Yes, Alcorec I meant Alcotec. Sorry for mistake.
24-hour or 48-hours they are probably the same strain. The volume of yeasts in the package is different. That is why the fermentation time is different.
---------------------
Tak, napisałem Alcorecz miałem na myśli Alcotec. Przepraszam za pomyłkę.
24- lub 48-godzinne są prawdopodobnie tym samym szczepem. Ilość drożdży w opakowaniu jest różna. Dlatego czas fermentacji jest inny.
Pytania dotyczące OVM z Australii.
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: piątek, 23 paź 2020, 08:08
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wódka!
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.
https://stillspirits.com/products/disti ... east-vodka
Drożdże działały zgodnie z twierdzeniami producenta. Mam bardzo małe przodu i bardzo małe ogony. Mogłem dostać może 1-2 litry więcej, ale musiałem go przedestylować, ponieważ mam kontrolę domu za 7 dni.
Uzyskałem około 18 L przy 95% czystości. W garnku widać dwa alkometery. Mniejszy Alcometer dostałem (3") z Ukrainy.
=================================
This time I used a special Vodka yeast from New Zealand. It was much better than Bread Yeast.
https://stillspirits.com/products/disti ... east-vodka
The yeast worked as the manuafacturer claims. I got very little Heads and very little tails. I could get maybe 1-2 more litres but I had to distill it because I have a house inspection in 7 days.
I got around 18 L @ 95% purity. You can see two alcometers floating in the pot. I got the smaller Alcometer from Ukraine.
Tym razem użyłam specjalnych drożdży Wódka z Nowej Zelandii. Było znacznie lepsze niż drożdże chlebowe.
https://stillspirits.com/products/disti ... east-vodka
Drożdże działały zgodnie z twierdzeniami producenta. Mam bardzo małe przodu i bardzo małe ogony. Mogłem dostać może 1-2 litry więcej, ale musiałem go przedestylować, ponieważ mam kontrolę domu za 7 dni.
Uzyskałem około 18 L przy 95% czystości. W garnku widać dwa alkometery. Mniejszy Alcometer dostałem (3") z Ukrainy.
=================================
This time I used a special Vodka yeast from New Zealand. It was much better than Bread Yeast.
https://stillspirits.com/products/disti ... east-vodka
The yeast worked as the manuafacturer claims. I got very little Heads and very little tails. I could get maybe 1-2 more litres but I had to distill it because I have a house inspection in 7 days.
I got around 18 L @ 95% purity. You can see two alcometers floating in the pot. I got the smaller Alcometer from Ukraine.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 kwie 2021, 11:42 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: piątek, 23 paź 2020, 08:08
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wódka!
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.
Dostałem drożdże z „najlepszym okresem przydatności do spożycia” Mar 2021. Było za pół ceny.
Użyłem może pół grama drożdży. Zgodnie z moimi obliczeniami w ciągu 10,5 godziny osiągnęło to 64 gramy. Pozostałe 19,5 gramów zużyję przez kilka następnych lat.
Jako składniki odżywcze użyłem soli gorzkiej, gipsu, nawozu NPK. Po jednym dniu zużyłem 4 litry z tego pierwszego bębna do następnego. Po trzech dniach dodałem to do trzeciego bębna.
Do trzeciego bębna dodałem gotowane drożdże piekarskie i inne składniki odżywcze. Z jakiegoś powodu ten bęben był najszybszy. Następnym razem użyję tylko jednego bębna i mojego kotła jako fermentora (80 L + 30 L).
================================================= I think I used 40Kg sugar. I don't remember exactly now.
I got the yeast with the "best before" Mar 2021. It was on half price.
I used maybe half gram of yeast. As per my calculations, this became 64 grams in 10.5 hours. I will use the remaining 19.5 grams for the next few years.
I used epsom salt, gypsum, NPK fertilizer as nutrients. After one day, I used 4 litres from this first drum to the next drum. After three days, I added this to the third drum.
In my third drum, I had added boiled Baker's yeast and the other nutrients. This drum was the fastest for some reason. Next time I will just use one drum and my boiler as a fermenter (80 L + 30 L)
Myślę, że użyłem 40 kg cukru. Nie pamiętam dokładnie teraz.drgranatt pisze:Super te drożdże, 20 g/25 l nastawu A w tych 25 litrach ile jest cukru?
Super yeast, 20 g / 25 l liquid And in these 25 liters how much sugar is there?
Dostałem drożdże z „najlepszym okresem przydatności do spożycia” Mar 2021. Było za pół ceny.
Użyłem może pół grama drożdży. Zgodnie z moimi obliczeniami w ciągu 10,5 godziny osiągnęło to 64 gramy. Pozostałe 19,5 gramów zużyję przez kilka następnych lat.
Jako składniki odżywcze użyłem soli gorzkiej, gipsu, nawozu NPK. Po jednym dniu zużyłem 4 litry z tego pierwszego bębna do następnego. Po trzech dniach dodałem to do trzeciego bębna.
Do trzeciego bębna dodałem gotowane drożdże piekarskie i inne składniki odżywcze. Z jakiegoś powodu ten bęben był najszybszy. Następnym razem użyję tylko jednego bębna i mojego kotła jako fermentora (80 L + 30 L).
================================================= I think I used 40Kg sugar. I don't remember exactly now.
I got the yeast with the "best before" Mar 2021. It was on half price.
I used maybe half gram of yeast. As per my calculations, this became 64 grams in 10.5 hours. I will use the remaining 19.5 grams for the next few years.
I used epsom salt, gypsum, NPK fertilizer as nutrients. After one day, I used 4 litres from this first drum to the next drum. After three days, I added this to the third drum.
In my third drum, I had added boiled Baker's yeast and the other nutrients. This drum was the fastest for some reason. Next time I will just use one drum and my boiler as a fermenter (80 L + 30 L)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 kwie 2021, 14:52 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.
Hi
Can you please tell us, what that means :
Can you please tell us, what that means :
Azeotrope pisze:... I have a house inspection in 7 days.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 kwie 2021, 19:41 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: piątek, 23 paź 2020, 08:08
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wódka!
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.
Menedżer wynajmującego przyjdzie i zrobi zdjęcia, aby mu to pokazać.
Trawa jest ścięta, bez chwastów. Ściany nie są zniszczone. Łazienki są czyste. W domu mieszka tylko jedna rodzina. Żadnych zwierząt.
Brak maszyn do destylacji. Brak kolumny rektyfikacyjnej.
W stanie NSW lub Sydney: Powiadomienie wymagane do oględzin nieruchomości to co najmniej 7-dniowe pisemne powiadomienie za każdym razem, do czterech razy w okresie 12 miesięcy.
https://www.rent.com.au/blog/routine-in ... -checklist
Jestem najemcą..Gacek pisze:Hi
Can you please tell us, what that means :
Azeotrope pisze:... I have a house inspection in 7 days.
Menedżer wynajmującego przyjdzie i zrobi zdjęcia, aby mu to pokazać.
Trawa jest ścięta, bez chwastów. Ściany nie są zniszczone. Łazienki są czyste. W domu mieszka tylko jedna rodzina. Żadnych zwierząt.
Brak maszyn do destylacji. Brak kolumny rektyfikacyjnej.
W stanie NSW lub Sydney: Powiadomienie wymagane do oględzin nieruchomości to co najmniej 7-dniowe pisemne powiadomienie za każdym razem, do czterech razy w okresie 12 miesięcy.
https://www.rent.com.au/blog/routine-in ... -checklist
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 kwie 2021, 09:12 przez manowar, łącznie zmieniany 3 razy.