...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Autor tematu
rafi0345
Posty: 6 Rejestracja: sobota, 10 sty 2015, 20:55
Post
autor: rafi0345 » środa, 11 mar 2015, 20:54
Witam.
Potrzebuje porady. Co sądzicie o czymś takim jak RAZOWY KWAS CHLEBOWY?
Chodzi o to, że mam TEGO trunku pod dostatkiem i nie wiem jak by go spożytkować. Dodam tylko, że jest ON przeważnie kilka dni po terminie przydatności - ale za to za DARMO:)
Może podpowiecie jak Wy byście go wykorzystali.
online
radius
Posty: 7333 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Post
autor: radius » środa, 11 mar 2015, 21:07
rafi0345 pisze: Co sądzicie o czymś takim jak RAZOWY KWAS CHLEBOWY?
Bardzo dobry i zdrowy napój
rafi0345 pisze: nie wiem jak by go spożytkować.
Wypij na zdrowie
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Autor tematu
rafi0345
Posty: 6 Rejestracja: sobota, 10 sty 2015, 20:55
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Post
autor: rafi0345 » środa, 11 mar 2015, 21:18
A gdyby tak dorzucić do tego drożdże?
Mogło by coś z tego być?
online
radius
Posty: 7333 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Post
autor: radius » środa, 11 mar 2015, 21:21
Mogło.
Smaczny, gazowany napój podobny w smaku do podpiwka
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Autor tematu
rafi0345
Posty: 6 Rejestracja: sobota, 10 sty 2015, 20:55
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Post
autor: rafi0345 » środa, 11 mar 2015, 21:51
No i idąc dalej tym tropem:
razowy kwas chlebowy + drożdże(tylko jeszcze pytanie jakie drożdże) = zacier
zacier + miedziany destylator do zbożówek = ???????:)
gr000by
Posty: 2625 Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Razowy kwas chlebowy
Post
autor: gr000by » środa, 11 mar 2015, 22:04
Przeniosłem posty, bo nijak nie pasowały do poprzedniego tematu...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
online
radius
Posty: 7333 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Razowy kwas chlebowy
Post
autor: radius » środa, 11 mar 2015, 22:06
rafi0345 pisze: razowy kwas chlebowy + drożdże(tylko jeszcze pytanie jakie drożdże) = zacier
Gó.no prawda i... koniec tematu
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Kamal
Posty: 2368 Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Razowy kwas chlebowy
Post
autor: Kamal » środa, 11 mar 2015, 22:52
No nie zacier, bo tam nie ma nic do zacierania. Jak już to nastaw.
K.
online
radius
Posty: 7333 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Razowy kwas chlebowy
Post
autor: radius » środa, 11 mar 2015, 23:52
Cukru też nie ma, więc i nastawem to nie będzie
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Autor tematu
rafi0345
Posty: 6 Rejestracja: sobota, 10 sty 2015, 20:55
Re: Razowy kwas chlebowy
Post
autor: rafi0345 » czwartek, 12 mar 2015, 14:41
Czyli generalnie nic wysoko procentowego nie da się z tego uzyskać?
Szlumf
Posty: 2382 Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Razowy kwas chlebowy
Post
autor: Szlumf » czwartek, 12 mar 2015, 17:23
@ rafi0345.
Podaj pełny skład z etykiety tego kwasu.
Kamal
Posty: 2368 Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Razowy kwas chlebowy
Post
autor: Kamal » czwartek, 12 mar 2015, 17:39
rafi0345 pisze: Czyli generalnie nic wysoko procentowego nie da się z tego uzyskać?
Bez cukru i drożdży nie.
K.
Autor tematu
rafi0345
Posty: 6 Rejestracja: sobota, 10 sty 2015, 20:55
Re: Razowy kwas chlebowy
Post
autor: rafi0345 » czwartek, 12 mar 2015, 21:13
A oto pełny skład z etykiety:
woda, cukier, mąka żytnia razowa, słody (3%): żytni i jęczmienny, dwutlenek węgla.
rozrywek
Posty: 4941 Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Razowy kwas chlebowy
Post
autor: rozrywek » piątek, 13 mar 2015, 14:31
Na kaca wypij szklaneczkę, nie szklaneczkę kielonek,a resztę zwyczajnie wylej, tak po prostu.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Szlumf
Posty: 2382 Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Razowy kwas chlebowy
Post
autor: Szlumf » piątek, 13 mar 2015, 17:16
Patrząc na skład zrobiłbym na nim jakiś mały nastaw by sprawdzić czy naprawdę nie ma konserwantów szkodliwych dla drożdży. Tylko wcześniej ubiłbym pirosiarczynem wytwórców kwasu mlekowego. Destylat może mieć ciekawy smak.
k.kolumb
Posty: 194 Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Razowy kwas chlebowy
Post
autor: k.kolumb » piątek, 13 mar 2015, 23:16
Da się ! Upiep...zysz się na 100% i będziesz miał 0% satysfakcji .
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
Autor tematu
rafi0345
Posty: 6 Rejestracja: sobota, 10 sty 2015, 20:55
Re: Razowy kwas chlebowy
Post
autor: rafi0345 » piątek, 13 mar 2015, 23:30
To teraz pozostaje tylko praktyka. Napisze jak wyjdzie coś ciekawego z tego - o ile wyjdzie.
Kamal
Posty: 2368 Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Razowy kwas chlebowy
Post
autor: Kamal » sobota, 14 mar 2015, 07:07
Ale dodaj cukru i drożdży, bo inaczej nic nie uzyskasz %.
K.
ustianowski
Posty: 96 Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Razowy kwas chlebowy
Post
autor: ustianowski » sobota, 14 mar 2015, 09:04
Kolego popatrz na gwiazdki i ilość postów pod nimi. To są goście którzy znają się na rzeczy, i nie takie trunki przepuszczali przez rurki. Więc jeżeli mówią że: Gó...no z tego zrobisz, to na pewno się nie mylą. A jak masz tego sporo to rozdaj znajomym, miesiąc po terminie jeszcze nic mu nie jest. A to jest zdrowy i dobry napój .