Znaleziono 65 wyników
- niedziela, 10 maja 2015, 20:55
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Ziarno bez zacierania
- Odpowiedzi: 580
- Odsłony: 232158
Re: Ziarno bez zacierania
Ja na 20 l wody daję 1/3 opakowania 1410 Gozdawy, do tego 4 kg cukru i dwa tygodnie fermentacji.. Destylat bardzo delikatny, pomimo prostego odpędu na PS... Dzielę na trzy, bo takie mam wiaderka
- poniedziałek, 13 kwie 2015, 18:46
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Prosty napitek bez destylacji? Kompleksowe ujęcie tematu oczyszczania.
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 11370
Re: Prosty napitek bez destylacji? Kompleksowe ujęcie tematu oczyszczania.
Panowie.... wietrzę podpuchę na kilometr....
kwestia tylko kto i po co?
kwestia tylko kto i po co?
- piątek, 27 mar 2015, 19:03
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Monia1311
- Odpowiedzi: 51
- Odsłony: 10331
Re: Monia1311
Bo czasem nie warto dłubać za głęboko, mniej wiesz, mniej powiesz na przesłuchaniu:-P
- piątek, 27 lut 2015, 17:34
- Forum: Po Godzinach
- Temat: List zwykły na Allegro, czyli akcja nie daj się wydy*ać
- Odpowiedzi: 53
- Odsłony: 17806
Re: List zwykły na Allegro, czyli akcja nie daj się wydy*ać
[quote="JanOkowita"]@ boxer1981228 Nie za bardzo rozumiem, dlaczego wtrącasz się w moją politykę sprzedaży? Finansujesz mój sklep czy może płacisz grafikowi za utrzymanie forum, portalu i sklepu ? Nie ma obowiązku kupowania w sklepie AD i każdy może kupować gdzie chce, a to czy mam ochotę ...
- poniedziałek, 16 lut 2015, 23:31
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Ziarno bez zacierania
- Odpowiedzi: 580
- Odsłony: 232158
Re: Ziarno bez zacierania
Do pierwszej tury cukier dodawałeś?
- sobota, 7 lut 2015, 10:47
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Gorzki i piekący posmak destylatu na potstillu.
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 17891
Re: Gorzki i piekący posmak
1.Próbowałaś drugiego przelotu?
2. Sprzęt to potstill jak rozumiem?
Moim zdaniem pierwszy gon powinnaś odebrać do zera, drugi z odcięciem frakcji.
Na moim Pancerniku po drugim przelocie nie muszę węgla używać.
Raz użyłem, więcej zaszkodził niż pomógł..
2. Sprzęt to potstill jak rozumiem?
Moim zdaniem pierwszy gon powinnaś odebrać do zera, drugi z odcięciem frakcji.
Na moim Pancerniku po drugim przelocie nie muszę węgla używać.
Raz użyłem, więcej zaszkodził niż pomógł..
- poniedziałek, 12 sty 2015, 21:17
- Forum: Warzenie Piwa
- Temat: Zakup słodów i chmielu
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 10872
Re: Zakup słodów i chmielu
Polecam piwniczka.org...
Szybko, solidnie, tanio..
Jak ostatno liczyłem, to słody ze Strzegomia ze śrutowaniem i wysyłką taniej niz w Optimie...
I ceny chmieli podstawowych bardzo OK
Szybko, solidnie, tanio..
Jak ostatno liczyłem, to słody ze Strzegomia ze śrutowaniem i wysyłką taniej niz w Optimie...
I ceny chmieli podstawowych bardzo OK
- czwartek, 25 gru 2014, 19:35
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 23514
Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby
Sracz wężyk to jedyna metoda jakiej nie testowałem.. Przerobiłem juz wiadro z dziurawym dnem, wiadro ze szczelinami, teraz jestem na etapie filtratora rurkowego z miedzi i jka dla mnie to jest to. Foty wrzuce jak dorobię się aparatu:-) Pomysł zaczerpnięty z forum piwo.org. Mam jeszcze sitko z Ikei, ...
- wtorek, 28 paź 2014, 19:09
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Wino -> Bimber -> Nalewka
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 15998
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
@klodek4 Spokojnie, styknie kilka tygodni.. Próbowałem dłużej, nie zauważyłem zmiany na plus.. Nie dodzyskiwałem wcześniej samych orzechów, ale opcja z czekoladą może byc ciekawa... Rok wcześniej próbowałem z łupinami nieprażonymi, ale nalewka szybciej traci aromat, więc pozostalem przy prażonych..
- wtorek, 28 paź 2014, 15:10
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Wino -> Bimber -> Nalewka
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 15998
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Mój przepis na orzechową : 0,5 kg orzecha laskowego( koniecznie z tą brązowa łupinką) skorupy z 0,5 kg orzecha włoskiego wanilia w lasce, lub cukier wanilinowy- 2-3 torebki ( wg smaku) syrop cukrowy do smaku 5 litrów wyrobu o mocy 55 % Orzechy laskowe przyprażyć w piekarniku do silnego zbrązowienia ...
- piątek, 4 lip 2014, 23:30
- Forum: Aspekty Estetyczne
- Temat: Piwnica, Piwniczka, Ziemianka. Tworzymy Podziemny Raj.
- Odpowiedzi: 302
- Odsłony: 170244
Re: Piwnica, Piwniczka, Ziemianka. Tworzymy Podziemny Raj.
Wybacz kolego franta nie będę się zniżał do twojego poziomu by z tobą dyskutować
EOT
EOT
- piątek, 4 lip 2014, 22:52
- Forum: Aspekty Estetyczne
- Temat: Piwnica, Piwniczka, Ziemianka. Tworzymy Podziemny Raj.
- Odpowiedzi: 302
- Odsłony: 170244
Re: Piwnica, Piwniczka, Ziemianka. Tworzymy Podziemny Raj.
No to niech grono osób znających się na rzeczy zrobi to co robił Leszek, tylko lepiej i dokładniej. Bo jak na razie to szanowne grono raczy tylko pier... dla pier... Młode wilczki chcą wykosić stare wojsko, normalne, stare jak świat. Tylko doprowadzi to do sytuacji , w której tego forum nie da się c...
- piątek, 4 lip 2014, 19:03
- Forum: Aspekty Estetyczne
- Temat: Piwnica, Piwniczka, Ziemianka. Tworzymy Podziemny Raj.
- Odpowiedzi: 302
- Odsłony: 170244
Re: Piwnica, Piwniczka, Ziemianka. Tworzymy Podziemny Raj.
A ja tak tylko z przekory.... Popatrzcie koledzy na podziękowania dla Lesgo 58, na jego ilośc postów i na te same liczby u kolegi franta. Komentarz zbędny, moim zdaniem. Może Leszek jest nieco zbyt pedantyczny, ale przypomnijcie sobie ego wszystkie doświadczenia i sposób w jaki je dokumentował. Ilu ...
- wtorek, 18 lut 2014, 20:10
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Drożdże turbo z poza granic Polski
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 5461
Re: Drożdże turbo z poza granic Polski
lesgo58, a pożywki dodajesz?
- środa, 15 sty 2014, 20:21
- Forum: W czym nastawiać?
- Temat: Baniaki do fermentacji, jak się pozbyć zapachu?
- Odpowiedzi: 48
- Odsłony: 22126
Re: Pojemniki po paście do mycia rąk
Nie kazdy ma gdzie postawić beczkę... a wiaderko 30 litrów i owszem, poza tym, w lokalu mieszkalnym w bloku wiaderko mniej w oczęta się rzuca niż beczka..
- niedziela, 15 gru 2013, 20:09
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Barwnik spożywczy
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 17772
Re: Barwnik spożywczy
Dzięki:-)
- niedziela, 15 gru 2013, 19:50
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Barwnik spożywczy
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 17772
Re: Barwnik spożywczy
Takie same z a.. go ściągałem. W Białej?
- niedziela, 15 gru 2013, 17:38
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Barwnik spożywczy
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 17772
Re: Barwnik spożywczy
A gdzie w naszym pięknym grodzie zakupiłeś barwniki?
- sobota, 5 paź 2013, 06:55
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Psocenie w bloku
- Odpowiedzi: 91
- Odsłony: 33268
Re: Psocenie w bloku
Jeżeli masz na klatce schodowej zawór odcinający, spróbuj go delikatnie przyręcić, np do połowy przelotu i zobacz, jaki będzie efekt.
- czwartek, 3 paź 2013, 21:58
- Forum: Ogólnie o destylacji
- Temat: Na czym postawic destylator
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 7287
Re: Na czym postawic destylator
Miał byc EOT... No cóz.. " Stare wojsko" zrobiło kotom fale.. ok. Janie , to co napisałeś świadczy tylko o twojej kulturze. Jezeli miarą Twojej godności osobistej jest wypinanie dupy do interlokutora to gratuluję "siły i godności osobistej" . Jest takie chińskie przysłowie, które...
- czwartek, 3 paź 2013, 20:04
- Forum: Ogólnie o destylacji
- Temat: Na czym postawic destylator
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 7287
Re: Na czym postawic destylator
Odpowiedzi w tym stylu powodują tylko to, że ludzie nie mają ochoty zadawac pytań w obawie przed takim właśnie traktowaniem.
EOT Panie Janie i życze dalszych sukcesaów w budowaniu własnego ego.
EOT Panie Janie i życze dalszych sukcesaów w budowaniu własnego ego.
- czwartek, 3 paź 2013, 19:25
- Forum: Ogólnie o destylacji
- Temat: Na czym postawic destylator
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 7287
Re: Na czym postawic destylator
Drogi Janie, a może zamiast nabijac sie z kolegi to doradziłbyś coś konstruktywnego?
Nie każdy może być takima Alfa i Omegą jak Ty....
Nie każdy może być takima Alfa i Omegą jak Ty....
- sobota, 21 wrz 2013, 08:13
- Forum: Aparatury kompletne
- Temat: Mój nowy sprzęt ...
- Odpowiedzi: 61
- Odsłony: 27577
Re: Mój nowy sprzęt ...
@pawel1195 gratulacje, fajnie to wygląda, podobne trochę do mojego Pancernika:-) Dospawałbym tylko uchwyty do przenoszenia i ewentualnie spust( o ile nie ma). Jaka blacha ?
- czwartek, 19 wrz 2013, 12:24
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Ulepszony garnkowy potstill
- Odpowiedzi: 33
- Odsłony: 12614
Re: Ulepszony garnkowy potstill
@gr000by, czegoś nie rozumiem. Skoro masz kolumnę to po co kombinacje z garnkiem? na kolumnie bez refluksu zrobisz to samo co na potstillu. Taka kominacja IMHO ma sens tylko do odpędu surówki do późniejszego przerobienia na kolumnie. no chyba , że się mylę, albo czegoś nie zrozumiałem.
- środa, 11 wrz 2013, 18:53
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Destylacja w małym mieszkaniu w bloku
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 8879
Re: destylacja w małym mieszkaniu w bloku
Ja psoce w bloku, mieszkanie 70 metrów, kuchnia otwarta na salon. Od kuchenki ( grzeję na gazie ) do drzwi wejściowych około 8 metrów. Testy prowadzone na sąsiadach wykazały, ze stojący w drzwaich mieszkania sąsiad nie wyczuwał kompletnie żadnych obcych woni ! Sprzęt to klasyczny potstill z niedużym...
- sobota, 6 lip 2013, 18:48
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Mapa Bimbrowników
- Odpowiedzi: 233
- Odsłony: 87161
Re: Mapa Bimbrowników
Zapraszam na małe co nie co, dogadamy się na priv
- czwartek, 4 lip 2013, 20:12
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Mapa Bimbrowników
- Odpowiedzi: 233
- Odsłony: 87161
Re: Mapa Bimbrowników
A co mi tam..
Dopiszcie i mnie : Białystok, bez warszatatu, ale z dostępem:-))
Szeyker, witam ziomka:-)
Dopiszcie i mnie : Białystok, bez warszatatu, ale z dostępem:-))
Szeyker, witam ziomka:-)
- czwartek, 4 lip 2013, 20:07
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Drożdże gorzelnicze . Fakty, mity i kłamstwa.
- Odpowiedzi: 93
- Odsłony: 42777
Re: Drożdże gorzelnicze . Fakty, mity i kłamstwa.
Kolego Gozdawa , kilka pytań, jeśli można: 1. Czy Twoja wiedza opiera sie tylko na tym, co wchłonąłeś w szkole, na studiach i w czasie pracy gorzelni? Jak dobrze zrozumiałem, w gorzelni już od dawna nie pracujesz ? 2. Skoro te drożdze turbo takie be wg Ciebie, to jak wytłumaczysz fakt, że trunek wyc...
- niedziela, 16 cze 2013, 11:01
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Nastawianie wina w plastikowych PET 6L
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 6212
Re: Nastawianie wina w plastikowych PET 6L
@ Anubis Testowałem to kiedyś, zdaje egzamin , ale raczej jednorazowo, bo po dwóch trzech nastawach plastik matowieje i robi się po prostu nieestetyczny. Polecam butle po mineralnej 19 litrów( takie do dystrybutorów). Są z poliwęglanu, korzystam od kilku lat i jest ok. @major Korek o takiej średnicy...
- sobota, 15 cze 2013, 22:45
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 15783
Re: cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki
@ Remua Z moich skromnych doświadczeń to babunine do cukrówki i na pot-stilla to kiepski pomysł... Pozbycie się typowo bimbrowatych smaków jest mało prawdopodobne. Jak już, to nie 1410 a 1510 i przynajmniej 4 tygodnie fermentacji, no i dwa przeloty oczywiście. @Pawelek5us Jak już chcesz z rodzynkami...
- wtorek, 4 cze 2013, 21:02
- Forum: Alembiki
- Temat: Alembik 20 l
- Odpowiedzi: 48
- Odsłony: 24175
Re: Alembik 20 l
@jajek12
Czy nastawy na zbożu traktujesz jako nastawy odnawialne, jak przy Wujku ?
Czy nastawy na zbożu traktujesz jako nastawy odnawialne, jak przy Wujku ?
- piątek, 24 maja 2013, 18:05
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Orzechówka-Przepis?
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 36556
Re: Orzechówka-Przepis?
Ja czas temu jakiś w ramach eksperymentu zrobiłem nalew na prażonych łupinach orzecha włoskiego. drobno pokruszone skorupy orzecha wyprażyłem w piekarniku w temp ok. 200 stopni. Po oddymieniu pomieszczenia, odwołaniu strażaków i wysłuchaniu kazania od małżonki nt zdziecinniałych staruchów, tumanów i...
- niedziela, 7 kwie 2013, 17:08
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Co z tym zrobić ?
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 8713
Re: Co z tym zrobić ?
@JanOkowita: Chodziło mi o zrobienie formy z już istniejącej czapy a nie o renowację tych uszkodzonych przy pomocy gipsu i folii.
- sobota, 6 kwie 2013, 23:10
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Co z tym zrobić ?
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 8713
Re: Co z tym zrobić ?
Owin zdjętą czapę folią do pakowania palet typu stretch.
Potem w gips i po problemie
Potem w gips i po problemie
- środa, 27 mar 2013, 21:25
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Dunder w produkcji brandy
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 8473
Re: Dunder w produkcji brandy
WHISKY YEAST PROFESSIONAL od Starowara. Wszystko bez zarzutu, smak, zapach itp, tylko muł się zrobił straszny.
Robiłłem dwa podejscia, jedno klasyczny nastaw na kukurydzy i drugi , z dodatkiem wędzonego słodu, w obydwu po 5 czy 6 turach
ta sama sytuacja.
Robiłłem dwa podejscia, jedno klasyczny nastaw na kukurydzy i drugi , z dodatkiem wędzonego słodu, w obydwu po 5 czy 6 turach
ta sama sytuacja.
- środa, 27 mar 2013, 20:01
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Dunder w produkcji brandy
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 8473
Re: Dunder w produkcji brandy
A nie tworzy Ci się warstwa osadu z padłych drożdży? Mój Jessie po piątym cyklu miał 1/3 fermentatora osadu wymieszanego z ziarnami.
- poniedziałek, 25 mar 2013, 20:33
- Forum: Aparatury kompletne
- Temat: Prośba o ocene złożonego sprzętu.
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 3964
Re: Prośba o ocene złożonego sprzętu.
@Makus1 , a może połączyć deflegmatory równolegle, a nie szeregowo? Któryś z kolegów na forum prezentował takie rozwiazanie. Zyskasz na wydajności i skrócisz czas procesu. O, tutaj jeden pomysł :http://alkohole-domowe.com/forum/destylator-by-jaro-t6548.html Był jeszcze drugi ale nie mogę znaleźć... ...
- czwartek, 14 mar 2013, 17:03
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Mieszanie alkoholi, wzmacnianie i rozcieńczanie. Gotowy exel.
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 42455
Re: Mieszanie alkoholi, wzmacnianie i rozcieńczanie. Gotowy exel.
Rozrabiam od dawna wg tego przelicznika , który podałem. Jak do tej pory nie miałem znaczących różnic , a ten jeden czy dwa % mogą wynikać z niedokładności alkoholomierza, róznicy temperatur, fazy ksiezyca itp:-) A swoją drogą, ten jeden czy dwa procenty w lewo czy w prawo nie ma wg mnie wielkiego z...
- czwartek, 14 mar 2013, 16:39
- Forum: Wędliny Domowe
- Temat: Przechowywanie wędzonych wyrobów.
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 45820
Re: Przechowywanie wędzonych wyrobów.
Za dawnych czasów wędzone wyroby zalewałem w kamionkowym garnku olejem 3-4 cm powyżej mięsa i stało nawet pół roku. Po wyjęciu wystarczyło wytrzeć z oleju i było jak wczoraj wędzone. A olej potem przez gazę filtrowałem i wykorzystywałem w kuchni.
- środa, 13 mar 2013, 16:28
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Mieszanie alkoholi, wzmacnianie i rozcieńczanie. Gotowy exel.
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 42455
Re: Mieszanie alkoholi, wzmacnianie i rozcieńczanie. Gotowy exel.
Witam @klodek4 :-) Ja korzystam z tego wzoru: [(C1: C2)-1]x V1 Gdzie - C1 to moc alkoholu posiadanego - C2 to moc jaką chcę uzyskać - V1 to ilość posiadanego alkoholu(w litrach) I np. Posiadając 3,4 litra alkoholu 76 %i chcemy uzyskać 40 % liczymy : [(76:40)-1] x 3,4 = (1,9-1) x 3,4= 0,9x3,4= 3,06 i...