Pytania dotyczące OVM z Australii.

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...

Autor tematu
Azeotrope
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 23 paź 2020, 08:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka!
Status Alkoholowy: Producent Wódek

Post autor: Azeotrope »

purity.jpg
Dziękujemy wszystkim za odpowiedzi i udostępnienie zdjęć!

Moje odpowiedzi w dowolnej kolejności:

Moja czystość wyniosła około 95%. Zostawiłem go na noc w stalowym garnku, więc mógł również zebrać trochę wilgoci. Więc zostanę z Panchenkov Mesh. Nie wymaga to żadnych drutów mocujących.

To jest porównanie Prizmatic Packing, Panchenkov Mesh i stalowych czyścików

https://www.youtube.com/watch?v=w2hlX1v ... e=youtu.be

Pokazuje 2 przewody vs 4 przewody. Używam 6-przewodowego SPN.

Wynik 4-drutowej siatki Panchenkov wynosi 87% - 88%
Pakowanie Prizmatic 90% do 92%


W rzeczywistości wiele osób spoza Polski czyta te fora. Wiem, że wielu Rosjan to robi. Ale trochę rozumieją język, więc jest im łatwiej.

Amerykanie nie czytają forów poświęconych robieniu wódki. Mają bardzo podstawowe wyposażenie. Nie będzie można znaleźć chętnych na ten sprzęt w Polsce czy Rosji.

Panczenkow to bardzo znany naukowiec z Rosji. Панченков, Георгий Митрофанович

https://ru.wikipedia.org/wiki/Панченков ... трофанович

Użył tego wypełnienia do oddzielenia ciężkiej wody od zwykłej wody. Bardzo podobny produkt jest wytwarzany przez firmę Sulzer Chemtech

Mam nowe problemy z maszyną, którą mam. Uzyskałem tylko 6 litrów produktu z 210 litrów nastawu cukrowego. Jedna z beczek została zainfekowana, a ja dążę do 8%, więc spodziewałem się 17 litrów produktu.

Musiałem zdjąć górną niebieską rurkę, aby odebrać uwięziony w niej alkohol. Dzisiaj ponownie sfermentowałem 210 litrów nastawu. Inwertowałem cukier przed fermentacją. Powinienem być w stanie go przedestylować za tydzień. Dam ci znać, jak poszło.

Na razie!

Ciut poprawiłem - MANOWAR

======================
Thanks to everyone for replying and providing photos!

My answers in no order:

My purity came out around 95%. I left it in the steel pot overnight so it may have picked some moisture as well.
So I will remain with Panchenkov Mesh. This does not need any holding wires.

This is a comparison of Prizmatic Packing, Panchenkov Mesh and steel scourers

https://www.youtube.com/watch?v=w2hlX1v ... e=youtu.be

He shows 2 wire vs 4 wire. I use 6 wire SPN.

4 wire Panchenkov Mesh result is 87%- 88%
Prizmatic Packing 90% to 92%

Actually many non polish people read these forums. I know many Russians do. But they can understand the language somewhat so it is easier for them.

Americans don't read vodka belt countries forums. They have very basic equipment. You will not be able to find any takers for those equipment in Poland or Russia.

Panchenkov is a very famous scientist from Russia. Панченков, Георгий Митрофанович

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0 ... 0%B8%D1%87

He used this packing to separate heavy water from normal water. A very similar product is made by Sulzer Chemtech

I have new problems with the machine I have. My yield was only 6 litres of product from 210 litres of sugar wash. One of the drums was infected and I aim for 8% so I was expecting 17 litres of product.

I had to remove the top blue pipe to claim the alcohol trapped in it. Today I have again fermented 210 litres of wash. I inverted the sugar before fermenting. I should be able to distill it in a week. I will let you know how it went.

Bye for now!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 5 mar 2021, 11:57 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: drgranatt »

Azeotrope pisze:...Mam nowe problemy z maszyną, którą mam. Uzyskałem tylko 6 litrów produktu z 210 litrów nastawu cukrowego. Jedna z beczek została zainfekowana, a ja dążę do 8%, więc spodziewałem się 17 litrów produktu...
Wow, 210 litrów no to niezłą masz produkcję :shock: Jeśli robisz nastaw cukrowy 210l to na tę ilość musisz dać 56 kg cukru plus dobre drożdże i otrzymać z tego 28 l czystego destylatu o mocy +96%.
Tak się robi w Polsce.
Czy w Australii można kupić glikozę krystaliczną?

Wow, 210 liters, then you have a good production :shock: If you make 210l sugar settings, for this amount you have to give 56 kg of sugar plus good yeast and get 28 liters of pure distillate with a power of + 96%.
It is done in Poland!
Can you buy crystal glucose in Australia?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Autor tematu
Azeotrope
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 23 paź 2020, 08:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka!
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: Azeotrope »

IMG_20210306_170334.jpg
IMG_20210306_170219.jpg
IMG_20210306_173621.jpg
Przepis, którego używam, mówi mi, żebym użyć 36 kg cukru na 210 litrów wody. Używam drożdży piekarskich. Używam starych bębnów Olive, jak widać na zdjęciu.
Jeśli użyjesz opaski kablowej na korpusie grzejnika, zdejmij ją, a następnie zdejmij przewód.

Mogę kupić glukozę, ale jest ona sprzedawana w sklepie, który jest daleko stąd. Jest 2 razy droższy niż cukier. Tutaj cukier jest sprzedawany poniżej ceny kosztu we wszystkich supermarketach.

===================
The recipe I use tell me to use 36KG of sugar for 210 litre water. I use Baker's yeast. I use old Olive drums as seen in photo.
If you use a cable tie on heater body then it takes then load off the wire.

I can buy Glucose but it is sold in a shop that is far from here. It is 2 times more expensive than sugar. Here, sugar is sold below cost price in all supermarkets.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: drgranatt »

I just made my suggestions.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Autor tematu
Azeotrope
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 23 paź 2020, 08:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka!
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: Azeotrope »

Mój projekt jest opisany tutaj. Teraz spakowałem go z tym schematem i działał zgodnie z oczekiwaniami

https://alkohole-domowe.com/forum/vapou ... t3013.html

https://alkohole-domowe.com/forum/downl ... &mode=view

Nie używam Młota Thora, bo nie jestem Skandynawem!

Używam skraplacza łokciowego 45 stopni. Jest podobny do typu AABRATEK (kij hokejowy). Początkowo próbowałem wyprostować kolanko ze stali nierdzewnej pod kątem 90 stopni, ale było to bardzo trudne do zrobienia z rękami!

Nie używam kołnierzy centrujących, ponieważ siatka PanchenKov ma konstrukcję, która zatrzymuje "ściankowanie"

Zgodnie z tym miejscem wydajność czyszczenia SPN jest niższa niż dyszy Panczenkowa. Opakowanie prizmatyczne zostało zaprojektowane przez rosyjskiego naukowca (Levin, Alexander Aronovich). To jest numer patentu

https://ozvz.ru/en/dizajjna-dvora/spira ... yh-kolonn/

https://spn1.ru/2019/01/11/izobretatel-spn/
=================================================
My design is described here. I have now packed it with this diagram and it worked as expected

https://alkohole-domowe.com/forum/vapou ... t3013.html

https://alkohole-domowe.com/forum/downl ... &mode=view

I don't use Thor's Hammer as I am not Scandanavian!

I use a 45 degree elbow condenser . This is similar to AABRATEK type (Hockey stick type). I originally tried to straighten a 90 degree stainless steel elbow but that was very hard to do with hands!

I don't use centering collars as PanchenKov's Mesh has a design that stops "ściankowanie"

As per this site,the cleaning capacity of the SPN is lower than that of the Panchenkov nozzle. Prizmatic packing is designed by a Russian scientiest (Levin, Alexander Aronovich). This is the patent number

https://ozvz.ru/en/dizajjna-dvora/spira ... yh-kolonn/

https://spn1.ru/2019/01/11/izobretatel-spn/

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: mirek-swirek »

Hi Samuel! I am so impressed of your creativity. Well done, mate!
36kg of sugar in 210 liter solution gives cca 16BLG density. This will give you nice and smooth in taste distillate. But you can increase density up to 25 Blg, especialy you invert sugar before fermentation. You will get much more alcohole in a single process.
If you use dedicated distsillers yeasts, they would easyly process this amount of sugar in solution
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 kwie 2021, 10:08 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: rozrywek »

You not a Scandinavian to use a Thor? But you are not Russian and you using a Russians ideas?

Think twice. Do it once.

We will help you. But you have to listen.
We not going to talk to hand or wall.
Translation google is really shit. Moderator help you with it. Change a couple of words.

Dont worry we will help. And also we have a kind of passion with a hobby. And with a foreigners like you.

Everybody are invited.
8 litres of product from 210 liters? Is notting.
Where is a rest of it?


Start again propelly. Do distilation propelly.

Ask before you start. Ok?


And send original text in English and translated copy for us. We will get it.

Wesołego jajka....happy easter. And....niech moc będzie z tobą.

Ps: what you did expect from 36 kg of sugar in 210 of water? Its wasting a time and energy.
Good start from beginning that what you need.
Dont ask for miracles.
Jezus not come now and not going to change water into wine.
This is Easter. Not Chrismas.
Even that...make it properly. And you will see. Efects.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 kwie 2021, 13:54 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: radius »

Qrwa, chłopy. W Polsce jesteśmy :x
SPIRITUS FLAT UBI VULT

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: mirek-swirek »

No i? Chcesz być jak przeciętny Niemiec ze wsi, który nie rozumiejąc angielskiego mówi, że "jak przyjechałeś do Niemiec, to mow po niemiecku"?
Jeśli dla kogoś problemem jest j. angielski, to nie musi się udzielać w tym temacie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 kwie 2021, 14:46 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: .Gacek »

Oczywiście, że nie musi się udzielać...
Ale było by bardzo miło aby Panowie podzielili się swoją opinią w dwóch językach (no i fajnie by było aby jednym z nich był język polski) :mrgreen:
Edit:
Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 kwie 2021, 15:32 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: rozrywek »

radius pisze:Qrwa, chłopy. W Polsce jesteśmy :x
Przecież widać że chłopak ani słowa nie rozumie.

Ja wiem że jesteśmy w kraju.

Tzn ty. Ja nie obecnie.
Możemy pomóc każdemu
Możemy.
Jeśli uważasz że nie warto to każ mu wydupiać
Ja to przetłumaczę.

Jesteś mod i masz pewne prawa.
Ja go wyprostuję po swojemu.
Każdemu trzeba pomóc.
Tu ewidentnie widać że jest chlopak w dupie totalnej.
Pomóżmy mu także.
Na granice mamy patrzeć?
A gdzie Legia i Widzew. Pewnie. Tłuczmy się o nic.
Z Lubelskiego gościa to w ogóle wybuczmy.
A Hinduss z Sydney czy innego zadupia kamieniujmy od razu.

Chłopak się gubi
Używa google translatora.

Jest to śmieszne nie powiem.
Zabawne wręcz.

Jak sam zacznie przeginać to dam radę.
Na razie to dajmy mu szansę.
Oraz co ważne. Używajmy prostych słów bo jego tłumaczenie będzie dziwne.
I z never ending story wyjdą bardzo długie zasłony.

Znam języki obce. Jedne w mowie płynnej. Czyli dwa. Polski i Angielski.
Dogadam się i po Włosku. Po Hiszpańsku.
Coś liznąłem Portugalskiego.

Ze Szkotem pogadam. Z Walijczykiem to już niestety. Krzyżówka Kurpia z góralem z Grenlandii. Ni cholery nie pogadasz. Naet gdzie jest najbliższa stacja pkp.
Na szczęście polewać umieją i język jeden międzynarodowy zostaje.


Dear Samuel.
We talked about languages and their funny situation with translation.

The technical language is totally diferent.
And can be a really funny sommetimes.

Ask a question properly. Start from beggining and we will ....rock you.


Drogi Samuelu.
Właśnie rozmawialiśmy o kwestiach językowych.oraz o tym jak śmieszne bywa tłumaczenie.
Szczególnie jesli dotyczy spraw czysto technicznych.

Google translator działa. Ale jeśli dotyczyć to ma czysto technicznego języka to wychodzą z tego niezrozumiałe tłumaczenia.

Jest to zabawne. Nie powiem. Ale się dogadamy finalnie.
Żle zacząłeś nastaw. Za mało cukru i oczekiwałeś cudów.
Staram się pisać językiem prostym aby tłumacz to przetłumaczył poprawnie.

Nie przetłumaczy słowa nastaw. Po angielsku wytłumaczę:
Water. Sugar. Yeast. Or fruits sugar water and yeast.
This is nastaw. In my language.

Zrób nastaw porządnie. Do it correctly.
Wyceluj w 22blg. Make sure is ballling in 22 level in start.
Kiedy zakończy się fermentacja wyklaruj nastaw. A potem oddestyluj zawarty w tym alkohol.

Let a finish s fermentation. After this take a time, gravity will help you.
Make sure is clear liquid and start distilation.
Propellly.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 kwie 2021, 18:00 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: mirek-swirek »

.Gacek pisze:Oczywiście, że nie musi się udzielać...
Ale było by bardzo miło aby Panowie podzielili się swoją opinią w dwóch językach (no i fajnie by było aby jednym z nich był język polski) :mrgreen:
Edit:
Z góry dziękuję.
Gacku, nawet nie wiesz jaki masz u mnie kredyt sympati za ten dełolowski awatar. :)
Ale, tak sobie myślę, że kolega Samuel już włożył strasznie dużo pracy i czasu, żeby zrozumieć naszą najpiękniejsza z pięknych mowę. Niestety, jak pisze Rozrywek, Googiel tłumaczy niedokładnie i czasem śmiesznie. Lepiej więc przejść z Samuelem na jezyk Paul'a Hogan'a i Russell'a Coight'a, bo będzie mniej przekłamań itp. (np. Samuel pisze, że siatka która używa ma wyższy indeks niż sprężynki pryzmatyczne, co jest oczywistą nieprawda w stosunku np. do sprężynek pryzmatycznych Szymonli czy Pilipek, które tu prawie wszyscy używamy. I bierze się to na pewno z problemów z tłumaczeniem)
Więcej pomożemy Samuelowi, porozumiewajac się z nim w lepiej znanym mu języku, niż język polski.
Chociaż! Kiedyś słuchałem audycji radiowej z tłumaczem literatury polskiej na język hindi i mówił on, że hindi i polski mają prawie identyczną składnię. Można więc tłumaczyć z języka polskiego niemal dosłownie, z pełnym zachowanie sensu. Języka hinduskiego niestety nie znam.
Obiecuję więc, że będę się tu specjalnie dla ciebie Gacku wypowiadał dwujęzycznie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 kwie 2021, 20:26 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: rozrywek »

Ja oczywiście też się zastosuję do prośby Gacka. Dlaczego nie.
Nie skorzystam z tłumacza wyjaśnię po swojemu.

Dear Samuel.
One of our friend. Mr Gacek he asked for two version of language.

Pan Gacek poprosił o obydwie wersje językowe. Też chce pomóc.
It is worth to keep original version, as well like translation.

The translstion is not literal, especially since is a lot of technical terms.

Nie da się przetłumaczyć dosłownie ze wzgledu na techniczny język.

Gacku awansowałeś. Już nie jesteś gacek.
A Mister Gacek.

You did a bad start.
Wrong mash. Wrong volume of sugar.
And you have a wrong equipment for normal propelly proces.
Masz zły i źle skinfigurowany sprzęt.

Brakuje jeszcze Hiszpańskiego i Estońskiego.
Ale wtedy byśmy pogadali. A już jest ostro.
Nie będę tego tłumaczył.

Samuel balling scale. Find out what it is. And start with it again.

Dowiedz się co to jest skala Ballinga i zacznij od nowa.

Gacku wykończysz mnie tym tłumaczeniem.
Ale twardy będę i dam radę.
Zemszczę się porównaniem do ssmochodów i autostrad. Wiem że to ueielbiasz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Azeotrope
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 23 paź 2020, 08:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka!
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: Azeotrope »

Wygląda na to, że rozgniewałem tu niektórych ludzi bez zamiaru. Postaram się wyjaśnić jak najwięcej, zanim wyjdę.

==========================================

It seems I have angered some people here without intending to. I will try to clarify as much as I can before leaving.

Autor tematu
Azeotrope
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 23 paź 2020, 08:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka!
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: Azeotrope »

@ mirek-swirek

Drożdże chlebowe zniknęły podczas blokady. Wszyscy robili ciasta w domu.
Drożdże, które pojawiły się po zamknięciu, nie mogą w pełni fermentować. Zostało dużo cukru.
Od teraz będę używać Alcotec 48. Tutaj asortyment drożdży jest bardzo ograniczony w porównaniu z Polską.

=======================================

@mirek-swirek
Bread yeast disappeared during lockdown. Everyone was making cakes at home.
The yeast that came after lockdown cannot ferment fully. There is lots of sugar left.
I will be using Alcotec 48 from now on. Here the yeast range is very limited compared to Poland.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: mirek-swirek »

Azeotrope pisze: It seems I have angered some people here without intending to. I will try to clarify as much as I can before leaving.
I guess, it is not na anger. Just not everybody speaks English, but also would like to understand what we are talkig about. That is what we were discussing for a while. Polish sometimes seem to sound rude for English speakeras. That is because we can make the sentence to be very polite, without using words like "please, thank you etc." That is the beautie of our the most beautifull language in the world. ;)

----------

W tej dyskusji nie ma złości. Niektórzy koledzy nie znają j. angielskiego, a też chcieliby rozumieć o czym piszemy. W j. polskim możemy tak konstruować zdania, że brzmią grzecznie nawet bez słów wspomagających typu "proszę, dziękuję". Dla osób anglojęzycznych może to brzmieć "niegrzecznie", ale nie jest. Na tym między innymi polega piękno naszego najpiękniejszego na świecie języka.

Autor tematu
Azeotrope
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 23 paź 2020, 08:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka!
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: Azeotrope »

rastro pisze:
Przy tym OVM to kran jakiś taki dziwny jest. Tam powinien być zwykły zawór kulowy (ball valve). i nie wiem czy dobrze widzę widzę, do portu termometru jest podłączona rurka od wody chłodzącej.
Na forach anglojęzycznych ludzie używają tego typu zaworu. Te zdjęcia pochodzą z serwisu Ebay / Forum / Książki.

============================

On English forums, people use this type of valve. These photos are taken from Ebay/Forums/Books.
7685dfbaba37606d92f9514d3590d5.jpg.pagespeed.ce.tcGeY7fDAo.jpg
d748524c760878918e12ecd9dfee05.jpg
s-l500.jpg
5_Assemblednoinsul.jpg
952f84db65b7778141cc9df998e65c.jpg.pagespeed.ce.XF8CrvFlaP.jpg
2333_179_90-fractionating-reflux-still.jpg
journeyman_vms.jpg
zn0a6btj7eq61.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Autor tematu
Azeotrope
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 23 paź 2020, 08:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka!
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: Azeotrope »

mirek-swirek pisze:Hi Samuel! I am so impressed of your creativity. Well done, mate!
36kg of sugar in 210 liter solution gives cca 16BLG density. This will give you nice and smooth in taste distillate. But you can increase density up to 25 Blg, especialy you invert sugar before fermentation. You will get much more alcohole in a single process.
If you use dedicated distsillers yeasts, they would easyly process this amount of sugar in solution
W tym czasie drożdże gorzelnicze nie były dostępne. W okresie blokady nawet drożdże piekarskie nie były dostępne, ponieważ pochodzą z Chin.

Drożdże piekarskie są bardzo niskiej jakości w porównaniu z zeszłym rokiem. W zeszłym roku skończyłem partię w 10 dni. Tym razem trwało to 18 dni, ale nadal nie zostało ukończone.

Myślę o drożdżach ALCOTEC-48 i dążę do 12%. Czy używałeś tych drożdży?

===========================================
Distillers yeast was not available here at that time. In lockdown, even baker's yeast was not available as it comes from China.

This baker's yeast is of very low quality compared to last year. Last year, I finished a batch in 10 days. This time it had taken 18 days but was still not finished processing.

I am thinking about ALCOTEC-48 Yeast and aiming for 12%. Have you used this yeast?

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: mirek-swirek »

Azeotrope pisze:.

Myślę o drożdżach ALCOTEC-48 i dążę do 12%. Czy używałeś tych drożdży?

===========================================

I am thinking about ALCOTEC-48 Yeast and aiming for 12%. Have you used this yeast?
Bloody hell!!! The land od Vegemite imports yeasts from China!? Can't be!
Alcotec makes very good yeasts. It is importent, you make fermentation in possibly low temeprature. That would give better quality alcohole at the end.

------------
O matulu! Kraina Vegemite'a importuje drożdże z chin! To się nie godzi!!!
Alkorec produkuje bardzo dobre drożdże. Warto zadbać, żeby temperatura fermentacji była możliwie niska. To odpłaci się alkoholem o lepszej jakości.

Autor tematu
Azeotrope
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 23 paź 2020, 08:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka!
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: Azeotrope »

Mówiąc Alkorec masz na myśli Alcotec?

Altotec 24-godzinny czy Alcotec 48-godzinny?

To tutaj najczęściej spotykane drożdże. Pochodzi również z Chin.

https://www.woolworths.com.au/shop/prod ... ite-spread

Te drożdże z biegnącym kangurem również pochodzą z Chin.

===========================

By Alkorec you mean Alcotec?

Altotec 24 hour or Alcotec 48 hour?

This is the most common yeast here. It also comes from China.

https://www.woolworths.com.au/shop/prod ... ite-spread

This yeast with a running Kangaroo comes from China as well.
s-l1600.jpg
s-l1600 (1).jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: mirek-swirek »

Yes, Alcorec I meant Alcotec. Sorry for mistake.

24-hour or 48-hours they are probably the same strain. The volume of yeasts in the package is different. That is why the fermentation time is different.

---------------------
Tak, napisałem Alcorecz miałem na myśli Alcotec. Przepraszam za pomyłkę.

24- lub 48-godzinne są prawdopodobnie tym samym szczepem. Ilość drożdży w opakowaniu jest różna. Dlatego czas fermentacji jest inny.
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 kwie 2021, 14:11 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 2 razy.

Autor tematu
Azeotrope
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 23 paź 2020, 08:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka!
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: Azeotrope »

Pot.jpg
closeup.jpg
Tym razem użyłam specjalnych drożdży Wódka z Nowej Zelandii. Było znacznie lepsze niż drożdże chlebowe.

https://stillspirits.com/products/disti ... east-vodka

Drożdże działały zgodnie z twierdzeniami producenta. Mam bardzo małe przodu i bardzo małe ogony. Mogłem dostać może 1-2 litry więcej, ale musiałem go przedestylować, ponieważ mam kontrolę domu za 7 dni.

Uzyskałem około 18 L przy 95% czystości. W garnku widać dwa alkometery. Mniejszy Alcometer dostałem (3") z Ukrainy.
=================================
This time I used a special Vodka yeast from New Zealand. It was much better than Bread Yeast.

https://stillspirits.com/products/disti ... east-vodka

The yeast worked as the manuafacturer claims. I got very little Heads and very little tails. I could get maybe 1-2 more litres but I had to distill it because I have a house inspection in 7 days.

I got around 18 L @ 95% purity. You can see two alcometers floating in the pot. I got the smaller Alcometer from Ukraine.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 kwie 2021, 11:42 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: drgranatt »

Super te drożdże, 20 g/25 l nastawu :ok: A w tych 25 litrach ile jest cukru?

Super yeast, 20 g / 25 l liquid :ok: And in these 25 liters how much sugar is there?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Autor tematu
Azeotrope
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 23 paź 2020, 08:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka!
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: Azeotrope »

drgranatt pisze:Super te drożdże, 20 g/25 l nastawu :ok: A w tych 25 litrach ile jest cukru?

Super yeast, 20 g / 25 l liquid :ok: And in these 25 liters how much sugar is there?
Myślę, że użyłem 40 kg cukru. Nie pamiętam dokładnie teraz.

Dostałem drożdże z „najlepszym okresem przydatności do spożycia” Mar 2021. Było za pół ceny.

Użyłem może pół grama drożdży. Zgodnie z moimi obliczeniami w ciągu 10,5 godziny osiągnęło to 64 gramy. Pozostałe 19,5 gramów zużyję przez kilka następnych lat.

Jako składniki odżywcze użyłem soli gorzkiej, gipsu, nawozu NPK. Po jednym dniu zużyłem 4 litry z tego pierwszego bębna do następnego. Po trzech dniach dodałem to do trzeciego bębna.

Do trzeciego bębna dodałem gotowane drożdże piekarskie i inne składniki odżywcze. Z jakiegoś powodu ten bęben był najszybszy. Następnym razem użyję tylko jednego bębna i mojego kotła jako fermentora (80 L + 30 L).

=================================================
Filtr.jpg
I think I used 40Kg sugar. I don't remember exactly now.

I got the yeast with the "best before" Mar 2021. It was on half price.

I used maybe half gram of yeast. As per my calculations, this became 64 grams in 10.5 hours. I will use the remaining 19.5 grams for the next few years.

I used epsom salt, gypsum, NPK fertilizer as nutrients. After one day, I used 4 litres from this first drum to the next drum. After three days, I added this to the third drum.

In my third drum, I had added boiled Baker's yeast and the other nutrients. This drum was the fastest for some reason. Next time I will just use one drum and my boiler as a fermenter (80 L + 30 L)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 kwie 2021, 14:52 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: .Gacek »

Hi :mrgreen:
Can you please tell us, what that means :scratch: :
Azeotrope pisze:... I have a house inspection in 7 days.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 kwie 2021, 19:41 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
Azeotrope
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 23 paź 2020, 08:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka!
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Re: Pytania dotyczące OVM z Australii.

Post autor: Azeotrope »

.Gacek pisze:Hi :mrgreen:
Can you please tell us, what that means :scratch: :
Azeotrope pisze:... I have a house inspection in 7 days.
Jestem najemcą.

Menedżer wynajmującego przyjdzie i zrobi zdjęcia, aby mu to pokazać.
Trawa jest ścięta, bez chwastów. Ściany nie są zniszczone. Łazienki są czyste. W domu mieszka tylko jedna rodzina. Żadnych zwierząt.
Brak maszyn do destylacji. Brak kolumny rektyfikacyjnej.

W stanie NSW lub Sydney: Powiadomienie wymagane do oględzin nieruchomości to co najmniej 7-dniowe pisemne powiadomienie za każdym razem, do czterech razy w okresie 12 miesięcy.
https://www.rent.com.au/blog/routine-in ... -checklist
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 kwie 2021, 09:12 przez manowar, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”