Pytanie o nalewkę z ostropestu.

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: mat.82 »

Dzień dobry wszystkim. Chciałbym zapytać o przepis na tę nalewkę, ponieważ w internecie są różne przepisy a moc alkoholu waha się od 40 do nawet 96%. Przyznam, że nie wiem, który wybrać, bo słabo się na tym znam. Czy ktoś może robił już taką nalewkę i chciałby się podzielić wiedzą na ten temat? Z góry dziękuję za pomoc.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Pytanie o nalewkę z ostropestu.

Post autor: jakis1234 »

Generalnie jest pomylenie pojęć, jeżeli chodzi o spirytus do nalewek.
Ludzie bezmyślnie kopiują przepisy, w których jest napisane spirytus.
Rzecz w tym, że kiedyś spirytus był słabszy. Teraz ma 95% i do nalewek to jest za dużo.
Spirytus do nalewek powinien mieć 65-70% (nazywany jest nawet spirytusem nalewkowym).
Ostropest jest zielem i taki spirytus najlepiej wyciąga wszystkie jego właściwości.
Wiele osób zalewa jednak zioła 40% wódką. A więc między 40 a 65% będzie dobrze.
Ostatnio zmieniony środa, 1 wrz 2021, 20:54 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytanie o nalewkę z ostropestu.

Post autor: mat.82 »

Wiem, że świeże owoce zalewa się spirytusem nie mocniejszym niż 70% a susz, jak zioła itp zalewa się alkoholem około 50-60% z uwagi na mniejszą zawartość wody. Chodziło mi bardziej o to, czy dla ostropestu jest jakiś konkretny przepis i moc alkoholu i czy te 40% to nie za mało?
Dziękuję za odpowiedź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”