Re: Słodowanie kukurydzy- fotorelacja

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy

Post autor: Fiflak »

Prosta elektryczna suszarka do owoców zdoła, bez kłopotów, podołać zapotrzebowaniom mojej mikro destylarni, więc ten dylemat odpada. Jeżeli cokolwiek z tego wyjdzie, to zatrę ususzony słód. Zielony daje ponoć nieprzyjemne posmaki. Opinię tą słyszałem od zaufanego bimbrownika, któremu wierzę na słowo. Skąd bierze się moja ciekawość w niniejszym temacie?
Źródło znajduje się w eksperymentach pszenicznych.
Słód dał lepszą okowitę niż surowe ziarno. Natomiast ekstrakt został przykryty przez, niezbyt przecież agresywne, winogrona. Nie wypędziłem samogonu z samego ekstraktu, ponieważ uważam, że to totalne marnowanie waluty. Podejrzewam, że otrzymałbym produkt najmniej aromatyczny. Przyjmuję tu użycie takich samych drożdży i identyczne warunki fermentacji.
koncentraty wina

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Re: Słodowanie kukurydzy- fotorelacja

Post autor: kwik44 »

OK, czyli mała skala. Ja zacierałem pół worka jęczmienia na raz ;) Zielony słód jest "ostrzejszy". Aczkolwiek w beczce to się ułoży. Każda opcja jest unikalna co do smaku. Dzięki.

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Re: Słodowanie kukurydzy- fotorelacja

Post autor: Fiflak »

Zależy mi na łagodności, tej cudownej oleistości burbona. Dlatego zamierzam wysuszyć słód.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”