czytałem, by nie suszyć bezpośrednio na słońcu, zresztą utkwiła mi ta zasada w głowie gdy za dziecka jeździłem na wieś do rodziny i żeby sobie dorobić zbierałem różne zioła dla Herbapolu, a rodzina je suszyła w suchych przewiewnych i zacienionych pomieszczeniach.
- wtorek, 13 lip 2021, 20:49
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
- Odpowiedzi: 116
- Odsłony: 72129
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Jestem po plonach doniczkowych i mam do was pytanie jak to najlepiej ususzyć
W zeszłym roku zrobiłem to najwyraźniej źle, było robione na słońcu i suszyłem z ogonkami/kolankami i jak zapach przy suszeniu był ładny, to nalew wyszedł mało ciekawy.- środa, 7 lip 2021, 15:45
- Forum: Gotowe Destylaty
- Temat: Znikł smak i zapach.
- Odpowiedzi: 66
- Odsłony: 16657
Re: Znikł smak i zapach.
Zrobiłem calvados który ,,według mnie" był kilka razy lepszy od tego z górnej półki sklepowej. Mocne jabłko nawet przy 70% było. I taki mi najlepiej pasował :-D No cóż, mam nauczkę i lekcje pokory(plus wkurwienie). Nastepny na pewno do beczki nie pójdzie tylko zostanie w szkle. Ale to dopiero ...
- poniedziałek, 28 cze 2021, 13:58
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Brak fermentacji piwa pilsa ze słodów
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 6237
Re: Brak fermentacji
podzieliłem to na dwa fermentory i zadałem 2 saszetki uwodnionych uprzednio W34/70.W jednym fermentorze woda w rurce się wyrównała, a w drugim "bulka" raz na 5 min. Drożdże były uwodnione prawidłowo i zasady higieny jak najbardziej zachowane. Koledzy, co dalej? Jeżeli brzeczkę podzieliłeś...
- niedziela, 27 cze 2021, 17:01
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr pod ciśnieniem
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 3859
Re: Cydr pod ciśnieniem
Przepraszam moderatora, że nie edytuję poprzedniego postu, ale chciałbym podać istotną wiadomość dla zainteresowanych tym tematem i nie chciałbym, by została nie zauważona. Zacznę od tego, że położyłem się spać dzisiaj o 5.00 rano i jak się kładłem, to w fermentorze drożdże jeszcze nie pracowały, a ...
- sobota, 26 cze 2021, 05:29
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr pod ciśnieniem
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 3859
Re: Cydr pod ciśnieniem
Zbiornik jest 35l, ale faktycznie wejdzie 40l. Na fotce jest wypełniony 35 litrami soku Jego nazwa to, Fermzilla Australijskiej firmy Kegland. Może służyć jak normalny fermentor z tradycyjną rurką, ale przedewszystkim, został stworzony do fermentacji ciśnieniowej, a firma Kegland postarała się o bog...
- piątek, 25 cze 2021, 21:54
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr pod ciśnieniem
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 3859
Cydr pod ciśnieniem
Zaczynam nowy projekt, by Cydr był jeszcze bardziej jabłkowy z większym bukietem aromatu i smaku. Próbowałem coś znaleźć na temat robienia cydrów pod ciśnieniem, jedyne co znalazłem...to innych, szukających informacji na temat cydru pod ciśnieniem. Pozostaje mi jedynie posiłkowanie się informacjami ...
- niedziela, 20 cze 2021, 06:26
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Jak zatrzymać fermentacje ? Wino półsłodkie.
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 4450
Re: Jak zatrzymać fermentacje ? Wino półsłodkie.
Jest kilka sposobów przerwania fermentacji. Możemy przeprowadzić fermentację do końca i poczekać parę tygodni sprawdzając czy nie ruszy, ale co w takim przypadku, gdy chcemy przerwać fermentację przed jej zakończeniem, nie tylko po to, by mieć naturalnie "posłodzone" wino, ale również boga...
- sobota, 19 cze 2021, 00:38
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsza destylacja i wszystko na odwrót.
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 9263
Re: Pierwsza destylacja i wszystko na odwrót.
Bardzo dobry kierunek myślenia @Germ83. Ciekawe co na to, gawędziarz erotoman, nie oceniony profesore @rozrywek... Alkohol pod wpływem przemieszania z powietrzem może zamienić się w aldehyd często w aldehyd octowy To początkuje proces utleniania, który pociąga za sobą zmianę smaku na łagodniejszy. @...
- czwartek, 17 cze 2021, 22:19
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsza destylacja i wszystko na odwrót.
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 9263
Re: Pierwsza destylacja i wszystko na odwrót.
Tylko na Polskich forach istnieje, to bzdurne przekonanie, że w szkle alkohol dojrzewa. Tak dojrzewa bez dostępu powietrza :scratch: a jak jest dostęp powietrza, to nie dojrzewa, tylko się utlenia, jednym z czynników jest to, że do pewnego czasu łagodnieje, kosztem fuzli, ale nie zwracamy na to uwag...
- czwartek, 17 cze 2021, 12:04
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsza destylacja i wszystko na odwrót.
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 9263
Re: Pierwsza destylacja i wszystko na odwrót.
Panowie, dama to nie beczka, żeby stała kilka tygodni, czy miesięcy otwarta. Tu tlen bezpośrednio wpada do alkoholu, a nie tak jak w beczce przez pory drewna, które najwyraźniej działają zbawiennie na trunek w przeciwieństwie do trunków trzymanych w otwartym szkle, gdzie nie dojrzewa, tylko się utle...
- czwartek, 17 cze 2021, 03:29
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsza destylacja i wszystko na odwrót.
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 9263
Re: Pierwsza destylacja i wszystko na odwrót.
zostaw półotwarte. Nie przejmuj się tym, że zniknie Ci z niej kieliszek, czy dwa. Już po 2-3 tygodniach zauważysz różnicę. Alkohol będzie znacznie łagodniejszy. Poważnie na tak długi czas zostawiasz otwarty alkohol :shock: Kieliszek, czy dwa, to nie strata za polepszenie smaku, ale strata procentów...