Puszka do ginu
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Zasypałem do pełna puszkę do ginu czarną porzeczką, która moczyła się w 70% alkoholu. Nie ubijałem owoców, po prostu je nasypałem i postukałem w puszkę, żeby trochę opadły. Do garnka trafiło 0,25l spirytusu rozrobione do 1,25l wodą. Destylat odbierałem na średnim ogniu, odbiór skończyłem na smak, gdy destylat stracił smak porzeczek i miał około 20%. Uzyskałem 700ml 60% bardzo aromatycznego urobku, w sam raz do rozcieńczenia czystą wódką i przerobienia na czystą smakową. Mam jeszcze owoców na 3-4 wsady, potraktuję je identycznie jak tym razem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Puszka do ginu
W pierwszym poście są linki do takich tematów oraz na poprzedniej stronie http://alkohole-domowe.com/forum/post11 ... ml#p112502.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Puszka do ginu
Pisałem kiedyś, że mam żurawinę ponalewkową i spróbuję zrobić z niej czystą smakową. Dzisiaj akurat miałem chwilę czasu i puściłem wsad lekko ubijanej żurawiny ponalewkowej (owoce były cięte przed zalaniem). Niestety, nie ma o czym pisać - destylat praktycznie nie ma smaku żurawiny. Jak postoi kilka dni to rozcieńczę go do 40% (aktualnie ma ok. 70%) i wtedy dokonam kolejnej próby organoleptycznej. Tak jak ktoś kiedyś wspominał, żurawina nie bardzo nadaje się na destylaty i ja to zdanie podtrzymuję. Nie spodziewam się spektakularnego pojawienia się aromatów po rozcieńczeniu próbki.
Porzuciłem też aromatyzację czarną porzeczką ponalewkową stosowaną solo. Zaprawa po kilkunastu tygodniach straciła większość aromatu czarnej porzeczki i wódka na tej zaprawie ma tylko ciekawy, trudny do zidentyfikowania słodki posmak (bez użycia cukru). Może za to stanowić ciekawe tło dla innych owoców - znacznie łagodzi smak alkoholu.
Porzuciłem też aromatyzację czarną porzeczką ponalewkową stosowaną solo. Zaprawa po kilkunastu tygodniach straciła większość aromatu czarnej porzeczki i wódka na tej zaprawie ma tylko ciekawy, trudny do zidentyfikowania słodki posmak (bez użycia cukru). Może za to stanowić ciekawe tło dla innych owoców - znacznie łagodzi smak alkoholu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Puszka do ginu
Nie - opary muszą przechodzić przez wsad aromatyzujący, więc dałbyś radę wykorzystać jedynie wewnętrzną rurę - chyba że zrobisz wersję z możliwością usuwania wewnętrznej rury to będziesz miał dużą puchę aromatyzującą.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Puszka do ginu
@gr000by - może nie doczytałem,ale ty stosujesz w swojej puszce owoce ponalewkowe co z jednej strony jest zasadne bo oprócz smaku odzyskujesz alkohol w nich zgromadzony,ale przecież te owoce
po maceracji większą część smaku i aromatu pozostawiły w nalewce.
Czy nie zasadniej i efektywniej byłoby destylować owoce świeże czyli bez wstępnej maceracji?
Czy próbowałeś destylować w swojej puszce skórki z owoców cytrusowych?
po maceracji większą część smaku i aromatu pozostawiły w nalewce.
Czy nie zasadniej i efektywniej byłoby destylować owoce świeże czyli bez wstępnej maceracji?
Czy próbowałeś destylować w swojej puszce skórki z owoców cytrusowych?
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Puszka do ginu
Świeżych owoców nie testowałem, bo na razie bawiłem się z produktem ubocznym produkcji nalewek. Świeże owoce powinny dać znacznie bardziej aromatyczny produkt, ale jak zmniejszy się dawkę alkoholu to można używać owoców ponalewkowych. W puszce kilka razy przerabiałem skórki cytrusów po moczeniu w alkoholu na "skórkówki" - z pomarańczy, cytryn, limonek. Skórki z cytryny i pomarańcze solo dają ciekawe zaprawy smakowe (nawet ponalewkowe), z limonek ponalewkowych - nic szczególnego. Zaprawa ze skórek moczonych mętnieje przy 40% po dodaniu kilku mililitrów do 100ml czystej wódki - dokładna ilość zależy od wsadu i ilości alkoholu użytego do aromatyzacji. Niestety, taka zaprawa nie cechuje się niczym szczególnym, wychodzi z niej fajna czysta smakowa wódka, ale bardziej jako ciekawostka, niż coś wybitnego. lesgo58 dostał ode mnie próbkę takiej zaprawy, może już miał okazję ją przetestować i podzieli się opinią - chętnie bym poznał opinię o tej zaprawie od innej osoby. Może jeszcze muszę inaczej podejść do sprawy aromatyzacji skórkami ponalewkowymi, mam nawet spory zapas surowca moczonego w alkoholu, ale nie planuję prób w najbliższym czasie, bo chcę wprowadzić małą modyfikację, umożliwiającą łatwiejszą aromatyzację większą ilością wsadów za jednym podejściem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Puszka do ginu
Rozrobiłem zaprawę żurawinową do 1l 50% - po rozrobieniu do 40% zmętniała, lecz po wzmocnieniu zmętnienie zniknęło. W smaku i zapachu czuć żurawinę, ale to nie to czego oczekiwałem - smakuje naturalnie, ale bardzo delikatnie, nienachalnie, naturalnie - w przeciwieństwie do białej żurawinowej sklepowej, która wali chemią. Dosłodziłem trunek płaską łyżką cukru do smaku i zostawiłem do przegryzienia, może to podbije nieco smak.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Puszka do ginu
Z trunkami aromatyzowanymi owocami mam odwrotne doświadczenie - z czasem tracą aromaty i wyrazistość smaku i zapachu. Nadają się tylko do krótkiego dojrzewania (przegryzienia), z leżakowaniem może być bardzo słabo. Za to inaczej jest z ginem - zaprawa dojrzała po kilku miesiącach i dopiero teraz atakuje nos i język bogactwem smaków i zapachów. Niezmienna jest jedynie czysta cytrusowa, do której dodałem zaprawę aromatyzowaną skórkami - nic nie traci, nic nie zyskuje od momentu przegryzienia.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Puszka do ginu
Witam,
Postanowiłem zrobić wódkę smakową. Użyłem kolumny (120 cm z wypełnieniem sprężynkami), moduł z obniżonym odbiorem opróżniłem (czyli powstało coś w rodzaju puszki) - w miejsce sprężynek wstawiłem 3 zmywaki a na nich położyłem skórki od cytryn, które użyte były uprzednio do nalewki. Do kega 30 l. wlałem 5 l spirytusu i 15 l wody. Praca bez refleksu, dzielenie urobku. Odbierałem do 40 % ( końcówka nie za ciekawa). Wynik, chociaż minęły dopiero 2 tygodnie, godny polecenia.
Postanowiłem zrobić wódkę smakową. Użyłem kolumny (120 cm z wypełnieniem sprężynkami), moduł z obniżonym odbiorem opróżniłem (czyli powstało coś w rodzaju puszki) - w miejsce sprężynek wstawiłem 3 zmywaki a na nich położyłem skórki od cytryn, które użyte były uprzednio do nalewki. Do kega 30 l. wlałem 5 l spirytusu i 15 l wody. Praca bez refleksu, dzielenie urobku. Odbierałem do 40 % ( końcówka nie za ciekawa). Wynik, chociaż minęły dopiero 2 tygodnie, godny polecenia.
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Puszka do ginu
A to moja wersja puszki aromatyzującej z koszyczkami:
http://stalowkasklep.pl/aromatyzer-pusz ... p-765.html
http://stalowkasklep.pl/aromatyzer-pusz ... p-765.html
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Puszka do ginu
Zastanawiam się czy zwykłą kolumna też nie da rady? Od dołu poparcie ze zmywaka następnie roślinki i znów zmywak i tak na przemian aż wypełnie 30 cm. Myślcie że da radę jak nie będę tego ubijał?
Znajomi męczą mnie już któryś miesiąc żebym zrobił gin, przyznam że może być ciekawe wyzwanie. Zagłebiajac się w literaturę to można ciekawe kompozycje uzyskać, ale najbardziej ciekawi mnie gin z beczki dębowej-probował ktoś?
Znajomi męczą mnie już któryś miesiąc żebym zrobił gin, przyznam że może być ciekawe wyzwanie. Zagłebiajac się w literaturę to można ciekawe kompozycje uzyskać, ale najbardziej ciekawi mnie gin z beczki dębowej-probował ktoś?
Bimber forever !!!
Re: Puszka do ginu
Troszkę odświeżę temat, żeby nie zakładać nowego. Powiedzcie mi koledzy czy zamiast użyć kosza smakowego, mogę np dokupić do swojej kolumny np katalizator tylko zamiast miedzi wypełnić go ziołami dla smaku i zamontować go na szczycie?
Mam kolumnę aabratrk z OVM. Jestem dość świeży w temacie psocenia więc stąd moje (być może głupie) pytanie
Wysłane z mojego CMR-W09 przy użyciu Tapatalka
Mam kolumnę aabratrk z OVM. Jestem dość świeży w temacie psocenia więc stąd moje (być może głupie) pytanie
Wysłane z mojego CMR-W09 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 11 kwie 2020, 15:57 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.