Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
stoney
50
Posty: 67
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 23:20
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:
Załączniki
"Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

Postautor: stoney » wtorek, 5 cze 2012, 14:03

Morelowy winiak – fotorelacja

Metoda: prosta destylacja
Sprzęt: Alembik 25 litrów
Składniki: morele (lub inne dowolne miękkie owoce), drożdże winne „malaga” lub „madera”, pożywka dla drożdży, woda.

Jedną z zalet lata jest to, że zawsze jest mnóstwo świeżych owoców, a jeszcze lepiej jeżeli owoce te rosną na drzewach w twoim ogrodzie. Często nie wiadomo co z nimi zrobić, kiedy drzewa obrodzą. Oto sugestia, którą z pewnością docenisz – zrób morelowy winiak – użyj moreli, ale możesz destylować prawie każdy owoc jaki masz pod ręką!

Upewnij się, że zbierasz tylko dojrzałe owoce, które zawierają największą ilość cukru. Zadbaj by używany sprzęt był dokładnie wyczyszczony i sterylny.

Zbiór owoców
Najlepszą porą aby zbierać owoce będzie późne popołudnie, kiedy aromaty są najbardziej wyczuwalne a owoce ogrzewane były przez popołudniowe słońce. Ciepłe owoce będą lepiej fermentować niż chłodne.
brandy_alperce_02.JPG


Selekcja
Wybierz tylko najlepsze dojrzałe owoce dla twojego morelowego brandy i usuń uszkodzone sztuki.
brandy_alperce_03-1.JPG


Ważenie
W sumie uzbierano 21,6 kg moreli, w sam raz dla naszego brandy.
brandy_alperce_04.JPG


Mycie owoców
Dokładnie umyj owoce dużą ilością wody.
brandy_alperce_05.JPG


Suszenie
Po umyciu owoców, umieść je w pojemniku i pozwól by woda ściekła z owoców.
brandy_alperce_06.JPG


Drylowanie
Następnie, jeden po drugim, rozdziel owoce aby usunąć pestki i zgnieć morele. Pestki co prawda mogą zawierać małe ilości cyjanku, ale nie chcemy ryzykować.
brandy_alperce_07.JPG


Tłuczenie na papkę
Potem zgnieć morele na papkę w sterylnym pojemniku.
brandy_alperce_08.JPG


Ciąg dalszy
Naprawdę, przyłóż się do przerobienia owoców na papkę.
brandy_alperce_09.JPG


Gąsior
Oto pojemnik, który będzie używany w procesie fermentacji. Musisz być absolutnie pewny, że jest sterylny. Ważne jest, aby określić poziom pH zacieru aby zapewnić prawidłowy przebieg fermentacji. W tym celu posłużmy się wskaźnikiem pH lub papierkiem lakmusowym. Ponadto niektóre mikroorganizmy rozwijają się, gdy poziom pH jest zbyt wysoki. Idealny poziom to pH=3, ale niewielka odchyłka jest tolerowana. Można poprawić poziom zakwaszenia sokiem z cytryny lub pomarańczy.
brandy_alperce_10.JPG


Napełnienie
Dodaj trochę wody do zacieru, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję, powiedzmy 2-3 litry. Będziesz potrzebował lejka do napełnienia szklanego balonu.
brandy_alperce_11.JPG


Dodanie drożdży
Kiedy pojemnik jest w połowie pełny, zacznij po trochu dodawać drożdże; mogą to być winiarskie Madera lub Malaga. Dodaj również 10g pożywki dla stymulowania procesu rozmnażania drożdży. Jeżeli chcesz mieć silniejszą brandy, możesz dodać cukru aby dać drożdżom materiał do przerobu. Możesz skontrolować zawartość cukru za pomocą miernika poziomu moszczu, choć w tym przypadku zależy nam na produkcie w pełni naturalnym.
brandy_alperce_12.JPG


Wstrząśnij przed użyciem
Musisz dać z siebie wszystko! Potrząśnij dobrze balonem, aby drożdże i składniki odżywcze były równomiernie rozłożone. To pozwoli także napowietrzyć zacier by dać drożdżom tlen do rozmnażania. Później odetniemy dopływ tlenu, dzięki czemu rozpoczniemy przekształcanie cukrów w alkohol, na czym nam zależy.
brandy_alperce_13.JPG


Rurka fermentacyjna
Zamontuj rurkę fermentacyjną i uzupełnij ją wodą do odpowiedniego poziomu. Dzięki temu dwutlenek węgla będzie uchodził z gąsiora, jednocześnie niedopuszczając do kontaktu moszczu z powietrzem.
brandy_alperce_14.JPG


Fermentacja
Podczas całej fermentacji zacier powinien pozostać w miarę stałej temperaturze między 200C a 250C. Fermentację należy uważnie obserwować. W zależności od zawartości cukru, temperatury, drożdży, fermentacja będzie trwać od kilku dni do 2 tygodni, aż do momentu kiedy z rurki fermentacyjnej przestanie wydobywać się gaz.
brandy_alperce_15.JPG


Przygotowanie
Pozwól by moszcz ustabilizował się (powinien wystarczyć jeden dzień) i zdekantuj go delikatnie do Alembiku. Pozostałe na dnie resztki pozostaw w balonie. Do destylacji użyjemy Alembiku o pojemności 25 litrów.
brandy_alperce_16.JPG


Uszczelnianie
Przed uszczelnieniem połączeń sprawdź, czy w zwojach chłodnicy nie ma zatorów, które mogłyby prowadzić do nadmiernego wzrostu ciśnienia w Alembiku. Umieść „kaptur” na kotle Alembiku i uszczelnij wszystkie połączenia, którymi mogłyby się wydostać się opary. W tym przypadku została użyta taśma silikonowa odporna na wysokie temperatury. Możesz także użyć masy z mąki żytniej i wody.
brandy_alperce_17.JPG


Napełnienie chłodnicy
To powinno być jasne…
brandy_alperce_18.JPG


Destylacja
Doprowadź zacier do wrzenia. Sprawdzaj temperaturę na łabędziej szyi w rejonie połączenia ze zwojami skraplacza, tuż nad powierzchnią wody w chłodnicy. Kiedy nie będziesz w stanie trzymać rury w dłoni, zmniejsz źródło ciepła aby zapewnić wolną destylację. Im wolniejszy wypływ destylatu z chłodnicy tym lepszą jakość destylatu otrzymasz.
brandy_alperce_19.JPG


Przedgony
…należy odrzucić pierwsze 5ml na każdy 1 litr zacieru, ponieważ zawarte są ta niepożądane substancje lotne.
brandy_alperce_20.JPG


O to chodziło!
Zapewnij sobie kilka sterylnych butelek do odbioru destylatu. Idealnie było by zbierać w butelki po 0,5 litra. Sprawdzaj regularnie temperaturę i po osiągnięciu 960C przerwij destylację, inaczej będziesz zbierać pogony. Wszelki destylat, który dziwnie pachnie należy uznać za pogon i odstawić. W końcu wyłącz źródło ciepła i otwórz pokrywę kotła Alembiku – uważaj, jest gorąca! Umyj wszystkie części Alembiku, wysusz je i odstaw do przechowania.
brandy_alperce_21.JPG


Usiądź w swoim ulubionym fotelu, nastaw ulubioną muzykę i ciesz się domową brandy w towarzystwie przyjaciół.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MIEĆ MIEDŹ


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: "Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 3 wrz 2019, 18:26

Odświeżę trochu temat więc bez złotych łopat czy koparek :D
Przedestylowałem nastaw z 60kg moreli z 4 kg cukru. Pot-still 2 wsady przefiltrowane przez worek.
Wyszło jakieś 13l surówki, dziś po zmieszaniu wszystkiego sprawdziłem% i tutaj szok pokazuje40% :o
Nigdy tyle nie miałem :scratch: Drugi alkoholomierz gdzie indziej tak że nie mam jak porównać :(
Nastawy jechałem do zera%. Czy to możliwe?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


przemeq.polak
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 22 sie 2016, 18:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Załączniki
Re: "Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

Postautor: przemeq.polak » środa, 4 wrz 2019, 07:35

IMO - jak najbardziej normalne :)

Awatar użytkownika

JanOkowita
1750
Posty: 1798
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: "Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

Postautor: JanOkowita » środa, 4 wrz 2019, 19:24

Bajka. Najlepsze jest to, że oprócz wąchania destylatu i wdychania owocowego aromatu można poczuć jego konsystencję. Jest śliski w palcach poprzez duży udział olejków aromatycznych. Ech! Tylko alembik, to jest to!
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: "Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

Postautor: Góral bagienny » środa, 4 wrz 2019, 19:33

Bajka? :o Mam alembik zresztą wiesz o tym :D Grzałem na gazie a tego nie chcę dopiero 2 dni temu CHYBA rozwiązałem problem grzania :D
A druga sprawa to niestety brak czasu :(
Ja destyluję powolutku 25l nastawu 10godzin ;)
Ale destylat pachnie morelami :D więc może wyjdzie coś dobrego.
Druga destylacja na alembiku :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

JanOkowita
1750
Posty: 1798
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: "Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

Postautor: JanOkowita » środa, 4 wrz 2019, 21:04

Góral, jak destylujesz to nie pij proszę. Co do tego ma brak czasu? Chyba tu są ludzie co mają czas???
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: "Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

Postautor: Góral bagienny » środa, 4 wrz 2019, 21:16

:D :D :D Już to gdzieś napisałem że nigdy POWTARZAM NIGDY nie piję ani nie oddalam się od destylacji :D :D :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: "Apricot Brandy" - Morelowy winiak - Fotorelacja

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 14 lis 2019, 19:36

Witam ponownie :) Surówka z moreli przedestylowana na alembiku, wyszło 6l destylatu o mocy 40%.
Destylat jak na mój gust za bardzo pachnie kwiatowo :( .
Ale do drinka zwłaszcza z sokiem brzoskwiniowym jest idealny :odlot:
Zobaczę co będzie za kilka miesięcy ;)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości