Znaleziono 65 wyników

autor: radius6
niedziela, 10 maja 2015, 20:55
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Ziarno bez zacierania
Odpowiedzi: 580
Odsłony: 232158

Re: Ziarno bez zacierania

Ja na 20 l wody daję 1/3 opakowania 1410 Gozdawy, do tego 4 kg cukru i dwa tygodnie fermentacji.. Destylat bardzo delikatny, pomimo prostego odpędu na PS... Dzielę na trzy, bo takie mam wiaderka :-)
autor: radius6
poniedziałek, 13 kwie 2015, 18:46
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Prosty napitek bez destylacji? Kompleksowe ujęcie tematu oczyszczania.
Odpowiedzi: 26
Odsłony: 11370

Re: Prosty napitek bez destylacji? Kompleksowe ujęcie tematu oczyszczania.

Panowie.... wietrzę podpuchę na kilometr....
kwestia tylko kto i po co?
autor: radius6
piątek, 27 mar 2015, 19:03
Forum: Przywitaj Się!
Temat: Monia1311
Odpowiedzi: 51
Odsłony: 10331

Re: Monia1311

Bo czasem nie warto dłubać za głęboko, mniej wiesz, mniej powiesz na przesłuchaniu:-P
autor: radius6
piątek, 27 lut 2015, 17:34
Forum: Po Godzinach
Temat: List zwykły na Allegro, czyli akcja nie daj się wydy*ać
Odpowiedzi: 53
Odsłony: 17806

Re: List zwykły na Allegro, czyli akcja nie daj się wydy*ać

[quote="JanOkowita"]@ boxer1981228 Nie za bardzo rozumiem, dlaczego wtrącasz się w moją politykę sprzedaży? Finansujesz mój sklep czy może płacisz grafikowi za utrzymanie forum, portalu i sklepu ? Nie ma obowiązku kupowania w sklepie AD i każdy może kupować gdzie chce, a to czy mam ochotę ...
autor: radius6
poniedziałek, 16 lut 2015, 23:31
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Ziarno bez zacierania
Odpowiedzi: 580
Odsłony: 232158

Re: Ziarno bez zacierania

Do pierwszej tury cukier dodawałeś?
autor: radius6
sobota, 7 lut 2015, 10:47
Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
Temat: Gorzki i piekący posmak destylatu na potstillu.
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 17891

Re: Gorzki i piekący posmak

1.Próbowałaś drugiego przelotu?
2. Sprzęt to potstill jak rozumiem?

Moim zdaniem pierwszy gon powinnaś odebrać do zera, drugi z odcięciem frakcji.

Na moim Pancerniku po drugim przelocie nie muszę węgla używać.
Raz użyłem, więcej zaszkodził niż pomógł..
autor: radius6
poniedziałek, 12 sty 2015, 21:17
Forum: Warzenie Piwa
Temat: Zakup słodów i chmielu
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 10872

Re: Zakup słodów i chmielu

Polecam piwniczka.org...
Szybko, solidnie, tanio..
Jak ostatno liczyłem, to słody ze Strzegomia ze śrutowaniem i wysyłką taniej niz w Optimie...
I ceny chmieli podstawowych bardzo OK :-)
autor: radius6
czwartek, 25 gru 2014, 19:35
Forum: Sprzęt Piwowarski
Temat: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 23514

Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby

Sracz wężyk to jedyna metoda jakiej nie testowałem.. Przerobiłem juz wiadro z dziurawym dnem, wiadro ze szczelinami, teraz jestem na etapie filtratora rurkowego z miedzi i jka dla mnie to jest to. Foty wrzuce jak dorobię się aparatu:-) Pomysł zaczerpnięty z forum piwo.org. Mam jeszcze sitko z Ikei, ...
autor: radius6
wtorek, 28 paź 2014, 19:09
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Wino -> Bimber -> Nalewka
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 15998

Re: Wino -> Bimber -> Nalewka

@klodek4 Spokojnie, styknie kilka tygodni.. Próbowałem dłużej, nie zauważyłem zmiany na plus.. Nie dodzyskiwałem wcześniej samych orzechów, ale opcja z czekoladą może byc ciekawa... Rok wcześniej próbowałem z łupinami nieprażonymi, ale nalewka szybciej traci aromat, więc pozostalem przy prażonych..
autor: radius6
wtorek, 28 paź 2014, 15:10
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Wino -> Bimber -> Nalewka
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 15998

Re: Wino -> Bimber -> Nalewka

Mój przepis na orzechową : 0,5 kg orzecha laskowego( koniecznie z tą brązowa łupinką) skorupy z 0,5 kg orzecha włoskiego wanilia w lasce, lub cukier wanilinowy- 2-3 torebki ( wg smaku) syrop cukrowy do smaku 5 litrów wyrobu o mocy 55 % Orzechy laskowe przyprażyć w piekarniku do silnego zbrązowienia ...
autor: radius6
piątek, 4 lip 2014, 23:30
Forum: Aspekty Estetyczne
Temat: Piwnica, Piwniczka, Ziemianka. Tworzymy Podziemny Raj.
Odpowiedzi: 302
Odsłony: 170244

Re: Piwnica, Piwniczka, Ziemianka. Tworzymy Podziemny Raj.

Wybacz kolego franta nie będę się zniżał do twojego poziomu by z tobą dyskutować
EOT
autor: radius6
piątek, 4 lip 2014, 22:52
Forum: Aspekty Estetyczne
Temat: Piwnica, Piwniczka, Ziemianka. Tworzymy Podziemny Raj.
Odpowiedzi: 302
Odsłony: 170244

Re: Piwnica, Piwniczka, Ziemianka. Tworzymy Podziemny Raj.

No to niech grono osób znających się na rzeczy zrobi to co robił Leszek, tylko lepiej i dokładniej. Bo jak na razie to szanowne grono raczy tylko pier... dla pier... Młode wilczki chcą wykosić stare wojsko, normalne, stare jak świat. Tylko doprowadzi to do sytuacji , w której tego forum nie da się c...
autor: radius6
piątek, 4 lip 2014, 19:03
Forum: Aspekty Estetyczne
Temat: Piwnica, Piwniczka, Ziemianka. Tworzymy Podziemny Raj.
Odpowiedzi: 302
Odsłony: 170244

Re: Piwnica, Piwniczka, Ziemianka. Tworzymy Podziemny Raj.

A ja tak tylko z przekory.... Popatrzcie koledzy na podziękowania dla Lesgo 58, na jego ilośc postów i na te same liczby u kolegi franta. Komentarz zbędny, moim zdaniem. Może Leszek jest nieco zbyt pedantyczny, ale przypomnijcie sobie ego wszystkie doświadczenia i sposób w jaki je dokumentował. Ilu ...
autor: radius6
wtorek, 18 lut 2014, 20:10
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Drożdże turbo z poza granic Polski
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 5461

Re: Drożdże turbo z poza granic Polski

lesgo58, a pożywki dodajesz?
autor: radius6
środa, 15 sty 2014, 20:21
Forum: W czym nastawiać?
Temat: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 22126

Re: Pojemniki po paście do mycia rąk

Nie kazdy ma gdzie postawić beczkę... a wiaderko 30 litrów i owszem, poza tym, w lokalu mieszkalnym w bloku wiaderko mniej w oczęta się rzuca niż beczka..
autor: radius6
niedziela, 15 gru 2013, 20:09
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Barwnik spożywczy
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 17772

Re: Barwnik spożywczy

Dzięki:-)
autor: radius6
niedziela, 15 gru 2013, 19:50
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Barwnik spożywczy
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 17772

Re: Barwnik spożywczy

Takie same z a.. go ściągałem. W Białej?
autor: radius6
niedziela, 15 gru 2013, 17:38
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Barwnik spożywczy
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 17772

Re: Barwnik spożywczy

A gdzie w naszym pięknym grodzie zakupiłeś barwniki?
autor: radius6
sobota, 5 paź 2013, 06:55
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Psocenie w bloku
Odpowiedzi: 91
Odsłony: 33268

Re: Psocenie w bloku

Jeżeli masz na klatce schodowej zawór odcinający, spróbuj go delikatnie przyręcić, np do połowy przelotu i zobacz, jaki będzie efekt.
autor: radius6
czwartek, 3 paź 2013, 21:58
Forum: Ogólnie o destylacji
Temat: Na czym postawic destylator
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 7287

Re: Na czym postawic destylator

Miał byc EOT... No cóz.. " Stare wojsko" zrobiło kotom fale.. ok. Janie , to co napisałeś świadczy tylko o twojej kulturze. Jezeli miarą Twojej godności osobistej jest wypinanie dupy do interlokutora to gratuluję "siły i godności osobistej" . Jest takie chińskie przysłowie, które...
autor: radius6
czwartek, 3 paź 2013, 20:04
Forum: Ogólnie o destylacji
Temat: Na czym postawic destylator
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 7287

Re: Na czym postawic destylator

Odpowiedzi w tym stylu powodują tylko to, że ludzie nie mają ochoty zadawac pytań w obawie przed takim właśnie traktowaniem.
EOT Panie Janie i życze dalszych sukcesaów w budowaniu własnego ego.
autor: radius6
czwartek, 3 paź 2013, 19:25
Forum: Ogólnie o destylacji
Temat: Na czym postawic destylator
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 7287

Re: Na czym postawic destylator

Drogi Janie, a może zamiast nabijac sie z kolegi to doradziłbyś coś konstruktywnego?
Nie każdy może być takima Alfa i Omegą jak Ty....
autor: radius6
sobota, 21 wrz 2013, 08:13
Forum: Aparatury kompletne
Temat: Mój nowy sprzęt ...
Odpowiedzi: 61
Odsłony: 27577

Re: Mój nowy sprzęt ...

@pawel1195 gratulacje, fajnie to wygląda, podobne trochę do mojego Pancernika:-) Dospawałbym tylko uchwyty do przenoszenia i ewentualnie spust( o ile nie ma). Jaka blacha ?
autor: radius6
czwartek, 19 wrz 2013, 12:24
Forum: Problemy i pytania
Temat: Ulepszony garnkowy potstill
Odpowiedzi: 33
Odsłony: 12614

Re: Ulepszony garnkowy potstill

@gr000by, czegoś nie rozumiem. Skoro masz kolumnę to po co kombinacje z garnkiem? na kolumnie bez refluksu zrobisz to samo co na potstillu. Taka kominacja IMHO ma sens tylko do odpędu surówki do późniejszego przerobienia na kolumnie. no chyba , że się mylę, albo czegoś nie zrozumiałem.
autor: radius6
środa, 11 wrz 2013, 18:53
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Destylacja w małym mieszkaniu w bloku
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 8879

Re: destylacja w małym mieszkaniu w bloku

Ja psoce w bloku, mieszkanie 70 metrów, kuchnia otwarta na salon. Od kuchenki ( grzeję na gazie ) do drzwi wejściowych około 8 metrów. Testy prowadzone na sąsiadach wykazały, ze stojący w drzwaich mieszkania sąsiad nie wyczuwał kompletnie żadnych obcych woni ! Sprzęt to klasyczny potstill z niedużym...
autor: radius6
sobota, 6 lip 2013, 18:48
Forum: Po Godzinach
Temat: Mapa Bimbrowników
Odpowiedzi: 233
Odsłony: 87161

Re: Mapa Bimbrowników

Zapraszam na małe co nie co, dogadamy się na priv :-)
autor: radius6
czwartek, 4 lip 2013, 20:12
Forum: Po Godzinach
Temat: Mapa Bimbrowników
Odpowiedzi: 233
Odsłony: 87161

Re: Mapa Bimbrowników

A co mi tam..

Dopiszcie i mnie : Białystok, bez warszatatu, ale z dostępem:-))

Szeyker, witam ziomka:-)
autor: radius6
czwartek, 4 lip 2013, 20:07
Forum: Po Godzinach
Temat: Drożdże gorzelnicze . Fakty, mity i kłamstwa.
Odpowiedzi: 93
Odsłony: 42777

Re: Drożdże gorzelnicze . Fakty, mity i kłamstwa.

Kolego Gozdawa , kilka pytań, jeśli można: 1. Czy Twoja wiedza opiera sie tylko na tym, co wchłonąłeś w szkole, na studiach i w czasie pracy gorzelni? Jak dobrze zrozumiałem, w gorzelni już od dawna nie pracujesz ? 2. Skoro te drożdze turbo takie be wg Ciebie, to jak wytłumaczysz fakt, że trunek wyc...
autor: radius6
niedziela, 16 cze 2013, 11:01
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Nastawianie wina w plastikowych PET 6L
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 6212

Re: Nastawianie wina w plastikowych PET 6L

@ Anubis Testowałem to kiedyś, zdaje egzamin , ale raczej jednorazowo, bo po dwóch trzech nastawach plastik matowieje i robi się po prostu nieestetyczny. Polecam butle po mineralnej 19 litrów( takie do dystrybutorów). Są z poliwęglanu, korzystam od kilku lat i jest ok. @major Korek o takiej średnicy...
autor: radius6
sobota, 15 cze 2013, 22:45
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 15783

Re: cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki

@ Remua Z moich skromnych doświadczeń to babunine do cukrówki i na pot-stilla to kiepski pomysł... Pozbycie się typowo bimbrowatych smaków jest mało prawdopodobne. Jak już, to nie 1410 a 1510 i przynajmniej 4 tygodnie fermentacji, no i dwa przeloty oczywiście. @Pawelek5us Jak już chcesz z rodzynkami...
autor: radius6
wtorek, 4 cze 2013, 21:02
Forum: Alembiki
Temat: Alembik 20 l
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 24175

Re: Alembik 20 l

@jajek12

Czy nastawy na zbożu traktujesz jako nastawy odnawialne, jak przy Wujku ?
autor: radius6
piątek, 24 maja 2013, 18:05
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Orzechówka-Przepis?
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 36556

Re: Orzechówka-Przepis?

Ja czas temu jakiś w ramach eksperymentu zrobiłem nalew na prażonych łupinach orzecha włoskiego. drobno pokruszone skorupy orzecha wyprażyłem w piekarniku w temp ok. 200 stopni. Po oddymieniu pomieszczenia, odwołaniu strażaków i wysłuchaniu kazania od małżonki nt zdziecinniałych staruchów, tumanów i...
autor: radius6
niedziela, 7 kwie 2013, 17:08
Forum: Po Godzinach
Temat: Co z tym zrobić ?
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 8713

Re: Co z tym zrobić ?

@JanOkowita: Chodziło mi o zrobienie formy z już istniejącej czapy a nie o renowację tych uszkodzonych przy pomocy gipsu i folii.
autor: radius6
sobota, 6 kwie 2013, 23:10
Forum: Po Godzinach
Temat: Co z tym zrobić ?
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 8713

Re: Co z tym zrobić ?

Owin zdjętą czapę folią do pakowania palet typu stretch.
Potem w gips i po problemie
autor: radius6
środa, 27 mar 2013, 21:25
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Dunder w produkcji brandy
Odpowiedzi: 15
Odsłony: 8473

Re: Dunder w produkcji brandy

WHISKY YEAST PROFESSIONAL od Starowara. Wszystko bez zarzutu, smak, zapach itp, tylko muł się zrobił straszny.
Robiłłem dwa podejscia, jedno klasyczny nastaw na kukurydzy i drugi , z dodatkiem wędzonego słodu, w obydwu po 5 czy 6 turach
ta sama sytuacja.
autor: radius6
środa, 27 mar 2013, 20:01
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Dunder w produkcji brandy
Odpowiedzi: 15
Odsłony: 8473

Re: Dunder w produkcji brandy

A nie tworzy Ci się warstwa osadu z padłych drożdży? Mój Jessie po piątym cyklu miał 1/3 fermentatora osadu wymieszanego z ziarnami.
autor: radius6
poniedziałek, 25 mar 2013, 20:33
Forum: Aparatury kompletne
Temat: Prośba o ocene złożonego sprzętu.
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 3964

Re: Prośba o ocene złożonego sprzętu.

@Makus1 , a może połączyć deflegmatory równolegle, a nie szeregowo? Któryś z kolegów na forum prezentował takie rozwiazanie. Zyskasz na wydajności i skrócisz czas procesu. O, tutaj jeden pomysł :http://alkohole-domowe.com/forum/destylator-by-jaro-t6548.html Był jeszcze drugi ale nie mogę znaleźć... ...
autor: radius6
czwartek, 14 mar 2013, 17:03
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Mieszanie alkoholi, wzmacnianie i rozcieńczanie. Gotowy exel.
Odpowiedzi: 21
Odsłony: 42455

Re: Mieszanie alkoholi, wzmacnianie i rozcieńczanie. Gotowy exel.

Rozrabiam od dawna wg tego przelicznika , który podałem. Jak do tej pory nie miałem znaczących różnic , a ten jeden czy dwa % mogą wynikać z niedokładności alkoholomierza, róznicy temperatur, fazy ksiezyca itp:-) A swoją drogą, ten jeden czy dwa procenty w lewo czy w prawo nie ma wg mnie wielkiego z...
autor: radius6
czwartek, 14 mar 2013, 16:39
Forum: Wędliny Domowe
Temat: Przechowywanie wędzonych wyrobów.
Odpowiedzi: 16
Odsłony: 45820

Re: Przechowywanie wędzonych wyrobów.

Za dawnych czasów wędzone wyroby zalewałem w kamionkowym garnku olejem 3-4 cm powyżej mięsa i stało nawet pół roku. Po wyjęciu wystarczyło wytrzeć z oleju i było jak wczoraj wędzone. A olej potem przez gazę filtrowałem i wykorzystywałem w kuchni.
autor: radius6
środa, 13 mar 2013, 16:28
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Mieszanie alkoholi, wzmacnianie i rozcieńczanie. Gotowy exel.
Odpowiedzi: 21
Odsłony: 42455

Re: Mieszanie alkoholi, wzmacnianie i rozcieńczanie. Gotowy exel.

Witam @klodek4 :-) Ja korzystam z tego wzoru: [(C1: C2)-1]x V1 Gdzie - C1 to moc alkoholu posiadanego - C2 to moc jaką chcę uzyskać - V1 to ilość posiadanego alkoholu(w litrach) I np. Posiadając 3,4 litra alkoholu 76 %i chcemy uzyskać 40 % liczymy : [(76:40)-1] x 3,4 = (1,9-1) x 3,4= 0,9x3,4= 3,06 i...

Wyszukiwanie zaawansowane