Robione latem cieszą zimą, ogórki w słoiku, pyszne dżemy, kompoty, grzyby i wszystko inne, co możemy sami przygotować i przechować w słoiku.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Qba
600
Posty: 617
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szefu
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Pyszne ogórki małosolne

Postautor: Qba » piątek, 3 cze 2011, 11:07

Szukam dobrego przepisu na ogórasy małosolne, wiadomo temat ogórków jest na czasie więc warto coś dobrego w domu przyrządzić :)
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

JanOkowita
1900
Posty: 1906
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Pyszne ogórki małosolne

Postautor: JanOkowita » piątek, 3 cze 2011, 12:15

Tak naprawdę to wszystko zależy od ogórków. Mają być te małe z prawdziwego ogrodu.

Zalewa na 1 litr:

1 łyżka stołowa grubej soli do przypraw
3-4 posiekane ząbki czosnku
koper (nie młody koperek, tylko duży koper z łodygami)
liście wiśni, czarnej porzeczki lub liście winogron
ziele angielskie lub pieprz w ziarnach (zależnie od gustu)

Wodę z solą i zielem angielskim lub pieprzem zagotować, umyte ogórki włożyć do słoika, dodać czosnek, liście, koper i zalać gorącą zalewą. Po 2 dniach już nadają się do jedzenia, wówczas też można je trzymać w lodówce, żeby dłużej zachowały specyficzny smak ogórków małosolnych.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Pyszne ogórki małosolne

Postautor: Juliusz » piątek, 3 cze 2011, 13:33

Janie sza.... Nic nie mów szefowi, ja też sobie ten przepis przywłaszczę. Niby liści wiśni i czarnej porzeczki tu nie mamy ale zrobię raz z winogronowymi i zobaczę. Tylko sza...

J
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.


jacekpolak111
Re: Pyszne ogórki małosolne

Postautor: jacekpolak111 » niedziela, 5 cze 2011, 21:36

Jak będziesz miał liście chrzanu śmiało pakuj w słoik, ogórki powinny być od tego chrupiące i twarde. Można dodać niedużo świeżej papryki czerwonej, ale to już lekkie odejście od schematu.


jelonek81
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2011, 11:42
Załączniki
Re: Pyszne ogórki małosolne

Postautor: jelonek81 » poniedziałek, 6 cze 2011, 12:41

Teściowa( Ś.P.) do słoja 2 l dodawała jedną czerwoną papryczkę chili. Ogórasy są wieczne, twarde i chrupiące. Smak niezastąpiony. Papryczka oczywiście z ogródka.


Neutralizatory
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 25 lip 2012, 07:41
Załączniki
Re: Pyszne ogórki małosolne

Postautor: Neutralizatory » wtorek, 31 lip 2012, 10:50

Używam tego samego przepisu co Jan Okowita :) w sezonie letnim uwielbiam ogórki małosolne, nie ma nic lepszego do kanapki! :) Pozdro1
www.neutralizatoryzapachu.pl - Neutralizacja zapachów - usuwanie zapachu.


Wróć do „Przetwory Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości